Πληροφορίες από την αρχαιολόγο Όλγα Κακαβογιάννη για τον μικρό προϊστορικό οικισμό που βρέθηκε στα Μεσόγεια

Xθες δημοσιεύσαμε ένα βίντεο του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, όπου ο δημοσιογραφος κ. Γ. Λεκάκης παρουσίαζε το θέμα της ανεύρεσης αρχαίων στην  περιοχή μεταξύ Σπάτων και Παιανίας,  πριν 20 χρόνια, κατά την κατασκευή  του Αγωγού φυσικού αερίου, απο τα βόρεια σύνορα της χώρας προς το εργοστάσιο της στο Λαύριο.

Η αρχαιολόγος κυρία Ολγα Κακαβογιάννη επικοινώνησε με το forkeratea.com διευκρινίζοντας σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό βίντεο του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ τα εξής πολύ χρήσιμα στοιχεία:

“Πρόκειται για την περιοχή Χούμεζα και ο εργάτης της ανασκαφής θυμόταν καλά τόσο τον εντοπισμό της αγροικίας των κλασικών χρόνων ( 5ου αι. π.Χ.), όσο και την ταφή των καμμένων οστών  μέσα σε ένα αμφορέα των Πρώτων γεωμετρικών χρόνων (περί τον 10ο αι. π.Χ).

Τα λείψανα του μικρού προϊστορικού οικισμού, με τις μικρές καλύβες, που βρέθηκαν στο κανάλι  του Αγωγού (πλάτος π. 2μ.), δεν ήσαν του  5.500 π.Χ, αλλά  5.500 χρόνια από την εποχή μας,  δηλαδή   χρονολογούνταν στο 3.500π. Χ.
Παρόμοια μικρά προϊστορικά   έχουν βρεθεί πολλά στα Μεσόγεια.  
Το νεκροταφείο με τους μεγάλους τάφους βρέθηκε στην Αττική οδό, στο Πούσι Λέδι, και έχει διατηρηθεί δίπλα στην λεωφόρο.
 Πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο βιβλίο: Αττικής Οδού Περιήγηση, (έκδοση της Αττικής Οδού), στις σελίδες  177, 180, 189.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία παρακολουθεί  τις σκαπτικές δραστηριότητες σε όλα τα Μεσόγεια και γενικά στην περιοχή της αρμοδιότητάς της.
               
Ολγα Κακαβογιάννη”

Διαβάστε σχετικά:

Μαρτυρία για οικισμό 7 500 χρόνων, που καταχωρήθηκε, στα Μεσόγεια Αττικής (ΒΙΝΤΕΟ)

https://www..com/watch?time_continue=61&v=d6Gvw2PfDrM ΚΑΜΕΡΑ – ΗΧΟΣ – ΜΟΝΤΑΖ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Παναγιώτης  Μπανταλάκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μουσαίος. ΜΟΥΣΙΚΗ: NICKSA ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ