Έκπτωση στους Υδραίους από το ρεύμα του αιολικού πάρκου Σαν Τζώρτζη.

Πρόσφατα Άρθρα

Δήμαρχος Ύδρας: «Aπόπειρα κλοπής» από τον Δήμο Λαυρεωτικής η διεκδίκηση του Σαν Τζώρτζη
Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ το ετήσιο όφελος για δήμο και κατοίκους της Υδρας από το αιολικό πάρκο και ενώ συνεχίζονται οι δικαστικές διαμάχες με τον Δήμο Λαυρεωτικής, ο οποίος διεκδικεί να συνεχίσει την εκμετάλλευσή του.

δικαίωση και ηθική ανταμοιβή χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή Υδρας μια πρόσφατη απόφαση διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία επιμερίζεται ειδικό εκπτωτικό τέλος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους του νησιού, από τη λειτουργία 23 ανεμογεννητριών στη βραχονησίδα Αγιος Γεώργιος ή, όπως είναι επίσης γνωστή, Σαν Τζώρτζης.

Πρόκειται για ένα άνυδρο και ακατοίκητο νησί-αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 70 MW, έκτασης 4,3 τ. χλμ., σε απόσταση 12 μιλίων από το και 20 μιλίων από την Υδρα.

Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η πρώτη που αποδίδει στους κατοίκους της Υδρας ένα όφελος που μέχρι πρότινος αποδιδόταν στους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής.

Αμφότεροι οι δήμοι δηλώνουν ότι το νησί υπάγεται στα διοικητικά τους όρια. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών δικαιώνουν η μία μετά την άλλη τον Δήμο Υδρας, ωστόσο ο Δήμος Λαυρεωτικής προαναγγέλλει νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, τη στιγμή που εκκρεμεί προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στις αρχές Αυγούστου, η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του υπουργείου κοινοποίησε στον Δήμο Υδρας τον πίνακα επιμερισμού του ειδικού τέλους υπέρ των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος του νησιού, συνολικού ύψους 980.861,88 ευρώ.

Η έκπτωση αφορά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των ανεμογεννητριών (2017-2019), όπως έχει περιγράψει ο δήμαρχος Υδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Γνωμοδότηση

Οι εκπτώσεις επιμερίζονται στους Υδραίους κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) το 2017, σύμφωνα με την οποία η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον νησιωτικό δήμο. Η γνωμοδότηση είχε γίνει δεκτή από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και «αποκαταστάθηκε η νομιμότητα», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουκουδάκης.

«Για εμάς η υπόθεση έχει λήξει από τότε. Ηταν μια πολυσέλιδη γνωμοδότηση που τα περιέγραφε όλα. Σήμερα, απλώς ήρθε η εξέλιξη αυτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος», συμπληρώνει ο δήμαρχος Υδρας, αναφερόμενος στον επιμερισμό του ειδικού τέλους ανά νοικοκυριό. Ενημερώνει ότι τα χρήματα θα συνυπολογιστούν υπέρ των κατοίκων σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα σταλούν τους επόμενους μήνες, ενώ –προσθέτει– στα δημοτικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πόροι από τις ανεμογεννήτριες του Αγίου Γεωργίου.

Το ετήσιο όφελος για δήμο και κατοίκους του νησιού υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Για τους κατοίκους οι εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ισοδυναμούν με μια πραγματική οικονομική ανάσα, καθώς το ιδιαίτερο καθεστώς του νησιού απαγορεύει όποια τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων ή μεταλλικών κουφωμάτων. Για τη δημοτική αρχή τα χρήματα αποτελούν διέξοδο για την υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής (π.χ. υδατοδεξαμενές).

Προσφυγές

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Λαυρεωτικής ετοιμάζεται να προσφύγει κατά των αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου έχω περιθώριο να τις προσβάλω και θα τις προσβάλω», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δ. Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτικής.

Εχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της γνωμοδότησης του ΝΣΚ και αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα είναι σε εξέλιξη και θα κριθούν στα δικαστήρια. Μέχρι τότε, παγώνουν και τα χρήματα», αναφέρει ο κ. Λουκάς.

«Το Λαύριο δεν έχει στοιχεία και όσα ζητούσε ήταν αβάσιμα και ανυπόστατα», αντιτείνει ο κ. Κουκουδάκης, για τον οποίο η διεκδίκηση του Σαν Τζώρτζη από τον Δήμο Λαυρεωτικής ισοδυναμεί με «απόπειρα κλοπής».

Από την άλλη, ο κ. Λουκάς δηλώνει ότι ο δήμος του «διαθέτει όλα τα στοιχεία» που τεκμηριώνουν την υπαγωγή της νησίδας στη δικαιοδοσία του.

Με βάση την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους το 1834, ο Σαν Τζώρτζης (Βέλβινα στα χρόνια του Ηρόδοτου) υπήχθη στην Υδρα.

Η φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η τότε διαίρεση των διοικητικών ορίων ήθελε τις νησίδες να υπάγονται σε νησιωτικούς δήμους και όχι σε ηπειρωτικούς.

Ομως στην απογραφή του 2011 η ΕΛΣΤΑΤ ενέταξε τη νησίδα στον Δήμο Λαυρεωτικής. Σύμφωνα με το ΝΣΚ, η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αρμοδιότητα μεταβολής διοικητικών ορίων.

Σχετικά:

Η Υδρα κέρδισε το αιολικό πάρκο 69 MW στο Σαν Τζώρτζη. Έκπτωση 980 χιλιάδες…

ΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΥΔΡΑΣ – ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ! ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΔΡΑΣ: ΚΟΥΚΟΥΔΑΚΗΣ: 980.861,88 Ευρώ έκπτωση σε όλους τους οικιακούς…

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: