Βιβλική καταστροφή στην Κρήτη: «Είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία. Κακώς δεν εστάλη μήνυμα από το 112»

Αξίζει να διαβάσετε

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου αποκαλύπτει ότι είχε προβλεφθεί τι θα συνέβαινε, όμως οι ειδοποιήσεις δεν έφθασαν στους

Στην τραγωδία με τους δύο νεκρούς και τις ανυπολόγιστες από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, τονίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV, ο κ. Λαγουβάρδος είπε χαρακτηριστικά, ότι «είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία» υπογραμμίζοντας ότι «κακώς δεν εστάλη από το 112» προεκειμένου να υπάρχει άμεση προειδοποίηση του πληθυσμού. Ο μετεωρολόγος επέμεινε, πως από την πλευρά τους υπήρχε άριστη πρόγνωση, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν εστάλη μήνυμα προς τους κατοίκους από το είπε: «Εμείς οι μετεωρολόγοι δίνουμε αυτές τις ειδοποιήσεις αλλά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει».Στην περίπτωση των φονικών πλημμυρών στην Κρήτη το Σάββατο, η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς τα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας μας προκάλεσε μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είχαν εγκαίρως προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/.gr. Ήδη από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου το ίδιο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε στη Σικελία και τα ανησυχητικά προγνωστικά δεδομένα που επεξεργάτηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οδήγησαν τους μετεωρολόγους στην αναβάμιση της κακοκαιρίας από Κατηγορία 3 σε 4, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό /.gr.

Η αρχικοποίηση των μοντέλων έγινε περίπου 30 ώρες πριν την εκδήλωση των καταστροφικών πλημμυρών στην Κρήτη, με τα αποτελέσματα των μοντέλων να προβλέπουν εγκαίρως και με μεγάλη τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Πηγή: Βιβλική καταστροφή στην Κρήτη: «Είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία. Κακώς δεν εστάλη μήνυμα από το 112»

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα