Προοπτικές επαναχρησιμοποίησης νερού στον κάμπο των Μεσογείων

Πρόσφατα Άρθρα

Η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από τα τοπικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Παιανίας – Κορωπίου και Αεροδρομίου) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των παραγωγών της περιοχής των Μεσογείων απασχόλησε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 διευρυμένη σύσκεψη στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών με θέμα την Ανασυγκρότηση Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών.

 

Η συλλογή, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση του νερού για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Ανατολικής Αττικής και στελέχη της ΕΥΔΑΠ και του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος»

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε τα 5 βασικά σημεία του άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο σχεδιασμός για να αποκτήσουν οι αγρότες της περιοχής πρόσβαση σε υδάτινα αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί αφενός η έλλειψη αρδευτικών πόρων, αφετέρου η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα τονίζοντας παράλληλα και τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή από τη χρήση στις αγροτικές καλλιέργειες του ανακυκλούμενου νερού που θα έχει υποστεί και μικροβιακή επεξεργασία.

 

Τα 5 βασικά σημεία που έθεσε ο Υπουργός είναι τα εξής:

 

  • Την αναγκαιότητα σύνταξης μίας ολοκληρωμένης μελέτης για τις αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών της περιοχής.
  • Τον συνδυασμό της μελέτης αυτής με τους χρόνους που απαιτούνται για την περαιτέρω επεξεργασία του νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής.
  • Την αξιοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
  • Τη δημιουργία κλειστών αρδευτικών καναλιών για την, χωρίς απώλειες, μεταφορά νερού.
  • Τη συγκρότηση διαχειριστικού φορέα για τη διαχείριση του επεξεργασμένου νερού.

 

Ο κ. Βορίδης εξήρε, τέλος, την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων της περιοχής, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών γαιών της, με έντονο φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα

 

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα