«Το νήπιο πρέπει να μιλάη ελληνικά». Σάλος με την ξενοφοβική διατύπωση, τι απαντάει η υπεύθυνη

«Το νήπιο πρέπει να μιλάη ελληνικά». Με τη ρητή αυτή προϋπόθεση η Δημοτική Αρχή Κορωπίου ξεκαθαρίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για όσους ενδιαφερόμενους γονείς θέλουν να εγγραφούν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, όπως καταγγέλλει η ΚΟ του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι γονείς, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που κλήθηκαν να προσκομίσουν, έπρεπε να αποδείξουν πως το παιδί τους, γνωρίζει την ελληνική γλώσσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών για την επόμενη χρονιά.

Η ανακοίνωση – καταγγελία του ΚΚΕ

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η ΚΟ Κορωπίου του ΚΚΕ, με ανακοίνωση – καταγγελία της που έχει τον σκωπτικό τίτλο «Ωχη δαιν ημασται φασηστες» (σχολιάζοντας έτσι την ανορθογραφία της αίτησης).

Ειδικότερα, η ΚΟ Κορωπίου του ΚΚΕ αναφέρει: «Δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι η δημοτική αρχή του Κορωπίου είναι στην πράξη αυτή που δείχνει ανοχή και προωθεί το ρατσισμό, ούτε είναι το μόνο παράδειγμα αυτό των παιδικών σταθμών. Υπάρχουν και Δημοτικά Σχολεία στην πόλη που με διάφορα τεχνάσματα αρνούνται την εγγραφή παιδιών μεταναστών στα σχολεία και μετά οι διευθυντές καυχιούνται για τα σχολεία τους που “είναι μόνο για Ελληνόπουλα”. Απαιτούμε άμεσα η δημοτική αρχή να κάνει δεκτά όλα τα νήπια που θα κάνουν αίτηση εγγραφής, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάνε, τη θρησκεία που έχουν, από το τι χρώμα έχει το δέρμα τους».

 

Τι απαντάει η υπεύθυνη Παιδικών Σταθμών

Την δική της εκδοχή για το συγκεκριμένο συμβάν παρουσιάζει η Αγγελική Γκιόκα, υπεύθυνη των Παιδικών Σταθμών και Γραμματέας του ΔΣ ΝΠΔΔ “ΣΦΗΤΤΟΣ” του Δήμου Κρωπίας.

  Νομική προσφυγή από τον δήμο Μαρκοπούλου προκειμένου να μην χυθούν επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα του Πόρτο Ράφτη

Στην απάντησή της στο δημοσίευμα, αναφέρει πως η απαίτηση για γνώση των ελληνικών εμπίπτει σε καθαρά παιδαγωγικούς λόγους, ενώ γίνεται λόγος για σπίλωση του δημοκρατικού φρονήματος, δημοτικών αρχών και υπαλλήλων.

Τέλος, τονίζει ότι «το σχολικό έτος που διανύουμε, όλες οι αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν, εγκρίθηκαν αδιακρίτως και όλα τα νήπια, φιλοξενούντα» ενώ καταλήγει αναφορικά με το έργο στην εκπαίδευση των προσφύγων: «Προφανώς, το αγνοεί για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς, κομματικός συνδυασμός του Κ.Κ.Ε. στο Κορωπί».

Αναλυτικά η απάντηση:

Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα, «Ριζοσπάστης», 16.05.2019 και σε διαδικτυακούς τόπους (902) με τίτλο, «ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» αναφερόμενο σε έντυπο αίτησης για τους Παιδικούς Σταθμούς, η Γραμματέας του Δ.Σ ΝΠΔΔ «ΣΦΗΤΤΟΣ» του Δήμου Κρωπίας, υπεύθυνη των Παιδικών Σταθμών Αγγελική Γκιόκα, διευκρινίζει το αυτονόητο:

«Η λεγομένη υποχρέωση, να μιλάη ελληνικά, υπακούει σε μια απλή πρακτική παιδαγωγική αρχή: να γνωρίζη το παιδί βασικές λέξεις στα ελληνικά, ήτοι τον γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας, για την προσωπική του ασφάλεια και την ομαλή συμμετοχή του στα δρώμενα της καθημερινότητας των σταθμών. Είναι γεγονός, ότι η πρόβλεψη αυτή στην αίτηση έγινε λόγω παλαιοτέρου περιστατικού και όχι μόνο ενός, με παιδάκι που παρουσίασε αδυναμία επικοινωνίας, διότι δεν κατανοούσε την ελληνική γλώσσα. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται προβλήματα τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην προσωπική ασφάλεια του παιδιού. Προφανώς δεν θέσαμε ποτέ θέμα έγγραφης βεβαίωσης γνώσεως της ελληνικής ή πιστοποιητικού γλωσσομάθειας από νήπιο! Είναι αυταπόδεικτο! Είναι καθαρά θέμα επικοινωνίας μεταξύ νηπίου και παιδαγωγικού προσωπικού.

Οιαδήποτε άλλη ερμηνεία της υποχρέωσης αυτής, όπως αυτή που επιχειρούν οι συντάκτες, απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία κατανόησης της κοινωνικής καθημερινής πραγματικότητος. Σημειωτέον, η υποχρέωση αυτή έχει την έννοια της προτροπής προς τους γονείς για μια σχετική  προεργασία.

  Η «Μπλε» Οικονομία στο παζλ της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής

Από την άλλη πλευρά, επειδή οι ελληνικές κρατικές και ευρωπαϊκές πολιτικές δεν βοηθούν ουσιαστικά και για τα αυτονόητα τους μετανάστες και τις οικογένειές τους (ιδιαίτερα τους πρόσφυγες) είναι εύκολο να κατασκευάζουμε «ιδεολογικούς μύθους» σπίλωσης του δημοκρατικού φρονήματος, δημοτικών αρχών και υπαλλήλων.

Είναι γνωστόν, ότι το σχολικό έτος που διανύουμε, όλες οι αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν, εγκρίθηκαν αδιακρίτως και όλα τα νήπια, φιλοξενούνται. Είναι προφανές για όσους ζουν στο Κορωπί…ότι καμμία ποτέ διάκριση δεν έγινε και αυτό το γνωρίζουν όλες οι δημοτικές διοικήσεις του Δήμου Κρωπίας καθώς και οι αντιπολιτεύσεις από το 2003 έως το 2019. Προφανώς, το αγνοεί για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς, κομματικός συνδυασμός του Κ.Κ.Ε. στο Κορωπί.

Ως εκπαιδευτικός, θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω σε γλωσσομαθείς διανοούμενους του Κόμματός σας. Παρά ταύτα, ζητώ συγγνώμη που χρησιμοποιώ την ελληνική γλώσσα και την γραμματική, την οποία εδιδάχθην ως μαθήτρια του Γυμνασίου Κορωπίου και συνεχίζω, να εφαρμόζω ενίοτε στο γραπτό μου λόγο, αν αυτό σας ενοχλεί.

Παρακαλώ, να μεταφέρετε την εκτίμησή μου στον Γραμματέα της Κ.Ε του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Κύριον Δημήτριον Κουτσούμπα.

Αγγελική Εμμ. Γκιόκα

 

Πηγές ενημέρωσης:

https://www.902.gr/

https://www.alfavita.gr/

 

Σχετικά:

Δήμαρχος Κρωπίας: Αποσύρθηκε η αίτηση που άφηνε εκτός παιδικών νήπια που δεν μιλούν ελληνικά…

Την απόσυρση του εγγράφου που ζητούσε από τους γονείς παιδιών να δηλώσουν αν τα παιδιά γνωρίζουν ελληνικά για να πάνε στους παιδικούς σταθμούς, προ τριμήνου, περιέγραψε στον Ant1 και την εκπομπή Καλοκαίρι Μαζί, ο…
↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓