8.1 C
Keratea
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Κυκλοφοριακή Μελέτη: «Οργάνωση της κυκλοφορίας της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας»

Αξίζει να διαβάσετε

Η δημοτική αρχή καταθέτει για δημόσια διαβούλευση τις μελέτες που αφορούν την «Οργάνωση της κυκλοφορίας της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας» και την

«Ανάπλαση Λ. Αθηνών – Σουνίου, κάθετων οδών και όμορων πλατειών εντός σχεδίου πόλεως Κερατέας».

Η ηλεκτρονική διαβούλευση θα είναι σε ισχύ έως τις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα του δήμου www.lavreotiki.gr όπου υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθούν απόψεις, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στο ΚΑΠΗ Κερατέας, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης των μελετών, συζήτηση και διαβούλευση με τους πολίτες.

Στόχοι του Σχεδίου Οργάνωσης της Κυκλοφορίας στην Κερατέα

Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου οργάνωσης της κυκλοφορίας σε μια πόλη είναι οι παρακάτω δύο:

  1. Η δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης ασφάλειας για οχήματα και πεζούς. Είναι γνωστό ότι η ασφάλεια εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα μεγέθη των αναπτυσσόμενων ταχυτήτων, από την ορατότητα στις διασταυρώσεις και από τα πλάτη των πεζοδρομίων, τα οποία πρέπει να είναι επαρκή για την κίνηση των πεζών.
  1. Η αποφυγή ανάπτυξης μεγάλων φόρτων, και όπου αυτό συμβαίνει, ο περιορισμός του μεγαλύτερου αριθμού διελεύσεων οχημάτων σε δρόμους που διαθέτουν τα κατάλληλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ώστε να απορροφώνται οι επιπτώσεις της κυκλοφορίας, όπως η ρύπανση, ο θόρυβος, οι καθυστερήσεις και γενικότερα η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των περιοίκων. Κριτήριο επομένως της κατανομής των φορτίσεων είναι και η θέση των διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, το μικροεμπόριο, τα πάρκα και γενικότερα οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, η κατοικία κ.λπ., όλων εκείνων που είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις της κυκλοφορίας.

Λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν κατά κανόνα στις ελληνικές πόλεις οι κάτοικοί τους έχουν προσαρμόσει ανάλογα την καθημερινότητά τους, π.χ. πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να παίζουν στο δρόμο, ούτε καν να πηγαίνουν με ποδήλατο ή με τα πόδια το πρωί στο σχολείο, μεταφέροντάς τα με το αυτοκίνητο, οι ανάπηροι δεν τολμούν να βγουν από το σπίτι, και γενικότερα ο οποιοσδήποτε, κυρίως οι ηλικιωμένοι, αποφεύγουν να περπατούν. Επιδιώκουν να παρκάρουν πολύ κοντά στο σπίτι και για κάθε μετακίνηση, ακόμη και πολύ μικρής απόστασης, χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο. Για τους ίδιους λόγους, το ποδήλατο, αν και είναι ένα μέσο το οποίο επιλέγεται όλο και πιο πολύ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, στις ελληνικές σχεδόν απουσιάζει.

Εκ των πραγμάτων η απομάκρυνση από τον δρόμο λόγω της υπερβολικής χρήσης του αυτοκινήτου για μικρές αποστάσεις, των υψηλών ταχυτήτων και της αυθαίρετης στάθμευσης (διπλοπαρκάρισμα, στάθμευση στις γωνίες που εμποδίζει την ορατότητα κ.λπ.) επιτρέπει μεν στον κάτοικο να αποφεύγει τα ατυχήματα, η επίπτωσή της όμως στη ζωντάνια της πόλης, κοινωνικά και οικονομικά, είναι σοβαρή. Ο δρόμος, αν και ο κατεξοχήν δημόσιος χώρος της πόλης, δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο που του αξίζει, ως τόπος συνάντησης και κοινωνικοποίησης, οι παρόδιες εμπορικές δραστηριότητες υπολειτουργούν, οι αξίες των ακινήτων πέφτουν και φυσικά καμιά υπεύθυνη απάντηση δεν δίνεται στη μεγάλη απειλή από την κλιματική απορρύθμιση.

Τα εργαλεία για τον περιορισμό των ταχυτήτων και των μεγάλων κυκλοφοριακών φορτίσεων σε κατάλληλους δρόμους, ώστε στους υπόλοιπους να επικρατούν ήπιες συνθήκες περιβάλλοντος, είναι η ιεράρχηση του οδικού δικτύου και οι μονοδρομήσεις.

  • Με την ιεράρχηση καθορίζονται οι δρόμοι κυκλοφορίας και εκείνοι, οι ‘τοπικού’ χαρακτήρα, οι πιο ήσυχοι και πιο ασφαλείς. Οι πρώτοι εξυπηρετούν ισότιμα και το αυτοκίνητο, οι δεύτεροι λαμβάνουν υπόψη τους πρώτιστα την ασφάλεια του πεζού. Στην κατηγορία των τελευταίων, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, εφαρμόζεται όριο ταχύτητας 30χλμ/ώρα, πολιτική που εξασφαλίζει συνθήκες πολύ πιο φιλικές στον πεζό χωρίς να αποθαρρύνει την προσεκτική διέλευση του αυτοκινήτου.
  • Με τις μονοδρομήσεις και την παράλληλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, στον χώρο που προηγουμένως κάλυπτε η κατεύθυνση της ροής που καταργήθηκε, επιτυγχάνονται:
  • η απλοποίηση της λειτουργίας των διασταυρώσεων (π.χ. σε διασταύρωση δύο μονόδρομων ο αριθμός των κινήσεων που εκτελούνται είναι 4 ενώ σε διασταύρωση δύο αμφίδρομων ο αντίστοιχος αριθμός είναι 12) και δίνεται περισσότερος χώρος και χρόνος στον πεζό.
  • η κατάργηση του διπλοπαρκαρίσματος
  • η μείωση του πλάτους του οδοστρώματος και επομένως του χρόνου διάσχισής του από τον πεζό
  • η αποφυγή μετωπικών συγκρούσεων
  • η ασφαλέστερη διάσχιση του οδοστρώματος από τον πεζό αφού χρειάζεται να ελέγχει μόνο προς μια πλευρά

Η κυκλοφοριακή οργάνωση που προτείνεται επιδιώκει τους παραπάνω στόχους. Ταυτόχρονα η λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου που διασχίζει την Κερατέα παραμένει αμφίδρομη, τα πεζοδρόμια διαπλατύνονται και μειώνονται οι ταχύτητες ώστε και αυτή να λειτουργήσει ως τόπος φιλόξενος και ελκυστικός για τον πεζό και τον καταναλωτή

Ακολουθεί η απόφαση έγκρισης δέσμευσης ποσού για ανάπλαση της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, κάθετων οδών και όμορων πλατειών εντός σχεδίου πόλεως Κερατέας. pdfΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

 

pdfΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ

pdfΕΙΣΟΔΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΟ ΝΑΤΟ

pdfΑΠΟ ΛΕΩΦ. ΝΑΤΟ ΕΩΣ ΣΤΑΔΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

pdfΕΜΠΡΟΣΘΕΝ_ΣΤΑΔΙΟΥ_ΚΕΡΑΤΕΑΣ

pdfΑΠΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΩΣ ΟΔΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΚΟΥ

pdfΑΠΟ ΟΔΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΚΟΥ ΕΩΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟ SHELL

pdfΑΠΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ SHELL ΕΩΣ 1ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ

pdfΑΠΟ 1ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

pdfΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΩΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

pdfΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΔΟ ΦΕΙΔΙΟΥ

pdfΑΠΟ ΟΔΟ ΦΕΙΔΙΟΥ ΕΩΣ ΟΔΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΡΩΜΑ

pdfΑΠΟ ΟΔΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΡΩΜΑ ΕΩΣ ΟΔΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

pdfΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑΣΕΜΗ

pdfΑΠΟ ΟΔΟ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΟΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

pdfΑΠΟ ΟΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΕΩΣ ΟΔΟ ΑΓ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

pdfΑΠΟ ΟΔΟ ΑΓ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΩΣ ΟΔΟ ΔΗΜ. ΛΙΟΥΜΗ

pdfΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ – ΣΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΑΦΥΛΟΜΕΛΙ

 

pptxΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ.

 

Ανάπλαση της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, των καθέτων οδών (σε βάθος ενός τετραγώνου) και των όμορων πλατειών εντός σχεδίου πόλεως Κερατέας

Η ανάπλαση αφορά στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η οποία διασχίζει την πόλη της Κερατέας, ενώ η περιοχή μελέτης ξεκινά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στα Δυτικά και λήγει στην ταβέρνα «Σταφυλομέλι» στα Ανατολικά.

Προβλέπεται να αναπλαστούν τα πλάτη καθώς και οι πλακοστρώσεις των πεζοδρομίων, όπως επίσης και οι τρεις πλατείες που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα ανάπλασης: Ηρώων, Αγίου Δημητρίου και Γιασεμή, με διαμόρφωση των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων γενικότερα, καθώς και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού.

Οι τρεις πλατείες που περιλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης πρόκειται να αναπλαστούν με σύγχρονο ύφος και υλικά, ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων. Σε όλη την περιοχή μελέτης θα τοποθετηθεί καινούριος φωτισμός, σήμανση, υπόγειοι κάδοι και παγκάκια, ενώ θα επιστρωθούν κατάλληλα υλικά ώστε να διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής κίνηση πεζών και οχημάτων.

Η αισθητική των παρεμβάσεων, η επιλογή των υλικών και χρωμάτων, των στοιχείων εξοπλισμού αλλά και των δέντρων που προτείνονται, είναι ενιαία κι εναρμονισμένη με το χαρακτήρα της περιοχής. Σημαντική βελτίωση της υποδομής της μελέτης ανάπλασης θα αποτελέσει η εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (Άτομα Μειωμένης Κινητικότητας και άνθρωποι με προβλήματα όρασης).

Προτείνεται η μείωση των πλατών κυκλοφορίας με σκοπό την επίτευξη χαμηλών ταχυτήτων για τα διερχόμενα οχήματα. Τα πεζοδρόμια στρώνονται με χυτό βοτσαλωτό με ανοιχτόχρωμο βότσαλο, το οποίο διασπάται σε ζώνες πλάτους 3 μέτρων, με φιλέτα σκυροδέματος πλάτους 20 εκατοστών, κάθετα στο δρόμο. Οι επιφάνειες των φιλέτων πελεκούνται ώστε να γίνουν αντιολισθηρές.

Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και στα τμήματα που εφάπτεται στις πλατείες, καθώς και στους κόμβους με τις καθέτους, η στάθμη του δρόμου ανυψώνεται ώστε να γίνει ισόπεδη με τα πεζοδρόμια έτσι ώστε να μειώνει ταχύτητα ο οδηγός του διερχόμενου οχήματος και να μην υπάρχει η απαίτηση για ράμπα ανόδου στις περιοχές των διαβάσεων, για τους πεζούς. Οι περιοχές αυτές διαστρώνονται με τεχνητό κυβόλιθο χρώματος παλαιωμένου μπεζ. Οι θέσεις στάθμευσης διαστρώνονται επίσης με τους ίδιους κυβόλιθους, ενώ οι διαχωριστικές γραμμές των θέσεων στάθμευσης διαστρώνονται με τον ίδιο κυβόλιθο αλλά χρώματος παλαιωμένου γκρι.

Τα πεζοδρόμια διαμορφώνονται από χυτό βοτσαλωτό δάπεδο, με σκουρόχρωμο βότσαλο και ανοιχτόχρωμο κονίαμα, το οποίο διαχωρίζεται σε ζώνες από τα φιλέτα σκυροδέματος -στο φυσικό του χρώμα, γκρι- του οποίου η επιφάνεια πελεκείται ώστε να γίνει αντιολισθηρό. Οι αποστάσεις των φιλέτων είναι αξονικά 3μ.

Ανά τακτά διαστήματα τοποθετούνται κάδοι μικροαπορριμμάτων, για τους πεζούς, καθώς και καθιστικά. Καθ’ όλο το μήκος της διαμόρφωσης τοποθετούνται επίσης φωτιστικά σώματα, προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής και ασφαλής φωτισμός. Στον αστικό εξοπλισμό της περιοχής ανάπλασης ανήκουν και τα εμπόδια για τα οχήματα προς τις περιοχές των πεζών, ώστε να είναι προστατευμένες. Τέλος, καθ’ όλο το μήκος της περιοχής παρέμβασης προβλέπονται φυτεύσεις δέντρων.

pptxΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

 

Περισσότερα στο https://www.lavreotiki.gr/

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα