Αβύθιστες πέτρες Ιστορίας και μνήμης

Ο φάρος Βρυσάκι στο Λαύριο | EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Θορικό. Μια Κυριακή. Περπατάμε με φίλη στην παραλία. Θορικό, από το θόρος, λένε τα λεξικά: σπέρμα· θορικός, ο σπερματικός, ο εκ του σπέρματος, ο γεννημένος. Πώς ταξιδεύεις από το τώρα στο τότε, από το σήμερα στο χθες; Καλύτερο όχημα, η γλώσσα. Θορικό… γεννημένος. Γεννήματα είναι ό,τι παράγει η γη, προπαντός τα δημητριακά. Τι άλλο παράγει η γη εκτός από γεωργικά, τι άλλο γεννάει; Μεταλλεύματα μήπως;

Ιδού η απαρχή του ταξιδιού στην Ιστορία και τη μνήμη· εν σπέρματι: Θορός – Θορικό – Λαυρεωτική – Μεταλλεύματα. Περπατάμε με τη φίλη. Στα τριάντα από την ακτή, μεγάλες πέτρες, μαρμαρόπετρες, του μισού τόνου, δουλεμένες με το καλέμι και με τον ζουμπά. Αβύθιστες, να τις χτυπούν τα κύματα των αιώνων και να μη βυθίζονται. Λείψανα παλιών άστρων που λέει ο Ελύτης.

Ο,τι σώθηκε από τον χτισμένο προβλήτα του μεγάλου εμπορικού αρχαίου λιμανιού του Θορικού: ξυλεία, από το της Λαυρεωτικής, μεταλλεύματα από το υπέδαφος. Η Ιστορία κατέγραψε το Θορικό ως την πρώτη βιομηχανική πόλη της Ευρώπης. Το δε θέατρό του, διαφορετικής αρχιτεκτονικής από τα γνωστά μας αρχαία θέατρα, ελλειψοειδές αντί κυκλικό, ως το αρχαιότερο σωζόμενο στην Ελλάδα (525-480).

Θέα πανοραμική, τοπίου και Ιστορίας. Απέναντι, η Μακρόνησος. Αβύθιστη κι αυτή. Τόπος μαρτυρίου Ελλήνων από Ελληνες. Μνήμες πρόσφατες. Αρκετοί, θύτες και θύματα, ζουν ακόμα. Η Ιστορία μας γραμμένη σε πέτρες αβύθιστες.

Συντάκτης: