Φωτιές ανάβει η διαχείριση απορριμμάτων

Φωτιές ανάβει η διαχείριση απορριμμάτων πυροδοτώντας πολιτική κόντρα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπαράθεση ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς οι νέοι αιρετοί ανέλαβαν από χθες καθήκοντα.

Προσδοκία όλων είναι οι φορείς της αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων να ενισχύσουν τα πολιτικά, επιχειρησιακά και επιστημονικά τους χαρακτηριστικά και να συμβάλουν στη δυναμική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι κόντρες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκαν, πάντως, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι έναν χρόνο ακόμη αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής και απαιτείται ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μην βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών.

«Μου προκαλεί πάντως εντύπωση –ακόμα μια φορά- για ποιο λόγο, στο όνομα ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, που είχαν σχεδιαστεί το 2014», τόνισε.

«Για ποιο λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Για ποιο λόγο άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε με δηλώσεις πριν μερικές ημέρες και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

«Το ΕΣΠΑ είναι μια τεράστια αγωνία, δεν πάμε καθόλου καλά στο ΕΣΠΑ, μόνο στον τομέα της απορρόφησης για τα απορρίμματα είμαστε στο μηδέν», είπε. Σύμφωνα με τον υπουργό «πρέπει το χρόνο έως και το 2023 να απορροφούμε 6 δισ. ευρώ», δηλαδή συνολικά 30 δισ. ευρώ, το οποίο όπως είπε δεν είναι εύκολο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, μάλιστα, εστιάζει την κριτική του στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων, στα οποία η χώρα μας εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση απορρόφησης κονδυλίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων θεωρείται ότι είναι πλέον μη αναστρέψιμη, στον βαθμό που στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος είναι αμφίβολο εάν θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, με έμφαση την Αττική, τη στιγμή που τα έργα αυτά δεν θεωρούνται επιλέξιμα για το επόμενο ΕΣΠΑ.

  Το σχέδιο για να τελειώσει το... βασίλειο των λυμάτων στην Ανατολική Αττική

Όσες Περιφέρειες ακύρωσαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «σήμερα έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια» και ανέφερε ενδεικτικά ότι από το Αίγιο μεταφέρουν τα σκουπίδια στην Κοζάνη.

Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην τέως περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αναρωτώμενος: «τι έκανε τόσα χρόνια;».

Δεν υπάρχουν ζητήματα βέβαια μόνο με τον ΧΥΤΑ Φυλής. Παρόμοια προβλήματα έχει το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη, η Κέρκυρα και δεκάδες άλλες περιοχές στην επικράτεια, με ξεχειλισμένους κάδους που κρύβουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και αυξάνουν την πιθανότητα για πυρκαγιές.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στις δύο Περιφέρειες, στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες αποφάσισαν να μην πειθαρχήσουν στην τότε εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να μην ακυρώσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά. «Αυτές είναι μόνο οι δύο Περιφέρειες που σήμερα έχουν σύγχρονους σταθμούς επεξεργασίας απορριμμάτων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται, παρενθετικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακουφίσουν Περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά»», κατέληξε ο Υπουργός.

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μεριά τους κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους δυο υπουργούς της ΝΔ ότι προσπαθούν κάθε τρόπο να βγάλουν «φταίχτρα» την απερχόμενη περιφερειάρχη, που ακύρωσε τα σχεδιαζόμενα το 2014 φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, τέσσερα τον αριθμό, στην Αττική.

Κατηγορούν, μάλιστα, τον κ. Χατζηδάκη, ως αδιάβαστο… εκ του πονηρού.

Οι ίδιοι κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε πως μολονότι έχει χρηματίσει και ευρωβουλευτής, όφειλε στοιχειωδώς να γνωρίζει τους κανονισμούς της Ε.Ε. που δεν επιτρέπουν χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αποβλήτων που καταπατούν την κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιτάσσει την ανακύκλωση και επανάχρηση των αστικών αποβλήτων σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Οι γνωστές αιρεσιμότητες, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το είχε εξηγήσει άλλωστε η Ρένα Δούρου σε απάντησή της προς τον κ. Χατζηδάκη, προσθέτουν, πριν γίνει υπουργός, στις 24.6.2019. Εκτός των άλλων, υπογράμμιζε στην ανακοίνωση ότι:

«Τα τέσσερα εργοστάσια δεν πληρούσαν την αιρεσιμότητα για τη χρηματοδότηση δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων από την Ε.Ε. στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Εξαιτίας αυτού του λόγου δεν επρόκειτο να τύχουν χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς δεν ανταποκρίνονταν στις διατάξεις της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008, του λεγόμενου “νόμου – πλαισίου για τα απόβλητα”».

  Η ανεξερεύνητη παραλία της Ανατολικής Αττικής με το παράξενο όνομα! (βίντεο)

Μεταρρυθμίσεις

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, έλεγε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην 13η Σύνοδο ΦοΔΣΑ.

«Από την πλευρά της πολιτείας έχουν γίνει οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και των απορριμμάτων, ώστε η Ελλάδα να βγει επιτέλους από τον Μεσαίωνα των χωματερών. Στο παρελθόν λειτουργούσαν στη χώρα μας 300 χωματερές, που μας επιβάρυναν με πρόστιμα από την ΕΕ ύψους 55 εκατ. ευρώ. Έως το τέλος του 2018 μειώσαμε κατά 82% αυτό το πρόστιμα, ενώ έως το τέλος του 2019 αναμένεται να κλείσουν και οι τελευταίες χωματερές», υπογράμμισε.

Το 2015 εκπονήθηκαν οι Εθνικοί Σχεδιασμοί για τα στερεά και υγρά απόβλητα, η πολυετής καθυστέρηση των οποίων σήμαινε αιρεσιμότητα για έργα και επενδύσεις υγρών και στερεών αποβλήτων από το ΕΣΠΑ. Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καθορίζει την ρητή υποχρέωση της χωριστής συλλογής και μάλιστα επιβάλλει την εφαρμογή της ανακύκλωσης, άνω του 50%, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρόσθεσε.

«Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σχέδιο για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, το Σχέδιο για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, την έκδοση των απαραίτητων ΚΥΑ για την υλοποίηση των Σχεδίων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, μαζί με τις αντίστοιχες  Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημιούργησαν την αφετηρία και το κατάλληλο πλαίσιο για την στη διαχείριση των απορριμμάτων», επισήμανε ο Σ. Φάμελλος. «Ολοκληρώθηκε μία κυβερνητική θητεία η οποία αναβάθμισε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρέδωσε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ορθή και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων».

Στους δήμους, πάντως, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, οι οποίοι ανέλαβαν από χθες  καθήκοντα, επισκέπτονται συνεχώς την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, επισημαίνοντας στους υπαλλήλους το μείζον πρόβλημα που υπάρχει πανελλαδικά με τη διαχείριση απορριμμάτων και ζητώντας τη βοήθειά τους για μια «πιο καθαρή πόλη».

↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓