ΜΕΣΟΓΕΙΑ και ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ, Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ

Οι ΑΩ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, γνωστοποιούν στους φίλους αναγνώστες την κυκλοφορία στα βιβλιοπωλεία ενός ακόμα σπουδαίου βιβλίου για την βιβλιογραφία της Αττικής με πλούσιο φωτογραφικό υλικό εποχής και κείμενα επίσης αυτής της εποχής:

” ΜΕΣΟΓΕΙΑ και ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ, Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ “

της ερευνήτριας και συγγραφέως της ιστορίας και λαογραφίας των Μεσογείων και Λαυρεωτικής,
ΣΟΦΙΑΣ ΓΚΛΙΑΤΗ-ΧΑΣΙΩΤΗ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Από τα 1.400 περίπου κείμενα που έγραψε σε εφημερίδες του Μεσοπολέμου ο θρυλικός «Οδοιπόρος» Δημήτρης Χατζόπουλος (1872-1936), η Σοφία Γκλιάτη-Χασιώτη ανθολόγησε σαράντα τρία, σχετικά με την Αττική. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύτηκαν το διάστημα 1919-1923 και αναφέρονται σ’ ένα νοητό «τρίγωνο», με κορυφές τον Υμηττό, τη Ραφήνα και το Σούνιο, δηλαδή χοντρικά τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική, συν την προσθήκη των Πεταλιών.

Ο Χατζόπουλος ήταν αληθινός οδοιπόρος, που μάλιστα περπατούσε πολύ και τις νύχτες.

Φιλοξενούνταν στα τοτινά αρβανίτικα σπίτια, έμπαινε σε σπηλιές, κατέβαινε σε απρόσιτες παραλίες, ζούσε από κοντά θερισμό, αλώνισμα, τρύγο και πάτημα σταφυλιών, έπαιρνε μέρος σε πανηγύρια, αναγνώριζε αρχαία φράγκικα ή τούρκικα απομεινάρια, άκουγε τις τοπικές προφορικές παραδόσεις. Και μετά, καθόταν κι έγραφε. Μετά, όχι πριν, ούτε από το γραφείο του.

Πολλά άρθρα συμπληρώνονται από φωτογραφίες, ιδίως εποχής, και νεότερα κείμενα, δηλαδή στοιχεία που «συνομιλούν» μαζί τους.

Η κεντρική του διάθεση για όλη την Ελλάδα γίνεται από το βιβλιοπωλείο
ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ- βιβλιοπωλείο “Παρ’ Υμίν”, Χαρ.Τρικούπη 11Α Κέντρο Αθήνα, τηλ.:210-3824607.

  ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 09.09.2020

↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓