Εν δυνάμει βόμβα – μαμούθ νιτρικού αμμωνίου και στο Λαύριο!

Πρόσφατα Άρθρα

300 τόνοι νιτρικού αμμωνίου είναι αποθηκευμένοι στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα », με αφορμή το περιστατικό της φονικής έκρηξης της Βηρυτού που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων.

Στη χώρα μας υπάρχουν έξι «ιδιωτικοί» χώροι, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι στην Τανάγρα. Ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών. Εκεί, σε αποθήκες, βρίσκονται περίπου 2.600 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Για τις συγκεκριμένες αποθήκες εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο), ύστερα από αναφορές κατοίκων ότι αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνει τέσσερις αποθήκες εκρηκτικών υλών χωρητικότητας 50 τόνων η καθεμία, τρεις αποθήκες νιτρικού αμμωνίου χωρητικότητας 800 τόνων οι δύο πρώτες και 1.000 τόνων η τρίτη και μία εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών ουσιών που δεν έχουν όμως τις απαραίτητες από τον νόμο .

Κι έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, κάτι που φαίνεται να έγινε και στον Λίβανο, όπου εξαϋλώθηκε η αποθήκη εκρηκτικών στο λιμάνι της Βηρυτού, που είχε περίπου 2.700 τόνους. Μια καταγγελία ωστόσο για την εν λόγω αποθήκη που αντικρούουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Επίσης μεγάλος χώρος φύλαξης εκρηκτικών, με 680 τόνους νιτρικού αμμωνίου, υπάρχει στα Γρεβενά, ενώ άλλη μία στα Δερβενοχώρια, που ανήκει στην Ελληνική Βιομηχανία Οπλων, που έχει 1.500 τόνους της συγκεκριμένης ύλης.

Αποθηκευμένη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, βάρους περίπου 300 τόνων, υπάρχει και στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Τον Αύγουστο του 1997 είχε σημειωθεί έκρηξη στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Σημειώνεται ότι «πελάτες» των εταιρειών παρασκευής εκρηκτικών είναι περίπου 80 μεταλλεία, λατομεία αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες οδικών έργων, οι οποίες όμως δεν κάνουν αποθηκεύσεις μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών, ενώ προχωρούν – με λίγες εξαιρέσεις – στην άμεση χρήση τους.

Ο στρατός

Ακόμη υπολογίζεται ότι σε 20 τουλάχιστον μάχιμες μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών και πολεμοφοδίων (ορισμένες εξ αυτών είναι υπόγειες).

Σύμφωνα με αρμόδιους επιτελείς και πυροτεχνουργούς του Στρατού, ο βασικός κανόνας είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά οι εκρηκτικές ύλες από τους πυροκροτητές, σε αποθήκες ειδικών προδιαγραφών και μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: