11.3 C
Keratea
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Η 76η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Πρόσφατα Άρθρα

Η 76η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στο Μνημείο της πλατείας της 9ης Οκτωβρίου 1944 η ετήσια εκδήλωση, τιμής και μνήμης για την 76η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου (9.10.1944) την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής με την παρουσία  του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχε προηγηθεί η Δοξολογία και η Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Λόγω των  μέτρων προστασίας από τον ιό sars- 19 αποφασίστηκε η μη συμμετοχή συγγενών των θυμάτων, σχολείων, εκπροσώπων Κοινοβουλίου, κρατικών, αυτοδιοικητικών, άλλων φορέων και κοινού. 

Στην κατάθεση του δάφνινου στεφανιού στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας, στη μνήμη των  47 θυμάτων της  9ης Οκτωβρίου 1944, στις 10:30, παρευρέθηκαν: ο Δημήτριος Κιούσης, η  πρόεδρος του Δ.Σ, Δήμητρα Μιχαιρίνα με τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκη Κιούση, οι αντιδήμαρχοι, Θοδωρής Γρίβας, Νικόλαος Γιαννάκος, Ανδρέας Ντούνης, Κώστας Κιούσης, Λάμπρος Γκοτζαμάνης, Σπυρίδωνας Κόλλιας, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας με τον αντιπρόεδρο, δημοτικό σύμβουλο, Σταμάτη Ντούνη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Νεφέλη Λουκά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Διονύσης Κερασιώτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, Αθηνά Κιούση, Αφροδίτη Κουντούρη, Ιωάννης Παπαευθυμίου. Την εκδήλωση υποστήριξε, για μια ακόμα φορά, η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου με επικεφαλής τον Σπυρίδωνα Κοσμά.

Ενημερωτικό σημείωμα. Η «καταστροφή /ολοκαύτωμα του Κορωπίου –» κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τρεις ημέρες πριν την Απελευθέρωση της Αθήνας:  Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, ισχυρή Γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός, εφαρμόζει αντίποινα, για την απώλεια 5 στρατιωτών της σε απογευματινό επεισόδιο της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου 1944 με  εφεδρικό τμήμα μαχητών του και σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της. Οι Γερμανικές Ναζιστικές δυνάμεις  πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπινους στόχους από τα σημεία των πολυβολείων που είχαν αναπτύξει εντός της πόλης. Εκτελούν εντός-εκτός οικιών, με πολλούς φρικτούς τρόπους,  47 αμάχους, ηλικίας από 2(βρέφος!) έως 80 ετών που είχαν παραμείνει στην πόλη. Πυρπολούν, οικίες,  εμπορικά καταστήματα,  δημοτικά – δημόσια κτίρια. Τρεις είναι οι σύμφωνα με αρχεία του Δήμου και δεκάδες άλλοι ανεπίσημα, ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της γερμανικής ναζιστικής δύναμης. Πυρπολήθηκαν, συνολικά 420 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα(ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο- και τέσσερα συμβολαιογραφεία. Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Με δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου(2011 και 2020). διεκδικεί,  την επίσημη αναγνώρισή του ναζιστικού εγκλήματος από την Ελληνική και τα δικαιώματά του στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις. Δεν επιζητεί εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτεί. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται, τιμωρούνται έστω και μετά από 76 και πλέον χρόνια.

SAM 6274 9 10 2020 scaled SAM 6269 2ΟΨΗ scaled SAM 6259 οψη1 scaled SAM 6261 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ 76 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙ scaled

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ