Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εάν δεν γίνει «στροφή» στις ανεμογεννήτριες

Πρόσφατα Άρθρα

Η σημασία της ορθής μελέτης και της εγκατάστασής τους

«Εάν δεν στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή θα είναι πού σοβαρές καθώς θα οδηγηθούμε μεταξύ άλλων στις ερημοποιήσεις φυσικών τοπίων και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών» αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Όπως επισημαίνει, «ο μόνος περιβαλλοντικός “προβληματισμός” που μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων είναι πως οι ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί μονάχα στην περίπτωση που δεν έχει γίνει ορθή μελέτη και εγκατάσταση».

Η ενημέρωση της Ένωσης καταλήγει με νόημα: «Θα πρέπει κανείς όμως να αντιπαραθέσει από τη μια την οπτική όχληση που μπορεί να προκαλείται από ένα μεγάλο αιολικό πάρκο και από την άλλη την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, την άντληση πετρελαίου καθώς και τους θερμικούς και πυρηνικούς σταθμούς.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα των αιολικών πάρκων κατασκευάζεται σε απομακρυσμένες βουνοκορφές και επομένως ελαχιστοποιείται η οπτική αντίληψή τους».

Πόσο θόρυβο παράγει μια ανεμογεννήτρια;

Ο θόρυβος είναι τόσο λίγος που καλύπτεται από τον ήχο του ανέμου μέσα στα φύλλα των δέντρων και των θάμνων

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο θόρυβο μπορεί να παράγει μια ανεμογεννήτρια που έχει τοποθετηθεί για παράδειγμα στην κορυφή ενός βουνού ή στην άκρη ενός ακρωτηρίου; Η απάντηση είναι «σχεδόν μηδαμινό». Όπως αναφέρει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας «σχεδόν ψιθυρίζουν».

Ειδικότερα, σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 μέτρων από το σημείο που βρίσκεται η κάθετη βάση με τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας ο θόρυβος είναι τόσο λίγος που καλύπτεται από τον ήχο του ανέμου μέσα στα φύλλα των δέντρων και των θάμνων.

Σε αποστάσεις των 300 μέτρων, μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια δεν ακούγεται περισσότερο από το ψυγείο που έχουμε στην κουζίνα μας, ήτοι κάτω από 40 ντεσιμπέλ.

 

Διαβάστε σχετικά:

Χατζηδάκης: Ακολουθούμε τον Ευρωπαϊκό δρόμο, καταργούμε το λιγνίτη, προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Μήνυμα» προς τα νησιά και τους κατοίκους τους που εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Ο ΥΠΕΝ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση…

 

Πηγές:

  1. https://www.news.gr/oikonomia/article/2257189/oi-epiptoseis-tis-klimatikis-allagis-ean-den-ginei-strofi-stis-anemogennitries.html
  2. https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6345878/poso-thoryvo-paragei-mia-anemogennitria
  3. https://www.facebook.com/ELETAEN/

 

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα