15.8 C
Keratea
Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Ιδεοληψίες από τα… άγραφα

Πρόσφατα Άρθρα

Στα Άγραφα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και αντιστέκονται στη δημιουργία αιολικού πάρκου. Δεν θέλουν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους. Το ίδιο έχει συμβεί και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Στην Κάρυστο της Εύβοιας και σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Στο πλάι των κατοίκων βρίσκονται οικολογικές οργανώσεις που εξηγούν για ποιους λόγους δεν πρέπει να προχωρήσουν τα έργα

Την ίδια ώρα, το 47% του ρεύματος που καταναλώθηκε στη Δανία για το 2019 είχε παραχθεί από αιολική ενέργεια. Στόχος της σκανδιναβικής χώρας είναι έως το 2035 να παράγεται το 100% του ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μήπως οι Δανοί δεν έχουν οικολογικές ευαισθησίες; Μήπως δεν τους νοιάζει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Πιθανότατα, οι Δανοί δεν είναι τόσο… έξυπνοι όσο εμείς.

ΕΔΩ στη χώρα μας, μάλιστα, ισχύει και το αντίθετο. Πολλοί αριστεροί και οικολόγοι «ανησυχούν» για το τι θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη όταν κλείσουν τα πεδία εξόρυξης λιγνίτη και τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

Τα ίδια συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ολοι θυμόμαστε τη διαβόητη «μάχη της Κερατέας» ή τον πιο πρόσφατο «πόλεμο της Κέρκυρας» για τα σκουπίδια. Καμία πόλη, κανένα χωριό δεν θέλει κοντά του τα απορρίμματα. Ετσι, η χώρα συνεχίζει την πορεία της με τη Φυλή και δεκάδες ακόμα χωματερές.

Την ίδια ώρα, ακόμα και η Σόφια -στη γειτονική μας Βουλγαρία, την οποία πολλοί θεωρούν… υπανάπτυκτη- διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο οποίο καταλήγουν όλα τα απορρίμματα, διαχωρίζονται και στη συνέχεια ανακυκλώνονται. Πιθανότατα, ούτε οι Βούλγαροι είναι τόσο… έξυπνοι όσο εμείς.

ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν πολλά πράγματα για να αλλάξουν οι παθογένειες.

Ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να όλοι οι πολίτες αλλάξουμε συνήθειες και τα κόμματα να αλλάξουν ρητορική. Με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να γίνει η μετάβαση σε μια εποχή που το ρεύμα θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και τα σκουπίδια θα ανακυκλώνονται και θα αξιοποιούνται.

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε μια ρηξικέλευθη ενεργειακή μεταρρύθμιση, να κλείσουν όλα -πλην της μονάδας που βρίσκεται υπό κατασκευή- τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη έως το 2023.

Παράλληλα, προχωρούν οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή δεκαπέντε εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Αν όλα υλοποιηθούν όπως έχουν σχεδιαστεί -τότε ναι-, θα μπορούμε πλέον να πούμε ότι η χώρα κάνει βήματα προς το μέλλον. Βήματα προς μια αυτονόητη κανονικότητα την οποία κομματικές και κοινωνικές ιδεοληψίες μπλόκαραν επί δεκαετίες.

 

Γιάννης Τσαπρούνηςέντυπη έκδοση Ε.Τ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ