Ξενάγηση Αρύ 1

Δελτίο

Περιήγηση – Ξενάγηση  στο Αρύ Λαυρεωτικής

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε περιηγητικός περίπατος στο Αρύ από τον φορέα εθελοντισμού «Δίανθος» και τη «Χρυσή Τομή» Κερατέας, με συμμετοχή και του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Λαυρίου.  

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης οι συμμετέχοντας ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και γνώρισαν την ιστορία της περιοχής, από την  Κωνσταντίνα Τσάιμου, διδάκτορα αρχαιολογίας και υπεύθυνη της ανασκαφής στην περιοχή από το έτος 2002.

Ειδικότερα η κα.Τσάιμου εξήγησε στους συμμετέχοντες, με ταυτόχρονη περιήγηση στο χώρο, την εξαιρετική αρχαιολογική σημασία της περιοχής, αφού διαθέτει αρχαίες δεξαμενές, μεταλλευτικά πλυντήρια, ρείθρα τουβλοποίησης, καμίνια και άλλα σημαντικά ευρήματα.

Δυστυχώς η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί και ένα μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί.

Καθ’ όλη, όμως, τη διάρκεια της περιήγησης οι συμμετέχοντες διερωτόταν πώς σε μια περιοχή τέτοιου ιστορικού ενδιαφέροντος δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες διαφύλαξης και ανάδειξής της;  

Πράγματι, σε όλη τη διαδρομή, εκτός από τη φύση που είχε καταλάβει ολοκληρωτικά τον αρχαιολογικό χώρο, υπήρχαν διάσπαρτα σκουπίδια, μπάζα, και άλλα αντικείμενα, τα οποία σε καμία περίπτωση  δεν έχουν θέση σε έναν τέτοιο χώρο.

Γι’ αυτό, καλούμε το Δήμο να πάρει πρωτοβουλίες για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και την ανάδειξή του, ώστε να γνωρίσουν τόσο οι της όσο και οι τον πλούτο της συγκεκριμένης περιοχής.

Δηλώνουμε δε πρόθυμοι και οι δύο φορείς να συμβάλουμε εθελοντικά, συνδράμοντας το έργο του Δήμου.

Άλλωστε η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, είναι καθήκον όλων μας.

Τα Δ.Σ των Συλλόγων

Ξενάγηση Αρύ 2 Ξενάγηση Αρύ 3 Ξενάγηση Αρύ 4

Ξενάγηαη Αρύ 5 Ξενάγηση Αρύ 6 Ξενάγηση Αρύ 1