14.6 C
Keratea
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο η Δανία και η Ν. Κορέα, κατασκευάζοντας τεράστιους αιολικούς σταθμούς ενέργειας

Αξίζει να διαβάσετε

Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πρότζεκτ στην Ιστορία της Δανίας έλαβε διακομματική έγκριση από τη Βουλή, θα ολοκληρωθεί μετά το 2030 και θα καλύψει τις ανάγκες τριών εκατομμυρίων νοικοκυριών!

Ενα τεχνητό νησί στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι η «καρδιά» ενός τεράστιου αιολικού πάρκου το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σχέδιο μεγαλεπήβολο αλλά όχι απαγορευτικό για μια χώρα όπως η Δανία, όπου η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες με περιεχόμενο…

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έτυχε διακομματικής αποδοχής στο δανέζικο Κοινοβούλιο, το κράτος θα συμμετέχει με το 51% στην επένδυση, το κόστος της οποίας υπολογίζεται πάνω από 28,5 δισ. ευρώ!

Ο υποσταθμός ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πρότζεκτ στην Ιστορία της χώρας…

«Πρόκειται πραγματικά για μια σπουδαία στιγμή για τη Δανία αλλά και για την πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν.

Το όλο εγχείρημα, γράφει σχετικά ο Guardian, έρχεται σε συνέχεια συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, από τον περασμένο Ιούνιο, βάσει της οποίας η χώρα θα κατασκευάσει δύο μεγάλα ενεργειακά κέντρα «πράσινης» ενέργειας, ένα στο τεχνητό νησί στα δυτικά και ένα στα ανατολικά, στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική.

Τα δύο κέντρα θα δίνουν 5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, τρεις φορές πάνω από την τρέχουσα εγκατεστημένη υποδομή. Στο μέλλον η απόδοση θα φτάσει τα 12 γιγαβάτ.

Το νησί, που θα κατασκευαστεί περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές, θα έχει αρχικά έκταση 120 στρεμμάτων και, σε πρώτη φάση, θα ηλεκτροδοτεί 3 εκατ. νοικοκυριά.

Τρεις από τις τέσσερις πλευρές θα έχουν ένα τείχος που θα προστατεύουν την κατασκευή από τους θυελλώδεις ανέμους της Βόρειας Θάλασσας, ενώ η τέταρτη πλευρά θα διαθέτει αγκυροβόλιο.

Το έργο δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2033, οπότε μάλλον δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στον φιλόδοξο στόχο της χώρας να περιορίσει ως το 2030 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

 

Η Ν. Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο αιολικό project στον κόσμο ύψους 43,2 δισ. δολ

Η Νότια Κορέα παρουσίασε ένα σχέδιο 43,2 δισ. δολ για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού σταθμού (μέγιστη χωρητικότητα 8,2 GW) στον κόσμο έως το 2030 ως μέρος των προσπαθειών για την προώθηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το έργο αποτελεί βασική συνιστώσα της Πράσινης Νέας Συμφωνίας του Προέδρου Moon Jae-in, που ξεκίνησε πέρυσι για να περιορίσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και να την καταστήσει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

«Με αυτό το έργο, επιταχύνουμε τη φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή μετάβαση και προχωρούμε πιο έντονα προς την ουδετερότητα του άνθρακα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Moon στην τελετή υπογραφής, που έλαβε χώρα στην πόλη Sinan.

Το παρών έδωσαν εταιρείες κοινής ωφελείας και μηχανικής, συμπεριλαμβανομένων των Korea Electric Power Corp, SK E&S, Hanwha Engineering & Construction Corp, Doosan Heavy Industries & Construction Co., CS Wind Corp και Samkang M&T Co.

Θέσεις εργασίας

Από το συγκεκριμένο μεγάλο έργο θα δημιουργηθούν σχεδόν 5.600 θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην επίτευξη ενός στόχου για την αύξηση της χωρητικότητας αιολικής ενέργειας της χώρας σε 16,5 GW έως το 2030 από 1,67 GW που είναι τώρα. Μάλιστα, τα προβλεπόμενα 8,2 GW αντιστοιχούν στην ενέργεια που παράγεται από έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες ή τα αποτελέσματα της φύτευσης 71 εκατομμυρίων πεύκων, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Τέλος, μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο είναι το Hornsea 1 στη Βρετανία, το οποίο έχει χωρητικότητα 1,12 GW.

www.worldenergynews.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Δημήτρης Κιούσης: Τι ανακοίνωσε για την αποχέτευση στο Κορωπί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΟΥΣΗ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Επιδότηση των εσωτερικών ιδιωτικών συνδέσεων...

Σχετικά άρθρα