Νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με αξιοποίηση του Γραμματικού και των αδρανών λατομείων

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα κληθεί να δώσει άμεσα ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης καθώς ο ΧΥΤΑ της Φυλής έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και δύο χρόνια.

Σε πρώτη φάση η περιφέρεια Αττικής έδωσε νέα παράταση ζωής στον ΧΥΤΑ της Φυλής προχωρώντας στην τρίτη κατά σειρά επέκταση του χώρου της κερδίζοντας τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ζωής καθώς με βάση της σημερινές συνθήκες ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να κλείσει στο τέλος του χρόνου.

Ο στόχος του κ. Πατούλη, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, επειδή υπάρχει πρόβλημα χρόνου και τα έργα δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ και εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων είναι χρονοβόρα όταν αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου είναι να καταρτίσει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, σε συνεργασία με τους δήμους και την κυβέρνηση προκειμένου η Αττική να μην πνιγεί από τα σκουπίδια της.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθούν άμεσα οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Ιούλιο και ταυτόχρονα να γίνουν χωροθετήσεις νέων περιοχών οι οποίες θα βρίσκονται σε δυτική και ανατολική αττική. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επίσπευση της διαδικασίας οι νέες περιοχές αυτές θα αφορούν αδρανή λατομεία τα οποία σε βάθος χρόνου θα αποκατασταθούν.

Παράλληλα θα αναζητηθούν και περιοχές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χώροι για την προώθηση της ανακύκλωσης στην οποία η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με την επιβολή πολύ υψηλών χρηματικών προστίμων καθώς στα θέματα περιβάλλοντος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι πολύ αυστηρό και επιδικάζει πολλά εκατομμύρια ευρώ στις χώρες παραβάτες καθώς δίνει και πολλά εκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

  ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΙΜΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 2020 (ΣΕΦ - 21-23/2/20)

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Πατούλης έχει καταθέσει και μήνυση ζητώντας τους υπευθύνους για την αδράνεια που έχει υπάρξει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από την περιφέρεια και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Γιώργος Μανουσακάκης – athina984

Σχόλια μέσω facebook