Προχωρά το «Green Deal» της ΔΕΗ με απολιγνιτοποίηση, κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τίθενται στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας της ΔΕΗ αλλά είναι και ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο συνέδριο του energypress.gr για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας, «Renewable Storage Forum».

«Ο εξηλεκτρισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις κ αι ευκαιρίες ανάπτυξης στην ενεργειακή αγορά , ηλεκτροκίνηση, πράσινο υδρογόνο, αντλίες θερμότητας αποτελούν τεχνολογικές πρακτικές οι οποίες σύντομα θα καταστούν εμπορικά εφαρμόσιμες σε ευρεία κλίμακα. Η ενεργειακή μετάβαση σε συνδυασμό με την περαιτέρω εφαρμογή του εξηλεκτρισμού αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ενίσχυσης των επενδύσεων για την επόμενη μέρα των νέων έργων ΑΠΕ.

Στη ΔΕΗ θεωρούμε ότι έφθασε η ώρα για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για καθαρή ενέργεια και δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε αναφερόμενος στη στρατηγική του ομίλου ενώ εξειδικεύοντας σημείωσε ότι:

«Το δικό μας Green Deal έχει δύο άξονες, από τη μία την απολιγνιτοποίηση με κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και από την άλλη, τις σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να φθάσει από το 2% σήμερα στο 20% το 2024. Για το λόγο αυτό προχωρούμε σε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνουμε κινητήριος δύναμη της πράσινης ενέργειας. Στόχος μας είναι να  ξεπεράσουμε κατά πολύ την ισχύ του 1 γιγαβάτ μέχρι το 2023 μέσα από μια δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα  (30 μεγαβάτ και 200 μεγαβάτ αντίστοιχα ) ενώ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη (50 μεγαβάτ).

Οι ΑΠΕ στο Target Model και τα διμερή συμβόλαια

«Πλέον έχει έρθει η ώρα οι ΑΠΕ να μπουν στο target model ώστε να δώσουν ώθηση για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει μέχρι σήμερα. Τώρα όμως υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και το κατάλληλο περιβάλλον για την ένταξη των ΑΠΕ στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε σταδιακά να η χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας που παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διμερών συμβολαίων στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της αγοράς, ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξήγησε ότι: «Όσο εξελίσσεται το target model θεωρώ ότι θα φύγει κάποιος φόβος που πιθανόν υπάρχει σε επενδυτές ΑΠΕ ότι δηλαδή δεν θα βρίσκουν αγοραστές για το ρεύμα τους. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτό το ζήτημα καθόλου. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η χώρα μας είναι net importer, εισάγουμε περισσότερο από ό,τι εξάγουμε καθώς δεν μας φθάνει η παραγωγή που έχουμε στη χώρα για τη συνολική κατανάλωση. Επομένως είναι μια χώρα που αυτή τη στιγμή διψά σε φθηνή μορφή ενέργειας. Εάν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά μπορούμε να πούμε όλοι μαζί σήμερα ότι είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας, σίγουρα θα βρούμε αγοραστή στην ενεργειακή αγορά και στο target model. Να το πω πιο απλά: Οτιδήποτε φθηνότερο έρθει και μας προταθεί, θα το προτιμήσουμε από το να εισάγουμε από το εξωτερικό ή από κάτι ακριβότερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ενεργειακό μείγμα.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα, εάν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην Ελλάδα, η οποία έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κάποιος παραγωγός αιολικών ή φωτοβολταϊκών, δεν υπάρχει φόβος ότι δεν θα βρει αγοραστή. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει σε κάποια άλλη χώρα η οποία θα είχε overcapacity, που δεν είναι όμως η περίπτωσή μας».

 

 

Αιολική και ηλιακή ενέργεια αποτελούν τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF, στις περισσότερες χώρες του πλανήτη αυτή τη στιγμή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.  Αναφέρεται μάλιστα ότι καθώς πέφτει το κόστος κατασκευής νέων σταθμών Α.Π.Ε, σε πέντε χρόνια θα είναι πιο ακριβή ακόμα και η απλή διαχείριση και λειτουργία ενός υφιστάμενου εργοστασίου άνθρακα ή φυσικού αερίου από την κατασκευή νέων αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τί ισχύει όμως στην Ελλάδα;

Και στη χώρα μας η αιολική ενέργεια αποτελεί μια από τις φθηνότερες λύσεις για παραγωγή ηλεκτρισμού. Tο κόστος της είναι τεκμηριωμένα χαμηλότερο από το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των συμβατικών τεχνολογιών. Η μεγάλη αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο οδηγεί σε  μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες έχει μειωθεί κατά 35% περίπου την περίοδο 2009-2017, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Πηγή: ΔΝΤ)

Πλέον, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με όλες τις άλλες συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Πηγή: Lazard’s)

Η φθηνότερη παραγωγή συνεπάγεται και χαμηλότερη τιμή για τους καταναλωτές. Η χαμηλή τιμή οφείλεται (1) στη μείωση του κόστους της τεχνολογίας, (2) στην αύξηση της ενεργειακής παραγωγικότητας των νεότερων ανεμογεννητριών και (3) στη μείωση του κόστους χρήματος (δανεισμού).

Στην Ελλάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια (ΡΑΕ) διενήργησε την περίοδο 2016-2020 αρκετούς διαγωνισμούς για επιλογή των νέων σταθμών ΑΠΕ, οι οποίοι πίεσαν για τη βελτιστοποίηση όλων αυτών των στοιχείων κόστους, διατηρώντας υψηλό το επενδυτικό ενδιαφέρον και δημιουργώντας έναν υγιή ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από νέα αιολικά πάρκα διαμορφώθηκε, το καλοκαίρι του 2020, σε 55 ευρώ/MWh σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Αντίθετα με ότι πιστεύεται, οι τιμές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν στην πράξη τους καταναλωτές. Χωρίς τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβότερα.

Σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας, τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά πάρκα και ο κατάλληλος σχεδιασμός των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν συμβάλει στην πιο ρεαλιστική εκτίμηση της παραγωγής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ακραίες μεταβολές και καθιστώντας την αιολική ενέργεια αξιόπιστη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συνδυασμός της αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα με όλες τις υπόλοιπες Α.Π.Ε., τα σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, τα συστήματα αποθήκευσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση της ζήτησης εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο, ασφαλές και οικονομικό ηλεκτρικό σύστημα για τον καταναλωτή.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα