decisions 02 3

ΚΑΛΥΒΙΑ 10/11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή των δημοτών στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 3ης  Νοεμβρίου 2017, με θέμα την χωροθέτηση του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, η οποία προκλήθηκε με υπογραφές 11 δημοτικών συμβούλων.

Ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων η θέση είναι ότι η συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά συμβούλια προάγει τον δημοκρατικό διάλογο και είναι απαραίτητο συστατικό στην διαμόρφωση προτάσεων κοινής αποδοχής, ξαφνιάστηκαν από την πολυπληθή παρουσία των δημοτών.

Αμηχανία της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου από την οποία είχε ζητηθεί από τους 11 συμβούλους, το αμφιθέατρο του δήμου για να διεξαχθεί η συνεδρίαση, χωρίς η ίδια να έχει φροντίσει για την υλοποίηση του αιτήματος τους. Οι δημότες αποφασισμένοι να διεξαχθεί η συζήτηση, ενωμένοι υλοποίησαν τις προυποθέσεις απαιτήθηκαν από την πρόεδρο για συνέχιση της συζήτησης. Σε ελάχιστο χρόνο δημιούργησαν υποδομή διαλόγου την οποία το προεδρείο δεν φρόντισε να εξασφαλίσει ενώ στην διάθεσή του είχε τον χρόνο ενός 17ημέρου.

Παρά τις πολλές αποχωρήσεις κατοίκων λόγω απογοήτευσης από την απαξίωσή τους, στο κατάμεστο αμφιθέατρο διεξήχθη πολιτισμένος διάλογος, από ενημερωμένους δημότες, απομονώνοντας εστίες δημιουργίας έντασης. Εκπρόσωποι των εταιρειών δραστηριοποιούνται στον ΒΙΟΠΑ, επεσήμαναν τις αδυναμίες της χωροθέτησης ΚΕΛ στον χώρο δραστηριότητάς τους. Με σαφήνεια ο αντιδήμαρχος και ο του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου, δήλωσαν ότι τα Καλύβια και ο Κουβαράς, αποχετεύονται στο ΚΕΛ Μερέντας. Οι δημότες Σαρωνικού, ανεξάρτητα από την δημοτική ενότητα διαμονής τους με επιχειρήματα κατέδειξαν τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προτεινόμενου έργου ως επιζήμια για το σύνολο του δήμου. Το συμπέρασμα των τοποθετήσεων των δημοτών ήταν ότι το προτεινόμενο έργο, εκτός από το γεγονός ότι επιχειρείται να εγκατασταθεί πολύ κοντά στον αστικό ιστό πολυπληθούς πόλης η οποία αποχετεύεται, στερείται νομιμοποίησης αφού δεν γίνεται αποδεκτό, δεν υποστηρίζεται από μελέτες, δεν επελέγη χωροταξικά με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο κριτήρια, δεν δίνει λύση στο αποχετευτικό θέμα των περιοχών που δεν έχουν αποχετευτικό σύστημα.

Νωρίς το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά γεγονότα και την θέληση των δημοτών, έθεσε προς πρόταση με δύο σκέλη.

  • Ανάκληση –ακύρωση της 142/2016 απόφασής του περί «Παρουσίασης πρότασης και λήψη απόφασης σχετικά µε τον προτεινόµενο σχεδιασµό από την ΕΥ∆ΑΠ για δηµιουργία, Κέντρου Επεξεργασίας Λυµάτων, Κοµποστοποίησης, Πράσινου Σηµείου και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ∆ήµου Σαρωνικού» στον ΒΙΟΠΑ Καλυβίων
  • Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενη από τον δήμαρχο και τους επικεφαλείς των παρατάξεων προκειµένου να συντονίσει τις για επανεξέταση της χωροθέτησης Κέντρου Επεξεργασίας Λυµάτων, Κοµποστοποίησης, Πράσινου Σηµείου και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ∆ήµου Σαρωνικού.

Το πρώτο σκέλος της πρότασης ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ με την επισήμανση ενός δημοτικού συμβούλου, περί αναστολής της χωροθέτησης.

Το δεύτερο σκέλος ψηφίστηκε κατα ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ με την επισήμανση των επικεφαλείς των παρατάξεων, ότι δεν έχουν τις επιστημονικές γνώσεις απαιτούνται για την αναζήτηση χώρου και ότι αυτή πρέπει να ανατεθεί σε ανεξάρτητο επιστήμονα ή επιστήμονες εξειδικευμένους.

Το ξημέρωμα της 4ης Νοεμβρίου βρήκε τους δημότες ενεργούς και ενημερωμένους, τους δημοτικούς συμβούλους σοφότερους, την τοπική αυτοδιοίκηση νικήτρια, την δημοκρατία υλοποιημένη με αμεσότητα πρωτόγνωρη.

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ