Γιατί η επένδυση της Microsoft στο Λαύριο είναι σημαντική

Πρόσφατα Άρθρα

Οι υπηρεσίες Cloud θεωρούνται εκθετική τεχνολογία, μια και πάνω τους χτίζονται άλλες υπηρεσίες και εργαλεία.

Έχουν φέρει στην καθημερινότητά μας όλες αυτές τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε στο κινητό μας τηλέφωνο, και όχι μόνο, με συνδρομητικά επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και ευέλικτες δυνατότητες IT.

Επιπρόσθετα, επενδύσεις όπως αυτές της Microsoft σε μια πόλη δημιουργούν τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος αλλά και την προσέλκυση νέων εταιρειών στη χώρα μας και έχουν πολλά παράπλευρα οφέλη.

Στελέχη και ειδικοί της αγοράς αναφέρουν για το θέμα:

Αλέξανδρος Ρούστας – IQbility

Τι σημαίνει η επένδυση της Microsoft σε Data Center στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο. Αρκετές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις στο παρελθόν στη χώρα μας. Η διαφορά  είναι ότι η νέα επένδυση γίνεται από μία από τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, σε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κλίμακα και κυρίως στο ότι η νέα υποδομή θα ενταχθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο παρόμοιων data center της Microsoft (υπολογιστικός νέφος/cloud) με δυνατότητες,  εφαρμογές και ευελιξία,  οι οποίες είναι στην αιχμή της τεχνολογίας σήμερα.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη για τη χώρα μας από αυτή την επένδυση;

  • Για να το κάνουμε εικόνα, θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είναι αντίστοιχη επένδυση με ένα νέο, μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι ή αεροδρόμιο στη χώρα μας. Είναι δηλαδή αντίστοιχης σημασίας με την επένδυση των Γερμανών στο Ελ. Βενιζέλος ή την επένδυση των Κινέζων στον ΟΛΠ. Η Ελλάδα τοποθετείται κεντρικότερα στο διεθνή ψηφιακό χάρτη, καθώς με τη νέα επένδυση η ταχύτητα και η ποιότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες cloud (που κατά τα άλλα προσφέρονται και σήμερα) αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά.
  • Η δημιουργία εγχώριας υποδομής, η οποία μάλιστα θα λειτουργεί υπό την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναμένεται να ενθαρρύνει αρκετές εγχώριες επιχειρήσεις (οι οποίες ήταν έως σήμερα διστακτικές, κυρίως για λόγους ασφάλειας) να μεταφέρουν μέρος ή όλη την υποδομή τους στο cloud επιταχύνοντας έτσι τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
  • Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με υπηρεσίες του δημοσίου με ότι αυτό σημαίνει σε μείωση γραφειοκρατίας, επιτάχυνσης διαδικασιών και διευκόλυνσης του πολίτη.
  • Επίσης ανοίγει ο δρόμος προς ξένες επιχειρήσεις να ανοίξουν γραφεία στα εδάφη μας και ειδικά οι ψηφιακές εταιρείες, διότι αυτές αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργούνται.
  • Επιπροσθέτως ευνοείται η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, δηλαδή μεμονωμένων στελεχών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται απομακρυσμένα. Είναι δε ιδανικό το timing, δεδομένου ότι η συνθήκη του Covid-19 ευνοεί τέτοιου είδους μετακινήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για Έλληνες που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να ξενιτευτούν.
  • Η ίδια η επένδυση θα απασχολήσει προσωπικό τοπικά τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας. Και για όσους τα αρχικά νούμερα φαντάζουν μικρά, να έχουν στο μυαλό τους ότι μία τέτοια εγκατάσταση μόνο να μεγαλώνει μπορεί και μάλιστα γεωμετρικά, δεδομένου του όγκου των δεδομένων και των τεχνολογιών που έρχονται και αλληλεπιδρούν με το cloud (Big Data, Artificial Intelligence, 5G κ.λ.π.)
  • Προφανώς υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος και από άλλα άμεσα οφέλη, όπως περιφερειακές υπηρεσίες υποστήριξης, τηλεπικοινωνιακά έργα δικτύωσης, φόρους και εισφορές προς το κράτος και άλλα, από τα οποία ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι η παραγωγή ενέργειας. Τα μεγάλα data centers είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, ταυτόχρονα όμως οι ιδιοκτήτες τους συνηθίζουν να δεσμεύονται σε κατανάλωση ενέργειας από πηγές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν στο μέλλον να δούμε συμφωνίες, οι οποίες να διασφαλίζουν παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενθαρρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον κλάδο της πράσινης ενέργειας.
  • Τέλος δεδομένου ότι οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι εντάσεως κεφαλαίου και απαιτούν αρκετό χρόνο για να αποσβεστούν, είναι δεδομένο ότι δίνουν προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται δε, να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα της Microsoft και άλλες πολυεθνικές όπως Amazon, Google κλπ.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την επένδυση,  ευχόμαστε να ακολουθηθεί και από άλλες και να περιβληθεί από ένα εγχώριο οικοσύστημα εταιρειών και ανθρώπων με ψηφιακή, εξωστρεφή και προοδευτική κουλτούρα που θα μας επιτρέψει να συμβαδίσουμε εργασιακά και κοινωνικά με το πολιτισμένο τμήμα του πλανήτη μας.

Ο Αλέξανδρος εργάζεται ως Managing Director στο IQbility, εταιρεία η οποία επενδύει σε τεχνολογικά startups και ως Υπεύθυνος Επενδυτικών Σχέσεων της Quest Holdings.

 

Χρήστος Μακιγιάμα – Silicon Planet

Η απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει data centers στην Αθήνα είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη.

Πρώτα από όλα, είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης της Microsoft προς την χώρα και κυριότερα την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης. Η ψηφιακή μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, των κοινωνικών δραστηριοτήτων στη χώρα αλλά επίσης και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, θα δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες και ευκαιρίες για επεξεργασία δεδομένων και προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών.
Ο δριμύς ανταγωνισμός μεταξύ των Microsoft, Amazon και Google για την κυριαρχία του Cloud, πιστεύω δεν τους αφήνει περιθώρια να μην αξιοποιήσουν τέτοιες ευκαιρίες. Η Ελλάδα θα γίνει ένας κεντρικός κόμβος για την Microsoft για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ευρύτερη περιοχή, και θεωρώ ότι οι ανταγωνιστές της θα ακολουθήσουν με παρόμοιες κινήσεις.

Για το ελληνικό startup οικοσύστημα, και κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό, είναι ότι θα δώσει την ευκαιρία να αποκτηθεί και αναπτυχθεί τεράστιας σημασίας τεχνογνωσία, ιδιαίτερα στο deeptech. Ο σχεδιασμός, κατασκευή, λειτουργία και συνεχής αναβάθμιση τέτοιας κλάσης υποδομών, απαιτούν και βασίζονται στην ανάπτυξη τον πιο πρωτοποριακών τεχνολογιών στην πληροφορική, σε όλα τα επίπεδα, από software, hardware και microchips. Η κατασκευή και λειτουργία τους μέσα στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε το ελληνικό deeptech οικοσύστημα να έχει μια πιο άμεση έκθεση και πρόσβαση στις ανάγκες της Microsoft, και γενικότερα στις τεχνολογικές τάσεις του κλάδου. Αυτά νομίζω είναι από τα πιο βασικά στοιχεία για την δημιουργία και επιτυχία νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων που θα ανταποκρίνονται σε ανάγκες του cloud παγκοσμίως.

Όπως το αντιλαμβάνομαι, το Cloud είναι για την ψηφιακή οικονομία, ότι ήταν στην βιομηχανική επανάσταση οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια, τα εργοστάσια και αργότερα τα αεροδρόμια, όλα μαζί. Τόσο συμπαντικής σημασίας είναι μια τεχνολογική εταιρεία να επιχειρεί και να συμβάλει στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του.
Το ελληνικό startup οικοσύστημα μέχρι τώρα ήταν καταναλωτής των cloud υπηρεσιών, αλλά πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε την δημιουργία περισσότερων νεοφυών εταιριών που θα επιδιώξουν να γίνουν προμηθευτές τεχνολογιών για το cloud. Για αυτό το λόγο και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η παρουσία της Microsoft και άλλων παρόμοιων πολυεθνικών εταιρειών ως ένας δίαυλος για τις ελληνικές startup εταιρείες προς τις παγκόσμιες αγορές.

Ο Χρήστος Μακιγιάμα είναι President & Founder της Silicon Planet,
Fieldscale, Chief Innovation Officer & Partner
Loctio, Co-founder

 

Σπύρος Ιωακείμ – Azure Architect

Στις 5 Οκτωβρίου 2020, η Microsoft ανακοίνωσε την απόφασή της για δημιουργία Datacenter στην Ελλάδα. Μέσω αυτών οι πελάτες θα μπορούν να έχουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα λόγω γεωγραφίας και οι εταιρίες που έχουν περιορισμό στην εξαγωγή δεδομένων στο εξωτερικό, θα μπορούν να κάνουν πλέον υβριδική ή ολική μετάβαση στο cloud.

Επιπλέον η Ελλάδα αποκτά το δικό της σημείο πρόσβασης για το Microsoft Global Network, ένα δίκτυο οπτικών που ξεπερνάει τα 260.000 χλμ και έχει 165 σημεία παρουσίας. Οποιαδήποτε υπηρεσία βρίσκεται στα datacenters της Microsoft, οπουδήποτε στον κόσμο, θα δρομολογείται μέσω του Ελληνικού region και στη συνεχεία μέσω του Global Network, οπότε και θα επιτυγχάνεται καλύτερη απόκριση και ταχύτητες συνολικά. Μέσου του Global Network, οι εταιρίες θα μπορούν να διασυνδέσουν τα γραφεία τους σε όλο το κόσμο με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα μισθωμένα κυκλώματα και οι ιδιώτες θα έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση μέσω ταχύτερης πρόσβασης σε υπηρεσίες που μπορεί να τρέχουν σε άλλα Microsoft datacenters, όπως τα Onedrive, Hotmail, XBOX υπηρεσίες, αλλά ακόμη και υπηρεσιών του Playstation λόγω της συμφωνίας που έχουν συνάψει η Microsoft και η Sony για το Azure.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το Ελληνικό region θα είναι οι εξής: Microsoft Azure, Microsoft 365 και Dynamics 365 & Power Platform. Επίσης παρέχονται πάνω από 90 πρακτικές και εργαλεία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς GDPR, HIPPA/HITECH, ISO/IEC 27018, PCI DSS κ.α.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει μια εταιρεία startup ή μια υπάρχουσα εταιρία που θέλει να μεταβεί στο cloud είναι το κόστος καθώς δεν χρειάζεται να επενδύσει σε servers μεταβαίνοντας από CAPEX σε μοντέλο OPEX. Ουσιαστικά, πληρώνουμε ότι χρησιμοποιούμε και έχουμε ευελιξία και ελαστικότητα στις υπηρεσίες που καταναλώνουμε. Πρακτικά δεν υπάρχουν όρια στην επεκτασιμότητα και για αυτό το cloud είναι ιδανικό για Big Data και Machine Learning. Το Azure προσφέρει έτοιμα εργαλεία AI, τα γνωστά ως Cognitive Services, με τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ γρήγορα έξυπνες εφαρμογές και να αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες. Μέσω των υποδομών του Azure διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων από πιθανές φυσικές καταστροφές και κυβερνοεπιθέσεις. Δεν ξεχνάμε όμως ότι συνολικά οι υπηρεσίες από το cloud παρέχονται με το μοντέλο shared responsibility.

Συμπερασματικά είναι μια επένδυση που μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις υποδομές των υπηρεσιών Internet καθώς και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της περαιτέρω ανάπτυξης της χώρας μας.

Σπύρος Ιωακείμ είναι, Azure Cloud Architect, IT Consultant

 

Σωτήρης Αληγιάννης – IT Solutions Architect

Η απόφαση της Microsoft για μία σημαντική επένδυση στην Ελλάδα με την υλοποίηση τριών data centres ως κόμβου για υπηρεσίες cloud είναι τρομερά σημαντική, διότι βάζει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των υπηρεσιών αυτών. Όταν πια αυτός ο κόμβος θα είναι λειτουργικός, οι πελάτες του αμερικανικού κολοσσού θα «βλέπουν» και τη χώρα μας ανάμεσα στις άλλες επιλογές τους για το που θα «στήσουν» τα συστήματά τους.
Σε επίπεδο υλοποίησης, ένας κόμβος παροχής υπηρεσιών cloud computing δε είναι παρά hardware και συναφείς υποδομές. Τέτοιες υλοποιήσεις έχουν τεράστιο κόστος, για αυτό και γίνονται από εταιρείες τέτοιου μεγέθους. Η χωρητικότητα που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί κατ’αρχήν για οτιδήποτε πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της χώρας μας, όπως για παράδειγμα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Πέραν αυτού θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και από εταιρείες που εδρεύουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όμως, η υλοποίηση ενός τέτοιου κόμβου δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για τη δημιουργία σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης. Οι τεχνικές ομάδες που είναι απαραίτητες για την τοπική διαχείριση μπορούν να στελεχωθούν σχετικά εύκολα. Το βάρος της διαχείρισης πρώτου και δεύτερου επιπέδου το «σηκώνουν» ήδη ομάδες στην Ινδία και άλλες χώρες, ενώ οι «φτασμένες» ομάδες έμπειρων μηχανικών και managers βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο. Όπως γίνεται φανερό, η πραγματική υπεραξία που θα παράγει το cloud hub θα δημιουργείται αλλού. Είναι η φύση του «προϊόντος» τέτοια.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις προοπτικές που ανοίγονται, πρέπει να φέρει την υπεραξία εδώ φέρνοντας τα καταρτισμένα στελέχη με τις υψηλές αμοιβές. Τέτοιες ομάδες αποτελούν επενδύσεις διαρκείας που έχουν ισχυρή και μακροπρόθεσμη πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ. Ίσως ακούγεται παράδοξο, αλλά η συγκυρία της πανδημίας μπορεί να είναι η ευκαιρία να προσελκύσει η χώρα μας τέτοιους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες, οι οποίοι εδώ και μήνες εργάζονται αποκλειστικά από τα σπίτια τους. Οι λόγοι που οι εργαζόμενοι αυτοί μισθοδοτούνται στην Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία κλπ. είναι γνωστοί, και αυτοί πρέπει να αλλάξουν για να υπάρξει το κίνητρο να «φέρουν» οι κολοσσοί όπως η Microsoft αυτούς τους μισθούς στην Ελλάδα.

Το «χτίσιμο» ενός cloud data centre σε ελληνικό έδαφος είναι σπουδαίο γεγονός, είναι όμως μόνο η αρχή. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δούμε και τη συνέχεια.

Ο Σωτήρης Αληγιάννης είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ αλλά τον κέρδισε η πληροφορική. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται σε διάφορα IT projects στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με έμφαση στο Solutions Architecture, τον μετασχηματισμό των πληροφοριακών οικοσυστημάτων και τη μετάβασή τους στο cloud.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα