Το ΕΜΠ θα εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι του Λαυρίου

Πρόσφατα Άρθρα

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι ανέλαβε να εκπονήσει μία πρότυπη μελέτη αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι Λαυρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής, μέσω της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.

Η Γαλλική Σκάλα είναι ένα εμβληματικό λιμενικό-βιομηχανικό μνημείο, από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης και του ευρύτερου ιστορικού και αρχαιολογικού συνόλου της Λαυρεωτικής.

Δεν έχει μελετηθεί μετά την κατασκευή της (1886-1888), ούτε έχει συντηρηθεί μετά τη σταδιακή παύση της λειτουργίας των μεταλλείων Λαυρίου (1982-1992).

Μοναδική μέριμνα της Πολιτείας από τότε αποτέλεσε η κήρυξη της ιστορικής κατασκευής ως διατηρητέας το 1987, χωρίς να ληφθούν άλλα προστασίας και αποκατάστασής της.

Η κατάσταση του μνημείου αξιολογήθηκε μέσω αυτοψιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τη διετία 2016-2017 από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές της στατικής και των αναστηλώσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής.

Η Σκάλα κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιβαρυμένη, λόγω της διάβρωσης από τη θάλασσα, της φυσιολογικής φθοράς των υλικών από το χρόνο, όπως και από τις επεμβάσεις και ζημιές που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.

Η νέα δράση στοχεύει στην πρότυπη μελέτη του συνόλου των ιστορικών και τεχνολογικών παραμέτρων της Γαλλικής Σκάλας Μεταλλείων Λαυρίου, στη δημιουργία ενός επιστημονικού προτύπου ιστορικής και τεχνικής τεκμηρίωσης (κατάλληλου για εφαρμογή σε αντίστοιχα μνημεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο), στην ανάδειξη του τεχνικού-λιμενικού μνημείου εντός του ιστορικού χώρου της Λαυρεωτικής, καθώς και στη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Λαυρεωτικής μέσω πολιτιστικού-αρχαιολογικού τουρισμού.

Το ΕΜΠ συμμετέχει στο έργο μέσω των Εργαστηρίων Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών (καθηγ. Ε. Σαπουντζάκης), Μεταλλικών Κατασκευών (καθηγ. Χ. Γαντές) και Εδαφομηχανικής (αναπλ. καθηγ. Μ. Καββαδάς) της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, των Εργαστηρίων Αστικού Περιβάλλοντος (αναπλ. καθηγ. Ν. Μπελαβίλας) και Οικοδομικής (καθηγ. Ε. Εφεσίου) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας (καθηγ. Α. Γεωργόπουλος) της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών, του Εργαστηρίου Δυναμικής και Κατασκευών (καθηγ. Ι. Αντωνιάδης) της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Προστασία Μνημείων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: