Ακρίβεια: Απλησίαστη η τιμή της φέτας – Το ράλι στα γαλακτοκομικά «καίει» τη χωριάτικη σαλάτα

Αξίζει να διαβάσετε

Ακρίβεια: «Φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς αφού οι τιμές των βασικών προϊόντων εκτινάσσονται καθημερινά στα ύψη και τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό 

Η ακρίβεια «σαρώνει» στην αγορά και στο πέρασμα της φαίνεται ότι δεν αφήνει τίποτα να ξεφύγει. Αυτή τη φορά στα «δίχτυα» της ακρίβειας μπλέχτηκαν τα γαλακτοκομικά και συγκεκριμένα η φέτα. Η άνοδος στην τιμή της φέτας το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ψυγεία, έχει κάνει το πιο παραδοσιακό προϊόν της χώρας μας «είδος πολυτελείας».

Συγκεκριμένα τα νοικοκυριά πλέον αγοράζουν ένα τέταρτο φέτας, το πολύ μισό κιλό. Ο λόγος δεν είναι η αλλαγή στις συνήθειες τους αλλά οι τιμές που αυξήθηκαν για τα καλά μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega οι τιμές ανά είδος διαμορφώνονται ως εξής:

 • Φέτα προέλευσης Τυρνάβου: 12.30€
 • Φέτα προέλευσης Ελάσσονας: 11.30€
 • Φέτα προέλευσης Καλαβρύτων: 10.40€

Μάλιστα οι τιμές είναι ακόμα ακριβότερες στα συσκευασμένα τυριά που θα προτιμήσουν πολλοί καταναλωτές για να γλιτώσουν χρόνο στα ψώνια τους ή επειδή αγοράζουν από μικρότερα σουπερμάρκετ και εκεί δεν υπάρχει πάγκος αλλά μόνο ψυγεία.

 • Φέτα 300γρ: 5.01€ (16.70€/κιλό)
 • Φέτα 400γρ: 5.68€: (14.20€/κιλό)

Η σύγκριση με τις τιμές πριν από έναν χρόνο δείχνει πως οι αυξήσεις στη φέτα φτάνουν:

 • 43% στην χύμα φέτα
 • 45% στην συσκευασμένη φέτα

Οι για το επόμενο διάστημα λένε πως οι τιμές θα ανέβουν και άλλο λόγω ενεργειακού κόστους που ανεβάζει το παραγωγής και τα μεταφορικά. Η χύμα φέτα θα φτάσει τα 15€ και η συσκευασμένη θα πλησιάσει τα 20€.

feta gce58524f9 1920
Στα ύψη η τιμή της φέταςpixabay

Η αύξηση στην τιμή κάνει πλέον τους καταναλωτές να αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες που στο τραπέζι σερβίρονται σαν ορεκτικό, ενώ μαζί με την ακρίβεια σε λάδι και λαχανικά ακόμα και μια χωριάτικη σαλάτα με φέτα μοιάζει πλέον πολυτέλεια.

Για φέτα στην Αγγλία

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί πως στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Μάντσεστερ, ελληνική συσκευασμένη φέτα 200 γρ. έχει 2.49 λίρες, δηλαδή 2.82 ευρώ τιμή φτηνότερη από την Ελλάδα, αφού το ίδιο τυρί έχει 2.99€.

Σε άλλο κατάστημα πάλι στην Αγγλία η συσκευασμένη φέτα διαμορφώνεται ως εξής:

 • Φέτα 400 γρ συσκευασμένη: 6.22€ (15.55€/κιλό)
 • Ελλάδα (ίδια συσκευασία): 13.63€/κιλό
 • Φέτα 1 κιλό συσκευασμένη: 15.38€
 • Ελλάδα (ίδια συσκευασία): 11.67€/κιλό
 • Φέτα 2 κιλά συσκευασμένη: 28.28€ (14.14€/κιλό)
 • Ελλάδα (ίδια συσκευασία): 10.99€/κιλό

Τιμές δηλαδή οριακά υψηλότερες από την Ελλάδα για ένα προϊόν που ξεκινάει από τη χώρα μας και διασχίζει όλη την και που απευθύνεται σε καταναλωτές με πολύ υψηλότερους μισθούς.

Η τιμή στο φρέσκο γάλα έχει «ξεφύγει»

Το ράλι ανατιμήσεων δεν έχει σταματημό, με την ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά. Οι τιμές των βασικών προϊόντων εκτινάσσονται καθημερινά στα ύψη και τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό το ρεπορτάζ της πρωινής εκπομπής του «Mega» με τις αυξήσεις στα προϊόντα που συναντά κανείς στα ράφια των μάρκετ.

Η πλέον χαρακτηριστική αύξηση είναι αυτή στο φρέσκο γάλα. Η τιμή του έχει φτάσει στο 1,90 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 37,6%! Η τιμή ουσιαστικά είναι στα επίπεδα της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης!

Φρέσκο γάλα σαν… πετρέλαιο! Εκτόξευση της τιμής κοντά στα 2 ευρώ | newsbomb.gr

Στο ίδιο ρεπορτάζ, παρουσιάστηκε σύγκριση τιμών του σήμερα με τον Μάρτιο του 2022. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως ένα κιλό τυρί Gouda από 6,40 ευρώ έχει φτάσει στα 8,20 ευρώ. Μισό κιλό του τοστ από 1,85 έχει φτάσει στα 2,25 ευρώ.

Τεράστια αύξηση καταγράφει το αλεύρι, λόγω προφανώς και των προβλημάτων με τα σιτηρά της Ουκρανίας, καθώς από 1,20 έχει φτάσει στο 1,90 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 58,3% ενώ τα δημητριακά από 4,78 ευρώ έχουν φτάσει 5,06 ευρώ…

Σχετικές ειδήσεις

Φρέσκο γάλα σαν… πετρέλαιο! Εκτόξευση της τιμής κοντά στα 2 ευρώ

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση και ποιοι όχι – Πότε αναμένονται οι

Γενικευμένη επίθεση για ακρίβεια, ανισότητα και οικονομία εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Ακρίβεια: Απλησίαστη η τιμή της φέτας – Το ράλι στα γαλακτοκομικά «καίει» τη χωριάτικη σαλάτα

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα