Μετά από πέντε χρόνια εργασιών το επί 16 αιώνες σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, η ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, άνοιξε τις πύλες της

ο επί 16 αιώνες σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, η ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη (28/7), μετά από πέντε χρόνια εργασιών συντήρησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία ενός ακόμη σόου και σε απευθείας σύνδεση ανακοίνωσε πως ανήμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, στη φιέστα που διοργανώθηκε με ενορχηστρωτή τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ανήμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Μέσω γιγαντο-οθόνης σε απευθείας σύνδεση με την Παναγία Σουμελά και με την Αγία Σοφία Τραπεζούντος στήθηκε το σόου Ερντογάν. Οι Τούρκοι επίσημοι είχαν παραταχθεί μπροστά στα δύο ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας και περίμεναν τον Τούρκο πρόεδρο να δώσει το σύνθημα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο την ώρα που έκοβαν οι διοργανωτές την κορδέλα, να ακούγεται από τα μεγάφωνα απόσπασμα από τη μουσική σύνθεση «Ζει και βασιλεύει» του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Το Open TV και η δημοσιογράφος Μαρία Ζαχαράκη βρέθηκαν στον ιερό χώρο της μονής. Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open: