Στη Δικαιοσύνη το πόρισμα για την παράνομη χωματερή στα Καλύβια

Αξίζει να διαβάσετε

Στον εισαγγελέα στέλνει πόρισμα για μια παράνομη χωματερή στα Καλύβια ο περιφερειάρχης Αττικής. Να αποδοθούν ευθύνες και για δεύτερη χωματερή απαιτεί ο Σαρωνικού. Παράνομο αλλά ταυτόχρονα… οργανωμένο χώρο απόρριψης αποβλήτων στο τέρμα της οδού Εννέα Πύργων, στη θέση «Τιπότι-Κρούδι», εντόπισε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής σε έλεγχο που πραγματοποίησε τη Δευτέρα.

Στο σημείο βρίσκεται υπό αποκατάσταση Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) όπου, αντί να σταματήσει κάθε απόρριψη απορριμμάτων, έπεφτε ένα αστικών αποβλήτων, όπως οικιακά απορρίμματα, πλαστικές σακούλες, κλαδέματα, μπάζα κ.λπ., σύμφωνα με όσα παρατήρησε το κλιμάκιο της περιφέρειας.

Η απόθεση μπάζων ήταν, φαίνεται, τόσο εκτεταμένη που, εκτός του περιφραγμένου χώρου του πρώην ΧΑΔΑ είχε δημιουργηθεί απορριμματικό ανάγλυφο σε έκταση 10 στρεμμάτων, σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, που περιγράφει, επίσης επικαλούμενη το πόρισμα των ελεγκτών Περιβάλλοντος, πως «ο εν λόγω χώρος είναι φανερό ότι έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο διάθεσης αποβλήτων με τη δημιουργία εσωτερικής οδοποιίας και πλατείας».

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος θα σταλεί στον εισαγγελέα για να εκκινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, θέλησε να στείλει «ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε όσους επιβαρύνουν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

«Συμφωνούμε απόλυτα με την ανακοίνωση του περιφερειάρχη ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία χωματερών», απάντησε η δημοτική αρχή Σαρωνικού, τονίζοντας όμως ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα διοίκησης -την 1η Σεπτεμβρίου- «παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση Σωφρόνη δύο χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης με τεράστιους όγκους κλαδιών και σύμμεικτων απορριμμάτων δίπλα στους παλαιούς αποκατεστημένους από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή ΧΑΔΑ στις Κοινότητες των Καλυβίων και της Παλαιάς Φώκαιας. Οπως μια ανεξέλεγκτη χωματερή ήταν και όλος ο Δήμος Σαρωνικού, με παρατημένα απορρίμματα σε όλες τις κοινότητες και τις γειτονιές που τον αποτελούν».

Σύμφωνα με τη νυν δημοτική αρχή του Π. Φιλίππου, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων (στις 4 Σεπτεμβρίου) ξέσπασε πυρκαγιά στο σημείο της παράνομης χωματερής στα Καλύβια, δίπλα στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ.

«Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκτοτε μεταφέρεται συνεχώς χώμα προκειμένου να εξαφανιστούν οι όποιες εστίες καπνού τυχόν εξακολουθούν να υπάρχουν», τονίζει ο Δήμος Σαρωνικού. Τοπικές πηγές εκτιμούν ότι η παράνομη απόθεση απορριμμάτων στον πρώην ΧΑΔΑ ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη.

«Συντασσόμαστε απόλυτα με την πρόταση του περιφερειάρχη Αττικής να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση στους δύο αποκατεστημένους ΧΑΔΑ. Οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο και αφορούν τη διοίκηση Σωφρόνη», τονίζει η δημοτική αρχή Φιλίππου, ζητώντας επιπλέον τη της Περιφέρειας Αττικής για την απομάκρυνση όλων των ογκωδών απορριμμάτων από τα όρια του δήμου.

Διαβάστε σχετικά

IMG 5588

Γ. Σωφρόνης, π. Δήμαρχος Σαρωνικού: Είναι εγκληματική η ανοχή του κ. Φιλίππου στην ανεξέλεγκτη…

Σήμερα το μεσημέρι βρέθηκα στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο περιφραγμένος αποκατεστημένος ΧΑΔΑ του Δήμου Σαρωνικού, στα όρια της Δ.Ε. Καλυβίων. Εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας…
maxresdefault 5

Απάντηση Φιλίππου σε ανυπόστατο δημοσίευμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με έκπληξη διαβάσαμε σε γνωστή ιστοσελίδα που αναφέρεται σε θέματα της Ανατολικής Αττικής και η οποία συστηματικά τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και…

 

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα