19.2 C
Keratea
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Εξοικονόμηση Πόρων Έως 400.000 Ευρώ από τα Έργα Οδοφωτισμού Προβλέπεται στο Δήμο Λαυρεωτικής

Πρόσφατα Άρθρα

ceb4ceb7cebcceb1cf81cf87ceb5ceb9cebfΠολύ σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Δήμος Λαυρεωτικής, ο οποίος βέβαια ανήκει στην πρωτοβουλία των ευρωπαίων δημάρχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση στους δήμους.

Μάλιστα, πριν ένα μήνα εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Νοτιοανατολική Αττική, δείχνοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο πως στη φιλοσοφία του δήμου, είναι τόσο η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όσο και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να αναβαθμιστεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

«Στοχεύουμε στην πλήρη αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και μέχρι στιγμής έχει εμπλακεί τόσο η περιφέρεια, όσο και ο δήμος», αναφέρει στο Energia. gr o Αντιδήμαρχος Ιωάννης Αδάμης και μας εξηγεί πως υπάρχουν πολλά κτίρια, ειδικά από την εποχή της Γαλλικής Εταιρείας.

Όμως, η ενεργειακή τους απόδοση είναι πολύ χαμηλή.

Αυτή την περίοδο, ο δήμος βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής τους έτσι ώστε να ενταχθεί ο δήμος σε προγράμματα για τη σταδιακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο κ. Αδάμης επισημαίνει, πως «μέχρι τώρα έχουν γίνει παρεμβάσεις στα δυο δημαρχιακά μέγαρα, δηλαδή στο πρώην δημαρχείο Κερατέας και στο δημαρχείο που βρίσκεται σε λειτουργία, στο γυμνάσιο-λύκειο Κερατέας, στο γυμνάσιο Λαυρίου, όπου έχουμε τοποθετήσει στην οροφή φωτοβολταϊκά και στον βρεφονηπιακό σταθμό όπου λειτουργεί ένα σύγχρονο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία».

εξοικονόμησης ενέργειας πραγματοποιεί ο δήμος και στον οδοφωτισμό.

Ήδη έχει γίνει καταγραφή όλων των φωτιστικών σημείων της περιοχής, που υπολογίζονται γύρω στα 12. και ο δήμος βρίσκεται ένα βήμα πριν λάβει την τελική απόφαση για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED.

Ο κ. Αδάμης τονίζει, πως «έχουμε γνώση της ενεργειακής κατανάλωσης και στόχο να εξοικονομήσουμε 60% ενέργεια.

Έχουμε προχωρήσει σε κοστολόγηση του έργου που υπολογίζεται σε 3 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα επιλέξουμε το χρηματοδοτικό μοντέλο». Τρεις επιλογές χρηματοδότησης υπάρχουν είτε με ΣΔΙΤ, είτε με δανεισμό, είτε μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. «Άρα το κομμάτι ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου θεωρούμε πως είναι σημαντικό και εκτιμάται πως η εξοικονόμηση πόρων στον οδοφωτισμό θα είναι γύρω στα 400. ευρώ το χρόνο», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μεγάλο ρόλο στις που σκοπεύουν να υλοποιήσουν οι δήμοι στα κτίρια, διαδραματίζει το μείγμα παρεμβάσεων.

Όπως επισημαίνει στο Energia. gr ο Αριστοτέλης Μπότζιος, από το Τμήμα Μελετών Αναπτυξιακών Έργων του ΚΑΠΕ «η επιλογή των βέλτιστων μιγμάτων επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης σε κτήρια είναι πολυπαραμετρική και συνεπώς εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες.

Το κάθε κτήριο είναι μοναδικό ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κελύφους του, τον τρόπο λειτουργίας του, τις χρήσεις του, τον Η/Μ εξοπλισμό του, καθώς και των κριτηρίων επιλογής των επεμβάσεων ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει, σε καμία περίπτωση προτυποποίηση των βέλτιστων επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Σαφώς και υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που προτιμούνται αλλά υπάρχουν αντικειμενικοί και πολλές φορές υποκειμενικοί λόγοι που διαφοροποιούν σημαντικά την επιλογή των, προς υλοποίηση, επεμβάσεων.

Παραδείγματος χάριν υπάρχει περίπτωση σε δυο πανομοιότυπα κτήρια, οι επιλεγμένες επεμβάσεις να είναι τελείως διαφορετικές, χωρίς να είναι απαραίτητα καλύτερη μια από τις δυο λύσεις».

Πηγή: energia.gr

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ