Φορτίο LNG 130 χιλ. κυβικών μέτρων φέρνει η ΔΕΗ για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Το δεύτερο μεγάλο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε διάστημα περίπου ενός μηνός, φέρνει σήμερα, 26 Αυγούστου, στη Ρεβυθούσα η Shell για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η ποσότητα που φτάνει με το πλοίο Al Bahiya είναι 130.000 κυβικά μέτρα και έρχεται μετά το πρώτο αντίστοιχο φορτίο της 6ηςΙουλίου.

Η ΔΕΗ την περίοδο αυτή προμηθεύεται LNG για πρώτη φορά μετά τη διετία 2010 – 2011 όταν είχε παραλάβει έξι φορτία.

Η στροφή στο LNG γίνεται καθώς οι τιμές του διεθνώς είναι χαμηλότερες αυτήν την περίοδο σε σχέση με το αέριο των αγωγών.

Εκτός από την κατανάλωσή της για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο (Κομοτηνή, Λαύριο, Αλιβέρι, Μεγαλόπολη), οι ανάγκες της ΔΕΗ εμφανίζονται αυξημένες για τον πρόσθετο λόγο ότι η εταιρεία ετοιμάζεται από το Φθινόπωρο να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου, πουλώντας παράλληλα με ρεύμα και φυσικό αέριο.

Μέχρι τώρα η ΔΕΗ προμηθευόταν αέριο από τη ΔΕΠΑ, μέσω της μακροχρόνιας σύμβασης, ενώ επίσης συμμετείχε στις δημοπρασίες που διενεργεί η δημόσια επιχείρηση αερίου παραλαμβάνοντας επιπλέον ποσότητες.

Οι ανάγκες της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού σε φυσικό αέριο μόνο για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, Λαύριο 4 και 5 και Κομοτηνή ανέρχονται φέτος σε περίπου 16,2 εκατ. MWh.

Από τη μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας που έχει με τη ΔΕΠΑ, η συμβατική της υποχρέωση για φέτος είναι στα 10,7 εκατ. MWh, ενώ ποσότητες 1,8 εκ. MWh απέκτησε μέσω των δημοπρασιών της δημόσιας επιχείρησης αερίου. Άλλα 2 εκ. MWh απέκτησε επίσης μέσω διαγωνισμού πάλι από τη ΔΕΠΑ.

  “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση” σε Λαύριο και Σούνιο (ΒΙΝΤΕΟ)