Άνοια: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μας κάνουν να χάνουμε γρηγορότερα το μυαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Oι οργανωμένοι και πειθαρχημένοι άνθρωποι φαίνεται ότι «θωρακίζονται» καλύτερα κατά της άνοιας αργότερα στη ζωή τους. Οι εξωστρεφείς χαρακτήρες μπορεί επίσης να καθυστερούν έως και κατά ένα χρόνο να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση ενώ τα αποτελέσματα φαίνονται αντίστροφα για άτομα με κυκλοθυμική διάθεση, σύμφωνα με τα αποτελέσμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 2. ηλικιωμένους στο Σικάγο για έως και 25 χρόνια για να διαπιστώσει αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους συνδέονται με τη γνωστική έκπτωση.

Οι άνθρωποι που σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες «ευσυνειδητότητας» – οργανωμένοι και τακτικοί- είχαν μία παράταση δύο ετών πριν τα πρώτα σημάδια νοητικής εξασθένησης. Οι που θεωρήθηκαν εξωστρεφείς – πιο ομιλητικοί, διεκδικητικοί και συναισθηματικά εκφραστικοί – κέρδισαν επίσης έναν επιπλέον χρόνο μακριά από την άνοια. Όμως, οι με συχνότερες εκρήξεις – λύπη, κυκλοθυμία και συναισθηματική αστάθεια – άρχισαν να υποφέρουν από ήπια γνωστική εξασθένηση ένα χρόνο νωρίτερα. Η ψυχική διέγερση, όπως φαίνεται, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους προστάτες της γνωστικής λειτουργίας.

Σε μία ακόμη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Northwestern στο Ιλινόις των ΗΠΑ, οι παρακολούθησαν 1.954 άτομα —που ήταν κατά μέσο όρο 80 ετών— από το 1997 μέχρι το 2022. Ζητήθηκε από τους να απαντήσουν με βάση τον βαθμό που ταυτίζονται με διάφορες προτάσεις «Είμαι παραγωγικό άτομο που πάντα ολοκληρώνει τη δουλειά», για να αξιολογήσουν πόσο ταιριάζουν με το κάθε χαρακτηριστικό. Παρότι δεν βρέθηκε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κάποια σύνδεση μεταξύ των ατομικών χαρακτηριστικών και της διάρκειας ζωής, εντούτοις εντοπίζεται ένας συσχετισμός μεταξύ χαρακτήρα και υγιεινών συνηθειών που είτε θα μπορούσαν να προστατεύσουν από παθήσεις είτε να τις προκαλέσουν.

Οι θα επικεντρωθούν μελλοντικά στον τρόπο με τον οποίο η γνωστική εξασθένηση σχετίζεται με τα άλλα δύο από τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: την προσήνεια  και την δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες.

Η προσήνεια συνδέεται με την εκδήλωση εμπιστοσύνης, καλοσύνης και στοργής ενώ η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες περιγράφει τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι δείχνουν φαντασία και διορατικότητα.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Οι ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο

Άνοια: Μπορούν να γλιτώσουν όσοι βαδίζουν στη ζωή με ένα σκοπό – Δείτε γιατί

Πηγή: Άνοια: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μας κάνουν να χάνουμε γρηγορότερα το μυαλό μας

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ