Διαπιστωτικές πλέον οι Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και ο έλεγχος των Αποκεντρωμένων

Πρόσφατα Άρθρα

Με ένα άρθρο και δύο παραγράφους, αλλοιώνεται η λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας

Σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το περασμένο Σάββατο (22 Αυγούστου 2020), η κυβέρνηση λύνει τα χέρια των δημάρχων οι οποίοι δεν διαθέτουν λόγω του εκλογικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια προκειμένου να ασκήσουν την οικονομική πολιτική τους!

Στο άρθρο 6 της συγκεκριμένης ΠΝΠ και με τίτλο «Αναμορφώσεις προϋπολογισμού ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού» δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να ασκούν οικονομική πολιτική με απόφαση των Οικονομικών Επιτροπών και μόνο αφού οι όποιες αποφάσεις τόσο των δημοτικών/περιφερειακών συμβουλίων όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποκτούν «διαπιστωτικό χαρακτήρα» και μόνο!

Υπενθυμίζεται ότι με άλλη ΠΝΠ η οποία είχε δημοσιευθεί λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δοθεί η δυνατότητα στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες να έχουν την πλειοψηφία στις Οικονομικές Επιτροπές.

Όμως η αλλαγή εκείνη δεν βοήθησε τους δημάρχους και περιφερειάρχες που δεν είχαν την πλειοψηφία στα συμβούλια αφού για να οριστικοποιηθεί μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής απαιτείτο η πλειοψηφία των δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων.

Με την ΠΝΠ του Σαββάτου, αυτό το… πρόβλημα λύνεται. Στη σχετική διάταξη η οποία ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα, διενεργούνται με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής, εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη της σχετικής απόφασης χρηματοδότησης, επιχορήγησης, επιδότησης, δωρεάς ή ένταξης. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού των ΟΤΑ, οι οποίες ανακύπτουν ύστερα από τις κατά το προηγούμενο εδάφιο αποδοχές, γίνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του οικείου συμβουλίου, ύστερα από δεσμευτική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η απόφαση του συμβουλίου και ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν κωλύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την ημερομηνία της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής».

Σημειωτέον ότι η διάταξη αυτή «κρύβεται» ουσιαστικά στη συγκεκριμένη ΠΝπ η οποία φέρει τον τίτλο «Έκτακτα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού , καθώς και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020».

Ολόκληρη η ΠΝΠ βρίσκεται ΕΔΩ

pnpapofaseisdimotikonsimvapokentromenes

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: