Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ) από τον ΕΔΣΝΑ και τους Δήμους Παιανίας, Μαρκόπουλου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Παιανίας με Ομόφωνη Απόφαση -ιστορικής σημασίας- του Δημοτικού Συμβούλιου ενέκρινε τη προγραμματική σύμβαση -πρώτη σε όλη την Ελλάδα- μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των Δήμων Παιανίας, Μαρκόπουλου, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου για τη σύννομη, σύγχρονη, οικονομική διαχείριση των Βιοαποβλήτων και τη δημιουργία Μονάδας Κομποστοποίησης (ΜΕΒΑ).

Η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Την υπέγραψαν: η Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κα Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας κ. Σωτήρης Μεθενίτης, ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Σπύρος Στάμου, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρης Μάρκου και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς.

 

Η σύμβαση προβλέπει:

  • Τη χωριστή συλλογή των Βιοαποβλήτων (ζυμώσιμα, αποφάγια και κλαδέματα) με καθολική εφαρμογή.
  • Την αποκεντρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
  • Την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας Κομποστοποίησης και τη παραγωγή πιστοποιημένου κόμποστ (οργανικού λιπάσματος) κατάλληλου για όλες τις καλλιέργειες σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

 

  • Για το σκοπό αυτό:
  • O Δήμος μας θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει δίκτυο νέων κάδων -χρώματος καφέ- μόνο για τα βιοαπόβλητα!!!
  • Η αποκομιδή θα είναι χωριστή και ελεγχόμενη ως προς το περιεχόμενο και τη πλήρωση του κάδου. Τα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται σε πρώτη φάση στο εργοστάσιο του ΕΔΣΝΑ στη Φυλή. Στη συνέχεια στη νέα μονάδα του ΕΔΣΝΑ και των τεσσάρων Δήμων της Ανατολικής Αττικής.

 

  • Δεν θα οδηγούνται σε ταφή!!!
  • Ο ΕΔΣΝΑ αναλαμβάνει τα κόστη για  τη προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, για την εκστρατεία Ενημέρωσης των δημοτών μας, για τη συλλογή και μεταφορά και για την εγκατάσταση και λειτουργία της νέας μονάδας Κομποστοποίησης.

 

Ως αποτελέσματα των ως άνω δράσεων:

– Ο Δήμος Παιανίας εναρμονίζεται πλήρως με τη νομοθεσία και επιλέγει τον πλέον φιλικό περιβαλλοντικά τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων.

– Ο Δήμος Παιανίας θα εξοικονομεί ετήσια 1,0 έως 1,5 εκατομμύριο ευρώ, προς όφελος των Δημοτών μας!!! (Σήμερα δαπανούμε περισσότερα από 3,0 εκατομμύρια ευρώ!!!).

 

Καλούμε όλες τις νοικοκυρές, όλους τους δημότες, όλους τους κατοίκους, όλα τα παιδιά μας, όλους τους επαγγελματίες να κάνουν κτήμα και συνείδηση το νέο τρόπο διαχείρισης και να συμμετέχουν ενεργά. (Ο καφέ κάδος να περιέχει μόνο βιοαπόβλητα). Για μεγιστοποίηση του οφέλους, για σύγχρονο Δήμο, αντάξιο της ιστορίας μας και των προσδοκιών μας.

Δημιουργούμε υποδομές! Θέλουμε τη συμμετοχή ΟΛΩΝ στις νέες λειτουργίες και στα οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά!!!

Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Μαρκόπουλου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου για την άψογη συνεργασία.

 

Ο Δήμαρχος Παιανίας

Σπύρος Στάμου