ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πρόσφατα Άρθρα

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

 

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής ανακοινώνει την έκδοση της εργασίας

του Γιώργου Ν. Δερμάτη, Δρος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve

του Βελγίου και μέλους του Δ.Σ. της, με τον τίτλο:

«Το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως και οι απαρχές του ελληνικού κράτους

Προτάσεις εκδηλώσεων στη Λακωνία για το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως 

και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» 

(Β΄ έκδοση βελτιωμένη, Μάϊος 2020)

ως μια μικρή συμβολή στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

 

Το βιβλίο είναι μεσαίου σχήματος 17Χ22 εκ. και αποτελείται από 96 σελίδες. Το εξώφυλλο κοσμούν οι εικόνες: «Άγιοι Μάρτυρες» τοιχογραφία (λεπτομέρεια) από το βορειοδυτικό παρεκκλήσι του ναού της Οδηγήτριας-«Αφεντικό», αρχές 14ου αι., Μυστράς (εμπροσθόφυλλο) και Κλέφτης ή αρματολός, του Carl Haag, 1861 (οπισθόφυλλο). 

 

«Το πρώτο μέρος αφορά στο εθνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του Δεσποτάτου του Μυστρά-Μορέως, των απαρχών του ελληνικού κράτους, εδραζομένου στη λαϊκή αυτοπεποίθηση, η οποία συνδέεται με την πνευματική πρωτοπορία του τόπου και την πολιτική ηγεσία του∙ μια διηνεκής αντίσταση, είτε ως ελευθερία εν προόδω στα χρόνια της κρατικής αυτονομίας του Μυστρά, είτε στο καθεστώς της δουλείας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που οδήγησε στην ανώτατη έκφρασή της, την Επανάσταση του 1821…

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ως συμβολή στην εθνική και κοινωνική μας αυτογνωσία, πρέπει να συναρτηθούν με το βαθύ ιστορικό της υπόστρωμα, που εκτείνεται ως το 1204 (ή και ακόμη ενωρίτερα) συμβατική αφετηρία του Νέου Ελληνισμού, κυρίως με την ίδρυση του Δεσποτάτου του Μυστρά-Μορέως, των απαρχών του ελληνικού κράτους∙ επομένως το δεύτερο μέρος αφορά σε προτάσεις εκδηλώσεων, που έχουν σχέση με το αναγεννησιακό πνεύμα του Δεσποτάτου και σε αυτές που αναφέρονται, ως συνέχεια, στην τεράστια συμβολή της Μάνης-από το 1463- και ευρύτερα της Λακωνίας και της Πελοποννήσου στους αγώνες του ελληνικού λαού, οι οποίοι κορυφώνονται με την Επανάσταση του 1821, για την απόκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, παραδοσιακές, ψηφιακές, ερευνητικές, αναπτυξιακές. Από το ιστορικό πνεύμα του τόπου να “φωτίσουμε” έναν άλλο “τόπο” του πνεύματος, που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον.»     (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Κεντρική Διάθεση:

Λαύριο: Βιβλιοπωλείο «Χάρτινο», οδός Περικλέους, τηλ. 22920-26787

Αθήνα: Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει», οδός Ακαδημίας 32, τηλ. 210-3388054

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα