ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Για τα σκουπίδια στην Αττική μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στoν ΕΔΣΝΑ, Γιώργος Ζαχαρόπουλος. Βαριές αιχμές από Δούρου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρακάκου, το πρόβλημα με τα σκουπίδια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

«Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Από τις 13 περιφέρειες της χώρας μόνο σε δύο- στη Δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο- έχει δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα με τα σκουπίδια, μέσω ΣΔΙΤ, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν παντού ανάλογες λύσεις. «Ο κ. Πατούλης έχει αναλάβει να προτείνει λύση την οποία η κυβέρνηση θα συνδράμει για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί αυτό το μείζον πρόβλημα που αφορά την υγεία των κατοίκων της Αττικής, αλλά και την οικονομία μας, μιας και επηρεάζει τον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χωματερές μίλησε στο One Channel ο πρόεδρος των εργαζομένων στoν Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, Γιώργος Ζαχαρόπουλος.

Σημείωσε πως ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων που σχεδίασε η απερχόμενη ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής υπό την κ. Δούρου δεν έλεγε πουθενά που θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον ο κ. Ζαχαρόπουλος τόνισε πως χρειάζεται μια «κοινωνικά δίκαιη αλλά και περιβαλλοντικά ρύθμιση για τα απορρίμματα.

Δεν είναι σωστό να σωρεύονται όλα στη Δυτική Αττική» είπε και πρόσθεσε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σε οριακό σημείο. «Βάζουμε σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια. Ελληνική καινοτομία, μέχρι να βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση» κατέληξε.

 

Βαριές αιχμές από Δούρου: Απεργάζονται πάλι το «όλα στους ιδιώτες» στα απορρίμματα – Με αυτούς που έχουμε “μπλέξει” θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα ακόμη και σε προβοκάτσια (ηχητικό)

Τότε ήθελαν από μία νέα «Φυλή» σε Κερατέα και Γραμματικό με παχυλές για τους ιδιώτες ΣΔΙΤ, τώρα κινδυνολογούν για να ανατρέψουν τον πρώτο σοβαρό σχεδιασμό απορριμμάτων που είχε ποτέ η Αττική και έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στους Δήμους που αναμείχθηκαν ενεργά, αλλά θα ασκούμε ενεργή αντιπολίτευση για να τον διαφυλάξουμε, τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια, χαρακτηρίζοντας «συντονισμένη προσπάθεια κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» τις θέσεις που αναπαρήγαγαν κάποια συνδικαλιστικά όργανα και μερίδα των ΜΜΕ, «για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής … νομίζω ότι από πίσω κρύβονται σκοπιμότητες», αλλά «θα ασκούμε αντιπολίτευση για να διαφυλάξουμε τον σοβαρό σχεδιασμό απορριμμάτων που για πρώτη φορά έχει η Αττική», μετά την ανάληψη της περιφέρειας από τον συνδυασμό της το 2014, γιατί «με αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε μπλέξει, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα ακόμη και σε προβοκάτσια».

Υπάρχει «απόπειρα παραπληροφόρησης από πολύ συγκεκριμένα κέντρα και συγκεκριμένους πολιτικούς (βλ. Άδωνι Γεωργιάδη)», όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι οι ίδιοι “καλοθελητές” και πολιτικοί αντίπαλοι που μετά τον Σεπτέμβριο του 2014 φώναζαν ότι επειδή η “Δύναμη Ζωής” ανέλαβε το τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, κατ’ αυτούς σε ένα εξάμηνο η Αττική θα γινόταν Νάπολη και τα σκουπίδια θα έκαναν παρέλαση στους δρόμους. Από τότε, έχουν περάσει δέκα εξάμηνα. Δεν ήρθε η καταστροφή. Από εκεί καταλαβαίνει κανείς την αξιοπιστία αλλά και τις σκοπιμότητες όσων βγήκαν στο ραδιοφωνικό μεϊντάνι και αίφνης ασχολήθηκαν με την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική…».

Θύμισε ότι η ίδια το 2014 παρέλαβε μία διαδικασία όπου από κάθε άκρο της περιφέρειας, από τα Κύθηρα ως την Ανατολική Αττική, συγκεντρώνονταν τα σκουπίδια και θάβονταν στην Φυλή, την μεγαλύτερη χωματερή στην ΕΕ. «Μέσα σε δύο μόνο χρόνια κατορθώσαμε να έχουμε εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ», όπως είπε, σημειώνοντας ότι παρά τα «τέρατα» που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, «δεν υπήρχε σχεδιασμός, μόνο ένας ολιγοσέλιδος που φτιάχτηκε στο πόδι το 2003, αναθεωρήθηκε το 2006 και ως το 2014 δεν έγινε καμία κίνηση από την αυτοδιοίκηση και τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό και “τρώγαμε” τεράστια πρόστιμα … την ώρα που κόβονταν συντάξεις και μισθοί».

Η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι υπήρχαν κακές συμφωνίες «για ΣΔΙΤ με ιδιώτες και μεγαλοεργολάβους … τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας ανάκατων απορριμμάτων χωρίς ανακύκλωση, με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων για τον εργολάβων … γι’ αυτό η ΕΕ δεν το χρηματοδοτούσε, γιατί δεν λάμβανε υπόψιν τις κοινοτικές οδηγίες για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση … Η πρόβλεψη ήταν να συνεχίσει η Φυλή και να γίνει άλλη μία στην Κερατέα και μία στο Γραμματικό».

«Τόσο πίσω από αυτό το σχέδιο που βρήκαμε» το 2014, «όσο και από αυτό που φοβάμαι ότι απεργάζονται, στόχος είναι το “όλα στους ιδιώτες”. Να καταστραφεί δηλαδή ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αποριμμάτων, ένας δημόσιος φορέας, και τα πάντα να πάνε στους ιδιώτες».

Τόνισε επίσης ότι ο σχεδιασμός που έγινε τα τελευταία χρόνια απαγορεύει οριστικά την ταφή απορριμμάτων (τους ΧΥΤΑ) και προβλέπει μόνο ταφή υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). «Κλείσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές και δημιουργήσαμε δύο πρότυπους ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα και έτσι μπορούμε πλέον να μιλάμε για “πράσινα” νησιά». Παράλληλα, έγιναν στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης Δήμων μέσω προγραμμάτων κομποστοποίησης ή κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, δημιουργίας νέων πρότυπων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, προσφοράς νέων, σύγχρονων απορριμματοφόρων στους Δήμους, κ.ά.

Η κ. Δούρου τόνισε ότι για την επιτυχία της διαχείρισης απορριμμάτων χρειάζεται η ενεργή ανάμειξη των Δήμων και ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου αυτό έφερε αποτελέσματα, όπως στο Χαλάνδρι, την Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και τα Βριλήσσια.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στο Κοινοβούλιο να ελέγξει την διαχείριση των 100 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη – ΥΜΕΠΕΡΑΑ», καθώς αφορούν το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Αττικής, με στόχο την μείωση του παραγόμενου όγκου σύμμεικτων αποβλήτων. «Δεν πρέπει να διατεθούν σε άλλες κατευθύνσεις, τινάζοντας στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό, που η Αττική είχε ανάγκη δεκαετίες τώρα», όπως υπογράμμισε.

 

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

ΤΑ-ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ!-ΕΓΙΝΕ-και-σεισμός-στο-Λαύριο…
ΕΚΤΑΚΤΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!!!
Έκτακτες-διακοπές-ρεύματος-σήμερα-σε-9-περιοχές-της-Αττικής
780588
Τρεις-φίλοι-του-τον-κρατούσαν-όμηρο-και-απαιτούσαν-να-τους-δώσει-περίπου-8.000-ευρώ
Κακοκαιρία-elias-/-Έκλεισε-η-λεωφόρος-Αναβύσσου-από-υπερχείλιση-…-–-Η-ΑΥΓΗ
Κινηματογραφική-καταδίωξη!-Ξεκίνησε-από-το-Κορωπί,-τους-συνέλαβαν-στην-Γλυφάδα!
Απόφαση-Κοινοτικού-Συμβουλίου-Κερατέας-στο-αίτημα-του-Δήμου-Λαυρεωτικής-για-Υποβολή-προτάσεων-στον…
Φωτογραφία-χωρίς-μαγιό:-Το-αντίο-της-Μίνας-Αρναούτη-στο-καλοκαίρι-του-2023

Διαβάστε επίσης...

ΓΕΝΙΚΗ-Δ/ΝΣΗ-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,-ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ-&-ΑΛΙΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ:-«Ενημέρωση-σχετικά-με-την-εμφάνιση-του-επιβλαβούς-οργανισμού-καραντίνας-diaphorina-citri-στην-Κυπριακή-Δημοκρατία»

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: «Ενημέρωση σχετικά με την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diaphorina citri στην Κυπριακή Δημοκρατία»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ

Κακοκαιρία-«elias»:-Κλήθηκε-η-πυροσβεστική-για-άντληση-υδάτων-από-σπίτι-στην-Παλλήνη-–-Μεγάλες-ποσότητες-νερού-στα-Σπάτα-–-Που-υπάρχουν-προβλήματα

Κακοκαιρία «Elias»: Κλήθηκε η πυροσβεστική για άντληση υδάτων από σπίτι στην Παλλήνη – Μεγάλες ποσότητες νερού στα Σπάτα – Που υπάρχουν προβλήματα

Η κακοκαιρία «Elias» έφτασε στην Αττική με το φαινόμενο να είναι έντονο σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, σύμφωνα

Scroll to Top