Αυτά είναι τα θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφει ο Πάπας στην Ελλάδα

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -

Θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν από τον 19ο αιώνα στο Βατικανό, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές και στο εξωτερικό για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Τις φωτογραφίες των θραυσμάτων του Παρθενώνα αλλά και πληροφορίες για αυτά, έδωσε στη δημποσιότητα το Yπουργείο Πολιτισμού, καθώς η κίνηση αυτή του Βατικανού να τα επιστρέψει είναι υψίστης σημασίας σε μία περίοδο που το θέμα της επιστροφής των Ελγινείων είναι και πάλι στο επίκεντρο.

Πρόκειται για τρία θραύσματα που είχεν αφαιρεθεί από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα, και βρίσκονταν από τον 19ο αιώνα και έπειτα στις συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Σχετικά με τα σημεία ένα από αυτά είναι η κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα από όπου κα είχε αφαιρεθεί.

- Advertisement -
parthenonas1
Θραύσματα από τα γλυπτά του ΠαρθενώναΥπουργείο Πολιτισμού

Ένα κομμάτι από την την Βόρεια ζωφόρο με την πομπή των Παναθηναίων,

parthenonas2
Θραύσματα από τα γλυπτά του ΠαρθενώναΥπουργείο Πολιτισμού
- Advertisement -

Αλλά και ένα μέρος από τις Νότιες μετόπες με την κενταυρομαχία.

parthenonas3
Θραύσματα από τα γλυπτά του ΠαρθενώναΥπουργείο Πολιτισμού

Οι ευχαριστίες του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για την κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου

Την ευγνωμοσύνη αλλά και τη συγκίνησή του για την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να του προσφέρει τρία θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο του Βατικανού, εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας τον Πάπα Φραγκίσκο για την μαρτυρία πού δίδει στον κόσμο, αλλά και σε εμάς στην Ελλάδα, δι᾿ αυτής της πρωτοβουλίας του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο αρχιεπίσκοπος τόνισε πως το προσεχές διάστημα θα διευκρινισθούν, κατόπιν συνεννοήσεως με τις αρμόδιες αρχές, οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της προσφοράς.

Υπουργείο Πολιτισμού: Οι θερμές ευχαριστίες για την κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου

- Advertisement -

«Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά.

Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Πηγή: Αυτά είναι τα θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφει ο Πάπας στην Ελλάδα

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

Ξεκινά δυναμικά η χρονιά για τον «Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Κορωπίου (ΑΟΚ) – 1903»

Ο Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης...
- Advertisement -

Σχετικά άρθρα