17.5 C
Keratea
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Τα περιοριστικά λόγω της πανδημίας, στέρησαν για αρκετούς μήνες τη χαρά της συνεδρίασης του Δ.Σ. μας με φυσική παρουσία, πράγμα που κατορθώσαμε να κάνουμε το Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Φυσικά και δεν είχαμε μείνει άπραγοι στο διάστημα αυτό, συνεδριάζοντας με ηλεκτρονικά μέσα, προωθώντας τα θέματά μας με έγγραφα και με φυσική παρουσία, πραγματοποιώντας δύο σημαντικές εκδόσεις, την ιστορική μελέτη του Γιώργου Ν. Δερμάτη, Δρος Ιστορίας, με τίτλο «Το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως και οι απαρχές του ελληνικού κράτους – Προτάσεις εκδηλώσεων στη Λακωνία για το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» και τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Βουρλάκου με τίτλο «Ριγμένα σα βότσαλα», και υλοποιώντας την από καιρού αναμενόμενη παρουσία της Ε.ΜΕ.Λ. στο διαδίκτυο με την κατασκευή του ιστοτόπου emel.gr.

Στη συνεδρίασή μας, κάναμε μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων μας, και είχαμε την χαρά να διαπιστώσουμε ότι η σελίδα του Ορυκτολογικού Μουσείου μας στο facebook (Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου-Mineralogical Museum of Lavrion), στο διάστημα δύο μηνών (3/5 έως  4/7) από τη δημιουργία της, έχει δεχθεί 206.000 επισκέψεις και έχει αποκομίσει ευμενή σχόλια Ελλήνων και ξένων.

Ο ορυκτός πλούτος του υπεδάφους της Λαυρεωτικής σε συνδυασμό με το ασφυκτικά μικρό Ορυκτολογικό μας Μουσείο έγιναν αντικείμενα δύο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν αυτές τις μέρες, με ουσιώδη συμμετοχή μελών μας, από κανάλια μεγάλης δημοσιότητας.

  1. Από το κανάλι VICE, ντοκιμαντέρ  με θέμα την ιστορία της Λαυρεωτικής σε σύνδεση με τον ορυκτό της πλούτο, προοπτικές για το μέλλον και έμφαση στα είδη των ορυκτών. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί διεθνώς σε πάνω από 50 χώρες. Τα γυρίσματα έγιναν στο Ορυκτολογικό μας Μουσείο και στον περιβάλλοντα χώρο του, καθώς και στο ΤΠΠΛ, ενώ μίλησαν τα μέλη μας Κώστας Μάνθος, Νίκος Βουρλάκος, Μιχάλης Φίτρος και Τηλέμαχος Κωλέτσης.
  2. Από το Cosmote History Channel, ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο μιας μεγάλης θεματικής ενότητας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία υπό την καθοδήγηση του ομ. καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου. Στον τομέα της αρχαίας μεταλλείας και  μεταλλουργίας που αναφέρεται στο Λαύριο, τα γυρίσματα έγιναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής με ξενάγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής, και στο Ορυκτολογικό μας Μουσείο, όπου τα μέλη μας Νίκος Βουρλάκος και Όλγα Κακαβογιάννη αναφέρθηκαν αντίστοιχα στα ορυκτά και στην ιστορία της μεταλλευτικής δραστηριότητας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα νεώτερα. 

Ακόμη, το γεγονός ότι η ελληνική έκδοσή μας «Τα Ορυκτά της Λαυρεωτικής» έχει ήδη εξαντληθεί, ενώ για την αντίστοιχη αγγλική “The Minerals of Lavrion” η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ – τ. ΙΓΜΕ),  ο καθ’ ύλην αρμόδιος επιστημονικός φορέας του Κράτους για τα ορυκτά, αγόρασε 90 αντίτυπά της, αποτελεί απόδειξη ότι οι επιστημονικές εκδόσεις μας έχουν καταξιωθεί στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό.

Τέλος, είχαμε μια ευχάριστη εξέλιξη στο έργο του κτηρίου του Μουσείου Κεραμικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης»: O εργολάβος μας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο από 1/9/2020. Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να επανεκθέσουμε τη συλλογή των κεραμικών σε αίθουσα του πρ. Α΄Δημοτ. Σχολείου, ώστε να είναι δυνατή η σύνταξη της μουσειολογικής μελέτης από την ομάδα του εργολάβου. Για την επανέκθεση των κεραμικών θα χρειασθούμε την εθελοντική συμμετοχή όσων από τα μέλη μας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στην τελευταία Γ.Σ. μας.

Και μην ξεχνάμε ότι η συλλογή των κεραμικών της ΑΚΕΛ εμπλουτίζεται συνεχώς: τελευταίο απόκτημα από δωρεά συμπολίτη μας, ένα στακτοδοχείο με τα στοιχεία του επίσης συμπολίτη μας «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΙΑΣ» και χρονολογία 1948.  

Το Δ.Σ. της Ε.ΜΕ.Λ.

Δ.Παπαλιάς 1 scaled Δ.Παπαλιάς 2 scaled               

 

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ