Δυναμική στροφή της Δ.Ε.Η. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

  • Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτυχθούν νέα έργα συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το 2024

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την επίτευξη του πρώτου ορόσημου που έχει θέσει στην ανάπτυξή της, δηλαδή την αύξηση της εγκατεστημένης της ισχύος σε ΑΠΕ στα επίπεδα των 500 MW, από 150 MW που είναι σήμερα. Έτσι, μέσα στο επόμενο 9μηνο η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία σταθμούς συνολικής ισχύος 100 MW, αυξάνοντας επομένως στα 250 MW το χαρτοφυλάκιό της σε έργα τα οποία συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή

Κοντά σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση μεγάλου αιολικού πάρκου σε νησιωτική περιοχή της Ελλάδας βρίσκονται ΔΕΗ και Motor Oil Hellas.

Η κατάληξη των συζητήσεων θα εξαρτηθεί από τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το έργο εκτός από την κατασκευή του αιολικού πάρκου ισχύος περίπου 100MW περιλαμβάνει επίσης και τη δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει ο όμιλος ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με ελληνικούς και διεθνείς ομίλους στον τομέα της πράσινης ενέργειας, όπου στόχος της εταιρείας είναι να αναπτυχθούν νέα έργα συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το 2024.

Εκτός από τη Motor Oil σε ώριμο στάδιο βρίσκεται μια ακόμη συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα της εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων, με την εταιρεία Ηλέκτωρ, με έμφαση στα γεωθερμικά πεδία της Μήλου, της Κιμώλου, της Νισύρου και των Μεθάνων.

  Έσωσαν γάιδαρο που είχε τεράστιες οπλές, στο χώρο της «Γαϊδουροχώρας» στο Κορωπί

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει επίσης υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και με μια σειρά από διεθνείς παίκτες, με πιο πρόσφατη τη συμφωνία συνεργασίας με τη γερμανική RWE, για την κοινή δραστηριοποίηση και συνεργασία στις ΑΠΕ αλλά και τις περιβαλλοντικές επενδύσεις (απολιγνιτοποίηση).

Επίσης η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την πορτογαλική εταιρεία EDP Renoveis, η οποία ως γνωστόν έχει βασικό μέτοχο την κινεζική Three Gorges, αλλά και με την εταιρεία Masdar Taaleri, που είναι κοινοπραξία της Masdar από το Άμπου Ντάμπι και τη φινλανδική Taaleri.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι οι συνεργασίες αυτές δεν αφορούν στο τρέχον pipeline αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων που αναπτύσσει αυτόνομα η ΔΕΗ, με στόχο τα επόμενα τρία χρόνια να έχει θέσει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 650MW.

 

Τον Ιούλιο η έναρξη κατασκευής των πρώτων φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές

Σε τελικό στάδιο έχει μπει η έναρξη υλοποίησης του πρώτου «γκρουπ» φωτοβολταϊκών έργων που σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις λιγνιτικές περιοχές.

Η αρχή θα γίνει με την κατασκευή των δύο έργων, ισχύος 15 MW έκαστο, στη Δυτική Μακεδονία.

Ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με την υποβολή των προσφορών να εκπνέει στις 11 Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των δύο μικρότερων πάρκων με τα οποία αυτό θα αποτελέσει συστοιχία.

Άμεσα, εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να γίνει η επιλογή αναδόχου για το πρώτο από τα δύο «μικρά» φωτοβολταϊκά, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του οποίου προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο, με προϋπολογισμό 14,38 εκατ. ευρώ. Έτσι, η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουλίου.

  2 αγαπημένα στέκια για καφέ στο Λαύριο

Στη συνέχεια, στα τέλη του Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση και του δεύτερου πάρκου 15 MW, προϋπολογισμού 11,95 εκατ ευρώ, το οποίο είχε προκηρυχθεί την άνοιξη.

Όπως είναι γνωστό τα δύο αυτά έργα θα πλαισιώσουν το mega φωτοβολταϊκό, προϋπολογισμού 110,15 εκατ.. Η εν λόγω μονάδα πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2020, ώστε όταν ολοκληρωθεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη.

Το τελευταίο φωτοβολταϊκό που θα υλοποιήσει η θυγατρική της ΔΕΗ σε αυτό το αρχικό «γκρουπ» έργων είναι ένα πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, που προορίζεται να αποτελέσει την πρώτη «πράσινη» μονάδα στη χώρα μας που θα συμμετάσχει απευθείας στο Target Model. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η εταιρεία εξετάζει τις τελικές παραμέτρους, ώστε να προχωρήσει στην προκήρυξη και αυτού του έργου.

 

↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓