«Έδωσαν τα χέρια» Γερμανία και ΗΠΑ για την αγορά 35 μαχητικών F-35 – Πότε θα παραδοθούν

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -
F35

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε και άλλα σχέδια, όπως την αγορά επιθετικών τουφεκιών, που θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ, το οποίο συστήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Γερμανία πρόκειται να αγοράσει 35 αμερικανικά μαχητικά F-35 στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

«Το Ομοσπονδιακό γραφείο εξοπλισμού και τεχνολογίας πληροφοριών του Μπούντεσβερ (σ.σ. του γερμανικού στρατού) υπέγραψε με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μια σύμβαση για την αγορά 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ 2026-29» ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

- Advertisement -

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι θα αγόραζε 35 αεροσκάφη της Lockheed Martin καθώς και 15 Eurofighter για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα μαχητικά Tornado. Όμως στις αρχές Δεκεμβρίου το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έσπειρε αμφιβολίες μιλώντας για το πιθανό «πρόσθετο κόστος» των F-35, σε ένα διαβαθμισμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθυνόταν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου. Η Μπούντεσταγκ, η Κάτω Βουλή, έδωσε τελικά σήμερα το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αγορά.

F35

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε και άλλα σχέδια, όπως την αγορά επιθετικών τουφεκιών που θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό ταμείο των 100 δισεκ. ευρώ το οποίο συστήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού.

- Advertisement -

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις αποφάσεις αυτές, ένδειξη ότι το κοινοβούλιο στηρίζει τον Μπούντεσβερ.

«Το γερμανικό πρόγραμμα για τα F-35 διασφαλίζει τη συνεχιζόμενη επιδίωξη υλοποίησης των δεσμεύσεων της Γερμανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ» και την «αξιόπιστη δυνατότητα αποτροπής» της Συμμαχίας στο μέλλον, χαιρέτισε η αμερικανική πρεσβεία.

Το θέμα της αντικατάστασης του γερασμένου στόλου των Tornado, που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1980 και ’90, απασχολούσε εδώ και χρόνια τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Η χώρα διαθέτει σήμερα 93 τέτοια αεροσκάφη, ορισμένα από τα οποία είναι πλέον σε κακή κατάσταση.

Πηγή: skai.gr

- Advertisement -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Πηγή: «Έδωσαν τα χέρια» Γερμανία και ΗΠΑ για την αγορά 35 μαχητικών F-35 – Πότε θα παραδοθούν

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα