16.3 C
Keratea
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

ΑΠΘ: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα σε ανεμβολίαστο φοιτητή – Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν

Πρόσφατα Άρθρα

Το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικού τέθηκε σε εφαρμογή στο  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού σε ανεμβολίαστο φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών.

Ο φοιτητής είχε προσέλθει τη Δευτέρα στο μάθημα με αρνητικό και την επόμενη μέρα διαγνώστηκε θετικός.

Όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαιωάννου σχετικά με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος που τέθηκε σε εφαρμογή, αμέσως ενημερώθηκαν φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό και τις αρμόδιες αρχές και υπουργεία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας:

«Ο υπεύθυνος εφαρμογής του πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου κρούσματος προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ανακοινώνοντάς το στον ως αρμόδιο φορέα ιχνηλάτησης, και στην Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας», σημείωσε ο Πρύτανης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τώρα, όπως και σε κάθε επόμενο ύποπτο περιστατικό έγινε και θα γίνεται εκτίμηση του κινδύνου για πιθανές επαφές κρούσματος. Πραγματοποιήθηκε άμεσα απολύμανση των χώρων, που ήρθε σε επαφή ο φοιτητής και τέθηκε σε καραντίνα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Όσοι φοιτητές ;ή διδάσκοντες κλπ είχαν εισέλθει με ή PCR, τέθηκαν επίσης σε καραντίνα 10 ημερών. Όσοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή νοσήσει εντός εξαμήνου, παρακολουθούν την υγεία τους και σε περίπτωση παραμικρού συμπτώματος εντός 10 ημερών, δεν θα προσέλθουν στη σχολή και θα υποβληθούν σε rapid test ή PCR».

Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα που παρακολούθησε ο φοιτητής τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ήταν: Διαφορίσιμες Πολλαπλότητες, 2μμ-5μμ (διδάσκουσα: Φανή Πεταλίδου) και Κλασική Θεωρία Ελέγχου, 5μμ-8μμ (διδάσκων: Νικόλαος Καραμπετάκης).

«Θα υπάρχουν κρούσματα, εφόσον υπάρχει διασπορά στην κοινότητα»

«Κρούσματα θα έχουμε, άλλωστε τα διαγνωστικά tests, ακόμη και τα μοριακά, έχουν αποδεδειγμένα περιθώριο σφάλματος, που σχετίζεται με τη στιγμή της δειγματοληψίας, τη στιγμή της έκθεσης στον ιό και τον χρόνο έναρξης έκκρισης ιικού φορτίου. Σε αυτό το πρόβλημα είναι προφανές ότι η ασφαλέστερη απάντηση είναι η ακόμη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, που πάντως στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι υψηλότερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαιωάννου.

Εξήγησε δε, ότι «η απόφαση της Πολιτείας για την καθολική επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση στηρίχθηκε στις κατευθύνσεις του και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξειδικεύτηκαν με τις ΚΥΑ ουσιαστικά περιλαμβάνουν τα που εφαρμόζονται διεθνώς σε όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα».

Τα πρωτόκολλα όπως είπε «καθορίστηκαν πάνω στο δεδομένο ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται και θα παραμείνει ανάμεσα μας» ενώ σημείωσε ότι «λαμβάνουν επίσης υπόψη το ενδεχόμενο επιδημιολογικών εξάρσεων, καθώς επιδεινώνονται και οι καιρικές συνθήκες ευνοώντας τη μετάδοση του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού».

«Πρόνοια για τα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ παρατήρησε ότι η επιστροφή στη φοιτητική ζωή δεν σημαίνει μόνο αμφιθέατρα, αλλά και συνεχή επαφή πολλών ατόμων, «μεγάλες παρέες, όχι μόνο στον χώρο του πανεπιστημίου, αλλά και σε σπίτια και άλλους χώρους, όπου προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Το να υπάρχουν κρούσματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όταν υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όλος ο σχεδιασμός, τα που λάβαμε και διαρκώς επιτηρούμε ώστε όπου μπορούμε να παρέμβουμε και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες δικλείδες ασφαλείας αφορούν το να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τον κίνδυνο της διασποράς του ιού», σημείωσε.

«Ζήτησα, για παράδειγμα, από τον ΕΟΔΥ -επιπρόσθετα από ο,τι προβλέπει η ΚΥΑ και έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα- να υπάρξει μέριμνα ώστε κινητή μονάδα του να βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα στο campus και να διενεργεί δωρεάν στα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας -φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενους- καθώς είναι γνωστό ότι η μετάλλαξη δεν αποκλείει τους εμβολιασμένους από τη νόσηση, και με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο οι φορείς παραμένουν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ασυμπτωματικοί».

Εκκρίνουν παρόλα αυτά ιικό φορτίο και συνεπώς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, στους οικείους τους κοκ», διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΘ: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα σε ανεμβολίαστο φοιτητή – Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ