Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – 14 Σεπτεμβρίου τα πρώτα ραντεβού

Αξίζει να διαβάσετε

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας,  η της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γταμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας . Η για την οριστικοποίηση των ραντεβού έχει ήδη ανοίξει στο emvolio..

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron– από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Δείτε την ενημέρωση:

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, εφόσον ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.

Η της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου

στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας η οποία όπως είπε υπαγόρευσε την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένων στα νέα στελέχη.

Τα εμβόλια αυτά στηρίζονται στην MRNA έκδοση και με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν των αντισωμάτων και καταπολεμούν την Ομικρον 1, Ομικρον 2, Ομικρον 7, και Ομικρον 5.

Έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ για τις ηλικίες από 12 ετη και πάνω και προοριζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έγινε στον βασικό εμβολιασμό.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια  θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή την τελευταία αναμνηστική δόση. Σε αυτό το σημείο ο κ. Θςεμιστοκλέους ανέφερε ότι αν κάποιος έχει κάνει την 4η και έχει νοσήσει στο μεσοδιάστημα, δεν χρειάζεται να κάνει την 5η.

Αύριο θα γίνει στην Επιτροπή η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν τα επικαιοποιημένα εμβόλια. Όπως είπε η της Επιτροπής συνιστάται να αφορά όλα τα άτομα ηλικιας άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, τα ατομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, επαγγελματίες υγείας και φροντιστές ατόμων.

Ο ανακοίνωσε ότι άνοιξε από το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – 14 Σεπτεμβρίου τα πρώτα ραντεβού

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα