Ρεύμα από το Λαύριο σε 9 νησιά των Κυκλάδων

Πρόσφατα Άρθρα

Εννιά των Κυκλάδων έπαυσαν να ηλεκτροδοτούνται από τις ρυπογόνες και δαπανηρές πετρελαιοκίνητες μονάδες της και πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις παίρνουν ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Σύρος, , Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος και Φολέγανδρος χάρη στην υποβρύχια διασύνδεση με το Λαύριο απολαμβάνουν πια ασφαλή ηλεκτροδότηση, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν εξοικονόμηση στα ποσά που πληρώνουν για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μέσω των λογαριασμών τους.

Ο ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και σε λίγες μέρες αναμένεται η ένταξη και της Μυκόνου στο ηπειρωτικό σύστημα.

Οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή θέλουν από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των συνολικά 10 νησιών να εξοικονομούνται πόροι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά επιβάρυναν το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το έργο της πρώτης φάσης κόστισε 245 εκατ. ευρώ και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί και τη δεύτερη φάση, που προβλέπει αφενός την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, αφετέρου την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου – Τήνου και Ανδρου – Λιβαδιού (Εύβοια). Το έργο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας τροφοδότησης της Νάξου, της Πάρου και της Μυκόνου.

Επισπεύδεται δε και η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Το έργο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.

Και τα τρία στάδια της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα αποφέρουν οφέλη 2,7 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας.

 

Στη Σύρο τη Δευτέρα ο Τσίπρας -Εγκαινιάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων

Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την προσεχή Δευτέρα την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 11:00 π.μ., στον Υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σύρο, στην περιοχή Λαζαρέττα.

Στόχοι της διασύνδεσης όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ είναι:

-η αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουρισμού.
-η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής.
-η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας μέσω του περιορισμού των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που αντανακλούν εν πολλοίς το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Το όφελος, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Πηγήtanea.gr

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: