Ο Φάρος στο Βρυσάκι Λαυρίου [ΒΙΝΤΕΟ από Drone]

Ο φάρος απέχει 7 χλμ. περίπου από το Λαύριο (άσφαλτος). Ο τελευταίος οικισμός που συναντάμε είναι το Σύρι που απέχει 800 μ. από το φάρο και είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση.

Πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σκαρδαμύσσων λευκό με έναν τομέα πράσινο και φωτοβολία 14ν.μ. για το λευκό και 8ν.μ. για το πράσινο. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1943, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.

Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε με πηγή ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αποτελείται από λιθόκτιστο πύργο (μωσαϊκού και πέτρας αρμολογημένης) εξωτερικά τετράγωνο και εσωτερικά κυκλικό, συνεχιζόμενο επί της ισόγειας οικίας φαροφυλάκων.

Η ισόγειος οικία αποτελείται εξ ενός διαδρόμου (χωλ), τριών υπνοδωματίων και ενός WC με ντουζ. Εξωτερικά υπάρχουν δύο οικήματα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως κουζίνα και το άλλο ως αποθήκη υλικών του φάρου.

 

 

 

Σχετικά:

Μέσα στον εμβληματικό φάρο του Λαυρίου -Φωτίζει ακατάπαυστα από 1892 [εικόνες]

Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια είχαν οι πολίτες χθες με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων. Οι επισκέπτες είχαν…

Παγκόσμια ημέρα φάρων – Ανοικτοί 27 φάροι για το κοινό την Κυριακή. Ένας στο…

Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 19 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας…
↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓
  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής για σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και αύριο Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020