ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΤΙΣ 16-07-20 ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΛΑΥΡΙΟΥ

Πρόσφατα Άρθρα

 

Με την φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή 16 Ιούλη στο πεδίο βολής των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΕΒΟ) καταστράφηκε μια μεγάλη έκταση πευκοδάσους το οποίο είχε αναπτυχθεί φυσικά μετά την μεγάλη φωτιά του 1986. Οι ευθύνες για αυτή την οικολογική καταστροφή βαραίνουν πρώτα και κύρια την κυβέρνηση και τα στελέχη της. Με πάνω από 600 στρέμματα καμένα σε ημέρα με ανέμους, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα είχε συμβεί σε περίπτωση που είχαμε ισχυρότερους ανέμους.

Η φωτιά ξέσπασε μέσα στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο πεδίο βολής από πραγματοποίηση βολών οπλικών συστημάτων. Να επισημάνουμε ότι έχουν γίνει επανειλημμένως στο παρελθόν από σωματεία και φορείς της περιοχής καταγγελίες για τον συγκεκριμένο χώρο σχετικά με την καταλληλότητα του ως πεδίο βολής, τα απαραίτητα και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται κτλ. 

Κι ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά και η εστία έναρξης της πυρκαγιάς ήταν επίσης γνωστή από την πρώτη στιγμή, η πυροσβεστική στο Twitter και μέσω επίσημης ανακοίνωσης ενημέρωνε για φωτιά στην Πουντα-Ζέζα, ορισμένα χιλιόμετρα (!) νοτιότερα και δίπλα σε παιδικές κατασκηνώσεις και εξοχικές κατοικίες…

Τα πρώτα εναέρια μέσα έφτασαν στην περιοχή μια ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, τα ελικόπτερα άρχισαν τις ρίψεις αμέσως και τα Καναντέρ ξεκίνησαν μετά από μισή ώρα.

Παράλληλα, έγιναν ενημερώσεις κατοίκων να εκκενώσουν  περιοχές άσκοπα και χωρίς ουσιαστικό λόγο για το “θεαθήναι” ή για την αποποίηση ευθυνών. Το μόνο που μπορούν να καταφέρουν τέτοιες αποφάσεις είναι  να απαξιώσουν την σημασία τους και να επιβεβαιώσουν την παροιμία με τον λύκο και τα πρόβατα…

Το γεγονός ότι εξαπλώθηκε μια φωτιά σε ελεγχόμενο χώρο ο οποίος υποτίθεται ότι διαθέτει συστήματα πυρόσβεσης και πρόληψης πυρκαγιών καθώς και η προσπάθεια παραπληροφόρησης αρχικά με δήθεν εμπρησμό και σε διαφορετικό χώρο γενούν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Βέβαια να θυμίσουμε ότι Υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ Χρυσοχοΐδης πριν τρεις μήνες έλεγε ότι για την καταστροφή στο Μάτι δεν έφταιγε η έλλειψη μέσων αλλά η ικανότητα των στελεχών να συντονίσουν… Με αυτά που είδαμε το μόνο που επιβεβαιώνεται σταθερά είναι ότι δυστυχώς θα ξαναζήσουμε και νέα Μάτια, όσο δεν αλλάζει η τραγική κατάσταση με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Η διαχρονική απαξίωση της δασικής υπηρεσίας, η έλλειψη της φροντίδας που χρειάζεται το δάσος με δασολόγους και δασεργάτες όλο τον χρόνο είναι επιλογή των κυβερνήσεων που το βλέπουν ως κόστος. Το περιβάλλον και ο δασικός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και χρειάζεται να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε την προστασία του δάσους με κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας με μόνιμες σχέσεις για την ανάπτυξη της πρόληψης και της πυρόσβεσης.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει την αιτία που γεννά την καταστροφή του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου που δεν είναι άλλη από την εμποτευματοποιηση της γης, από την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων.  Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος που δρούμε μέσα στο Εργατικό Κίνημα και σε άλλους φορείς  θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ουσιαστική λήψη μέτρων για την πρόληψη και προστασία από τις πυρκαγιές αντιμαχόμενοι την πολιτική που τις αντιμετωπίζει με την λογική του κόστους – οφέλους. Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που με αυτοθυσία ρίχθηκαν στην μάχη με τα μέσα που διαθέτουν.

 

ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: