32.7 C
Keratea
Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Γερμανικά : Άψογη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από Αθήνα – Το Βερολίνο… παραβιάζει τους κανόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εύσημα και σήμερα Πέμπτη στον γερμανικό Tύπο για την ελληνική κυβέρνηση και το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0), το οποίο ήταν ανάμεσα στα πρώτα που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του. Η της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες της περιοδείας της στην , για να δώσει με την παρουσία της μεγαλύτερη προβολή και έμφαση στη σημερινή έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν 2.000 σελίδων.

 “Υποδειγματική η εκπόνηση του σχεδίου”

“Το ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων, που επισκέπτεται η φον ντερ Λάιεν, δεν εκπλήττει” επισημαίνει η die Welt. „Το ελληνικό σχέδιο δεν ήταν μόνο γρήγορα έτοιμο, αλλά επεφύλαξε και εκδηλώσεις ενθουσιασμού στις , σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο (…) Αλλά ήδη η εκπόνηση του σχεδίου ήταν παραδειγματική. Ενώ σε άλλες χώρες τα υπουργεία κατέθεσαν απλά καταλόγους με επιθυμίες για σχέδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε άλλες ξέσπασαν πολιτικές έριδες για την χρήση των πόρων, οδήγησαν κυβερνήσεις στο κατώφλι της κατάρρευσης, και μάλιστα στην στη διάλυση της κυβέρνησης, η Αθήνα ανέθεσε εξ αρχής το έργο σε εμπειρογνώμονες. Ο Ελληνοκύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του Βραβείου Νoμπέλ Οικονομικών Επιστημών που θεωρείται κορυφή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης, κλήθηκε, ως εξωτερικός σύμβουλος, να δώσει την επιστημοσύνη του. Ο Πισσαρίδης με ομάδα οικονομολόγων δεν έδωσαν μόνο οδηγίες για σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά έκαναν χωρίς εξωραϊσμούς μια βαθιά ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και περιέγραψαν μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης”.  

Υποδεχόμαστε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής @vonderleyen σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Είναι πρώτη πράξη μιας νέας εποχής. pic.twitter.com/GaRLNErYFR

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 17, 2021

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το γερμανικό σχέδιο επισημαίνοντας ότι το αγνόησε τις συστάσεις για μεταρρυθμίσεις της Κομισιόν. Αλλά και τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. “Η γερμανική κυβέρνηση” παρατηρεί η εφημερίδα “θέλει να επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα των πόρων σε ήδη υπάρχοντα σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία δεν παραβιάζει μόνο τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις των χρημάτων μόνο σε σχέδια που αποφασίστηκαν χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά παραβιάζει και το πνεύμα του Ταμείου”.

H Süddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο “Ευρωπαϊκή περιοδεία με καρνέ επιταγών” περιγράφει τον τρόπο που επέλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στο Ταμείο. “Χθες στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα η φον ντερ Λάιεν έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια για τον τρόπο που οι δύο κυβερνήσεις θα επενδύσουν τους πόρους για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας” σημειώνει ο αρθρογράφος. “Σήμερα στην Ελλάδα και τη κομίζει το ίδιο μήνυμα, αύριο συνεχίζει στο . Φυσικά δεν ήταν απαραίτητο να παίξει η επικεφαλής της Κομισιόν ρόλο ταχυδρόμου. Αλλά οι ενισχύσεις κατά της πανδημίας είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της θητείας της και φυσικά της αρέσει να μπαίνει στο προσκήνιο”.    

Πηγή: DW – Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Γερμανικά ΜΜΕ: Άψογη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από Αθήνα – Το Βερολίνο… παραβιάζει τους κανόνες

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ