Αντιπαροχή νερού για άρδευση καλλιεργειών προσφέρει η ΕΥΔΑΠ σε κατοίκους της Αν. Ανατολικής Αττικής

Πρόσφατα Άρθρα

Αντιπαροχή νερού για άρδευση καλλιεργειών προσφέρει η ΕΥΔΑΠ σε κατοίκους της Αν. Ανατολικής Αττικής για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις στην επέκταση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Μαρκόπουλο το σχέδιο για την επέκταση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου ώστε να καλύπτει και τους δήμους Κρωπίας και Σαρωνικού, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να αυξήσει το πρόστιμο που πληρώνει η χώρα μας για την έλλειψη υποδομών βιολογικού καθαρισμού στην Ανατολική Αττική.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις από το δήμο Μαρκοπούλου, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Χάρη Σαχίνη, άλλαξε στρατηγική και προσφέρει ένα σημαντικό κίνητρο στους κατοίκους της περιοχής: Με πρόσθετες επενδύσεις στο ΚΕΛ Κορωπίου που δρομολογούνται στην Ανατολική Αττική θα προσφέρει καθαρό νερό για την αντιμετώπιση των αναγκών άρδευσης σε χιλιάδες καλλιεργητές.

Τα προβλήματα άρδευσης περίπου 35.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή είναι έντονα καθώς καλύπτονται από γεωτρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις το νερό είναι υφάλμυρο. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η ΕΥΔΑΠ θα επεκταθεί σημαντικά στο χώρο της άρδευσης, αλλά και οι καλλιεργητές θα ξεπεράσουν το πρόβλημα με το νερό.

Τα έργα για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Σαρωνικού – Κρωπίας έχουν καθυστερήσει, με τους διαγωνισμούς να οδεύουν για το επόμενο ΕΣΠΑ. Αλλά και η κατάσταση στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Αττικής δεν είναι καλύτερη, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιος Τόσιος. Τα έργα στην Ανατολική Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 720 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μόλις τον Ιούλιο του 2019. Σήμερα κατασκευάζονται τα δίκτυα αποχέτευσης στα Γλυκά Νερά, με την πρόοδο των εργασιών να φτάνει το 30%.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), λόγω προσφυγών, βρίσκεται ο διαγωνισμός για τα δίκτυα αποχέτευσης στην Παιανία. Ο κ. Τάσιος δήλωσε χθες πως η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όμως, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους πάνε τα σημαντικότερα από τα έργα όπως οι διαγωνισμοί για το ΚΕΛ Μαραθώνα και τα δίκτυα αποχέτευσης στην περιοχή και οι υποδομές στην περιοχή της Ραφήνας – Σπάτων – Πικερμίου. Ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Ραφήνας – Σπάτων θα προκηρυχθεί επίσης προς το τέλος του έτους. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται, όμως, η προκήρυξη του τρίτου διαγωνισμού για τα δίκτυα αποχέτευσης.

Για να μην υπάρξουν ΚΕΛ – φαντάσματα, όπως συμβαίνει στην περιοχή του Θριασίου, ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα επίσης πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε., στην Ανατολική Αττική η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τη βασική υποδομή και τις διακλαδώσεις αλλά και τις συνδέσεις με κατοικίες και επιχειρήσεις. Έτσι αναμένεται να συνδεθούν οι κάτοικοι με τα ακριβοπληρωμένα δίκτυα.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα