20.8 C
Keratea
Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Η δυναμική της ανάπτυξης του Λαυρίου, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το  λιμάνι του Λαυρίου

Πρόσφατα Άρθρα

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής είναι ο συλλογικός φορέας των επιστημόνων της  ευρύτερης περιοχής του Λαυρίου, σωματείο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού  και Αθλητισμού μη κερδοσκοπικό Ν.Π.Ι.Δ (ΦΕΚ/Β/1401/22-10-2001,α/α 54) με κοινωνικό  και επιστημονικό έργο για τη σωτηρία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της  Λαυρεωτικής και γενικότερη συμβολή στην ανάπτυξής της.  

Το Λαύριο διαθέτει σήμερα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως αυτά αναδύθηκαν  μέσα απ’ τις σταθερές του χώρου και του ιστορικού χρόνου, καθιστώντάς το λειτουργικό  κέντρο και αυτά είναι: η γεωγραφική θέση, ως ένας αττικός τόπος στρατηγικής σημασίας  χάρις στο λιμάνι του και τη γειτνίαση με το αεροδρόμιο, η βιομηχανική παράδοση και η  σύγχρονη παραγωγική πολυδιάστατη καινοτομική μετεξέλιξή της με το πετυχημένο  παράδειγμα του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, το  ενεργειακό κέντρο, ο φυσικός και ιστορικός του πλούτος, αρχαίος και νεότερος· όλα αυτά  αποτελούν τα νέα «μεταλλεία» τεχνολογίας, οικονομίας και πολιτισμού του Λαυρίου. Σε  συνάρτηση με τα παραπάνω δεν είναι καθόλου τυχαίο το πρόσφατο ενδιαφέρον, που  σχετίζεται με τις αναμενόμενες επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της ψηφιακής  οικονομίας. 

Η Πολιτεία ήδη έχει θεσμοθετήσει το πλαίσιο για την αναπτυξιακή στρατηγική της περιοχής  μας μέσω τριών βασικών στρατηγικών στόχων, α) Ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και  ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Αθήνας−Αττικής, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,  αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. β)  Βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, εξοικονόμηση πόρων, αποτελεσματική προστασία του  περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.  γ) Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εξισορρόπηση στην κατανομή των πόρων  και των ωφελειών από την ανάπτυξη (αρθ. 3, του ν. 4277 ΦΕΚ Α 156/1-8-2014 Ρυθμιστικό  Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021).

H επέκταση του Προαστιακού από το αεροδρόμιο στο λιμάνι του Λαυρίου ταυτόχρονα  ενοποιεί όλη την αναπτυξιακή πρόταση για τη Λαυρεωτική και την Αττική σε συνάρτηση  με την «καρδιά» της, την Πρωτεύουσα. Το έργο αυτό είναι μέρος των συνδυασμένων  μεταφορών της χώρας, θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων, και επομένως ως έργο  μείζονος σημασίας ιεραρχείται ως πρωτεύον και κορυφαίο και επιβάλλεται η άμεση  υλοποίησή του.

Σημειώνουμε ότι το Λαύριο διέθετε ήδη από το 1885 σιδηροδρομική  σύνδεση με την πρωτεύουσα που λειτούργησε μέχρι το 1957 με μεγάλη συμβολή στην  εθνική οικονομία. Σε παγκόσμιο επίπεδο απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική  ανάπτυξη των λιμένων είναι η σύνδεσή τους με μέσα σταθερής τροχιάς. 

Επί προσθέτως η αναγκαία ανάπτυξη του λιμανιού του Λαυρίου μέσω της κρουαζιέρας  (πρόσφατη παρέμβαση εκπροσώπου του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου), «…δεν αναιρεί τις υπόλοιπες λειτουργίες του, καθώς κρίνεται απαραίτητο η ακτοπολοΐα να εξακολουθήσει να  αποτελεί τον κύριο τομέα δραστηριοποίησης του λιμένα για τη σύνδεση της ευρύτερης  περιοχής με τα νησιά του Αιγαίου.» (βλ. Κ.Ι. Μουτζούρης-Μ. Κούφαλη, Ο λιμένας του  Λαυρίου και οι προοπτικές του υπό τη σημερινή οικονομική συγκυρία στο Η συμβολή του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Λαύριο του 21ου αιώνα (επιμέλεια: Δ. Καλιαμπάκος,  καθηγητής Ε.Μ.Π.), Λαύριο, 12/2015, σ. 22-49. Επίσης βλ. Ρυθμιστικό Σχέδιο, Άρθρα 9  παράγρ. 2.2.γ, 30 παράγρ. 1.β και 38 παράγρ. 22). Σε συνδυασμό δε με την αναβάθμιση του  λιμανιού χαρακτηρίζονται και πάλιν από την Πολιτεία «ως έργα γενικότερης σημασίας για  την οικονομία της χώρας που στοχεύουν στη ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, της  περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.» (βλ. Άρθρο  3 παράγρ. 1.2 «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και  εκμετάλλευση του έργου του λιμένα Λαυρίου μετά των συνδέσεων με τον προαστιακό  σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό» στην «Ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την  υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών  Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παροχή εξουσιοδότησης στα αρμόδια όργανα για την  κήρυξη απαλλοτριώσεων.» (ΦΕΚ Α 199/21-12-2017)). 

Με εκτίμηση 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο  

της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής 

 

 Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Μ. Βλάδος

 

Ο Γ. Γραμματέας
Κώστας Γ. Μάνθος

 

Η δυναμική της ανάπτυξης του Λαυρίου, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το λιμάνι του Λαυρίου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα