Αργίες 2023: Τα επόμενα τριήμερα της χρονιάς – Πότε είναι το Πάσχα

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -
Οι επίσημες αργίες της χρονιάς  

Το τριήμερο των Θεοφανείων έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς να πραγματοποιήσουν σύντομες αποδράσεις ή και απλά να ξεκουραστούν, με πολλούς να περιμένουν ήδη το επόμενο τριήμερο που θα δώσει νέα δυνατότητα για μίνι διακοπές.

Οι… βιαστικοί θα πρέπει να περιμένουν λίγο, καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρχει κάποια αργία.

Η πρώτη αργία έρχεται στις 27 Φεβρουαρίου και είναι η Καθαρά Δευτέρα, ενώ ακολουθεί η 25η Μαρτίου που όμως φέτος είναι Σάββατο και στη συνέχεια η Πρωτομαγιά, που φέτος είναι Δευτέρα.

- Advertisement -

Δευτέρα πέφτουν φέτος και τα Χριστούγεννα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για ένα τετραήμερο, λόγω και της αργίας της επόμενης ημέρας 26/12.

Το Πάσχα φέτος είναι σχετικά νωρίς, στις 16 Απριλίου, ενώ η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι στις 5 Ιουνίου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, στην καρδιά του καλοκαιριού στις 15 Αυγούστου φέτος πέφτει Τρίτη.

Αναλυτικά οι αργίες του 2023:

 • 27 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα: Καθαρά Δευτέρα
 • 25 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο: Επέτειος της Επανάστασης του
 • 14 Απριλίου, Παρασκευή: Μεγάλη Παρασκευή
 • 16 Απριλίου, Κυριακή: Άγιο Πάσχα
 • 17 Απριλίου, Δευτέρα: Δευτέρα του Πάσχα
 • 1 Μαΐου, Δευτέρα: Εργατική Πρωτομαγιά
 • 5 Ιουνίου, Δευτέρα: Αγίου Πνεύματος
 • 15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου
 • 28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι
 • 25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα
 • 26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων

Ποιες είναι υποχρεωτικές και πώς πληρώνονται

Οι κατ’ έθιμο αργίες μπερδεύουν πολλές φορές τους εργαζόμενους για το αν πρέπει να εργαστούν τις ημέρες αυτές και αν φυσικά πληρώνονται με προσαύξηση. Η Πρωτοχρονιά δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά στις κατ’ έθιμο που χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

- Advertisement -

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ’ έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται:

 • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
 • Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Ποινές

Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Πηγή: Αργίες 2023: Τα επόμενα τριήμερα της χρονιάς – Πότε είναι το Πάσχα

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα