17.6 C
Keratea
Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021

Ο Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης συνομιλεί με την γλύπτρια Μάρω Μπαρτζίλη.

Πρόσφατα Άρθρα

Περί Ωραίου.Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία.

Επιμέλεια: Κ.Ν.Μ.Καζαμιάκης.

Tετάρτη , 19 Φεβρουαρίου 2020.

6.00- 8.00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.


Ο νέος μου εικαστικός λόγος είναι ελεύθερα σχεδιαστικός αλλά δομημένος.

Από το σχέδιο σε χαρτί αναπτύσσω ένα σχέδιο τρισδιάστατο των διαφορετικών προφίλ. Αισθάνομαι με καινούργιο τρόπο το παλιό μέσα από την παρούσα ματιά, μεταπλάθω τις κλασικές γραμμές στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώ τα υλικά μου προσδίδοντας στην έκφραση ένα αποτέλεσμα κινούμενης γεωμετρίας. Επιχειρώ να εντάξω σ αυτές τις συνθέσεις όλα τα σχήματα της σκέψης και της ζωής μου που καθορίζουν την ταυτότητά μου, επιλέγοντας αυτό τον απλό αλλά και ταυτόχρονα σύνθετο τρόπο με στόχο να διατηρώ το μέτρο και την ισορροπία.Χρησιμοποιώ «διαφωνίες», αντιθέσεις στη γλυπτική μου.

Το άλογο και το έλλογο. Δεν υπάρχει αρμονία, μέτρο, χωρίς αντιφάσεις.

…Δουλεύω αργά. Συχνά χάνω το δρόμο μου σε μακρές αναμονές. Ξαναβρίσκω μέσα σε ένα ξάφνιασμα τον εαυτό μου. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στα «εσωτερικά» μου τοπία και δομώ ένα δικό μου κόσμο, ποιητικό, αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης.  Μού αρέσει να βάζω προβλήματα προς επίλυση, να ερευνώ.

…Δουλεύοντας, ανακαλύπτω επιδεξιότητες που δεν φανταζόμουν, όπως όταν «ξαφνικά» όλα όσα οραματιζόμουν βγαίνουν μέσα από τα χέρια μου. Και μέσα από τη μαγεία αυτής της περιπέτειας επιχειρώ να μεταπλάθω όσα με συγκινούν, σε γλυπτική.

Η Τέχνη είναι συνυφασμένη με το ήθος, τη νοητική και αισθητική ευφυΐα υψηλής στάθμης. Είναι η Ποιητική της ζωής. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να μεταπλάθει τη σκέψη και την ομορφιά σε τέχνη, να είναι ικανός να τα «ακουμπά» στη δουλειά του. Κανείς δεν μπορεί να δει αυτά που βλέπει ο ίδιος.  Για να ανακαλύψει το πρωτότυπο δικό του, πρέπει να συναντήσει και να ανατρέψει όσα προηγήθηκαν.

Επιδιώκω μέσα από μια αγωνιώδη έρευνα να ανακαλύπτω κάθε φορά την προσωπική μου εικαστική και φιλοσοφική αλήθεια. Μέσα από τα σχήματα που δίνω στο υλικό μου, ταυτόχρονα σχηματοποιούμαι κι εγώ από αυτό.

Μάρω Μπαρτζίλη, 2018.(απόσπ.).

Η Μάρω Μπαρτζίλη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1950.

Σπουδές: Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με θέμα Σχέδιο και προπλάσματα ερευνώντας διάφορα υλικά (1984-1987). Εργαστήριο Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ, με διάκριση (1983 – 1985). Από το 1978 ως το 1983 σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, (Yποτροφία αριστείας ΙΚΥ 1981- 82). Μαθήματα ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόννη, Παρίσι (1974 – 1975). Langues Vivantes, Αγγλικά – Γαλλικά – Ισπανικά, Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence, Γαλλία (1970 -1971). Αρχειολογία – Επιστήμη Χαρτιού και Μελανιού, Πανεπιστήμιο Καρόλου IV,  Πράγα, Τσεχοσλοβακία (1968 – 1970).

Ατομικές εκθέσεις
2018   Μνήμες από το Μέλλον, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα.
2013   Έξη γλυπτά, Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Αθήνα.
2012   Σχεδιάζοντας τη γλυπτική, Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, Αθήνα.
2008   Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα.
2001   Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκωσίας, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.
2000   Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Κόντογλου.

Συμμετοχή σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις.

…Μια κουκίδα μελάνι στην κινέζικη ζωγραφική είναι σαν βράχος που πέφτει από το βουνό. Το μαύρο μελάνι της Μπαρτζίλη είναι χρώμα με κύτταρο όπως στα σχέδια του Ρέμπραντ και όχι όπως στους γελοιογράφους που είναι γραφή στα ρηχά, σαν σύρμα.(απόσπ.).

Γιώργος ΜήλιοςZωγράφος-Χαράκτης.Ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ

 

…Ο εικαστικός λόγος της Μάρως Μπαρτζίλη δομείται μέσα από γεωμετρικές σχηματοποιήσεις, προσφέροντας στο θεατή τη δυνατότητα  να βλέπει το εικαστικό αντικείμενο μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες.  Φως και σκιά, κίνηση και ακινησία, θεατό και αθέατο, συμπλέκονται και συναιρούνται σε μια αδιάσπαστη ενότητα.( απόσπ.).

Δρ Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Σύμβουλος.

Η Γεωμετρία σαν εργαλείο γλυπτικής, σαν “λιθουργικό σιδήριο”.

Η γλύπτρια Μάρω Μπαρτζίλη “ανακαλύπτει” την πλατωνική γεωμετρία, τη συμπαντική στερεομετρία, την τρισδιάστατη- πολυδιάστατη πραγματικότητα, την καρτεσιανή γεωμετρία του χ, ψ, ζ, και του cogito ergo sum, την παγκόσμια γεωγραφία και γεωδαισία. Διαβάζει τα ανάγλυφα του τοπίου ή αυτά του ανθρώπινου σώματος, αποκωδικοποιεί τα γεωμετρικά-χρωματικά επίπεδα  ενός λουλουδιού. Σχήματα και φόρμες της φύσης ανιχνεύονται και αναδύονται σε κάθε έργο της..

-Aεί ο θεός γεωμετρεί. Πλάτων.

-Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται. Τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τους αριθμούς. Πυθαγόρας.

-Μη είναι βασιλικήν ατραπόν επί γεωμετρίαν. Δεν υπάρχει βασιλική( σύντομη) οδός για να μάθεις γεωμετρία. Ευκλείδης.

-Αν τα τρίγωνα δημιουργούσαν έναν θεό, θα του έδιναν τρεις πλευρές. Μοντεσκιέ.

Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης, Αρχιτέκτων, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης.

 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ,  θα προβάλλεται ζωντανά (ήχος και εικόνα) διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο και θα παραμείνει για πάντα στο διαδίκτυο απ`όπου μπορείτε πολύ εύκολα να την αναζητήσετε, να την στείλετε σε όσους παραλήπτες θέλετε, να την αποθηκεύσετε κλπ,.. .

– Η εκδήλωση δημοσιοποιείται, μέσω του συμβατικού και ηλεκτρονικού τύπου.

-Η εκδήλωση δημοσιεύεται στα έντυπα και στις ιστοσελίδες του ΙΑΝΟΥ.

-Ένα μήνα περίπου πριν την εκδήλωση ο ΙΑΝΟΣ φιλοτεχνεί σχετική αφίσα με φωτογραφία του καλεσμένου και περίληψη της εκδηλώσεως.

– Ο καλεσμένος μπορεί (εάν το κρίνει σκόπιμο) να επιλέξει κάποιον ή κάποιους οι οποίοι θα πουν λίγα λόγια για το έργο και την προσωπικότητα του.

-Ο καλεσμένος, στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

-Καλλιτεχνικοί κατάλογοι, βιβλία ή  βιβλίο του καλεσμένου ( εάν υπάρχουν και εφ` όσον το επιθυμεί ο ίδιος) θα διατίθενται στο χώρο της εκδήλωσης.

-Ο καλεσμένος θα υπογράψει τους καταλόγους ή τα βιβλία του για όποιον θέλει.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΩΡΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ.

-25-30  λεπτά ο Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης ομιλεί για τον καλεσμένο( βιογραφία, έργο,..)

-Περίπου για μία ώρα και ένα τέταρτο( ~ 75-80 λεπτά) ο καλεσμένος παρουσιάζει το θέμα που ο ίδιος επέλεξε.

-Συζήτηση με το ακροατήριο στο υπόλοιπο 15λεπτο της εκδηλώσεως.

 

Περί Ωραίου.Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία.

Επιμέλεια: Κ.Ν.Μ.Καζαμιάκης.

Tετάρτη , 19 Φεβρουαρίου 2020.

6.00- 8.00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα