Στην Ολομέλεια η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθιστά αναδρομικά υποχρεωτική τη μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

H μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εξαιρούνται από την ΠΝΠ τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ν. Παππάς: «Η ΠΝΠ δεν είναι μία εύκολη επιλογή»

Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των «θεσμών» παραδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην Επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. «Τα πολιτικά κόμματα πολύ σύντομα θα κληθούν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για αυτή την ιστορική φάση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Οι εταίροι, μας κομίζουν στο τραπέζι αιτήματα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση, γιατί είναι οι κόκκινες γραμμές που έχει βάλει» τόνισε ο κ. Παππάς ωστόσο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αναζητά και θα πετύχει λύση. Όχι, όμως, μία οποιαδήποτε λύση».

Να σημειώσουμε πως το απόγευμα εισάγεται για συζήτηση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης, ο κ. Παππάς υπογράμμισε είπε ότι «η ΠΝΠ προφανώς δεν είναι μία εύκολη επιλογή. Δεν προκύπτει, όμως, η διάλυση των νοσοκομείων και των περιφερειών. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται περί εσωτερικού δανεισμού».

«Η διαπραγμάτευση έχει τις δυσκολίες της και οι δανειστές έχουν κομίσει στο τραπέζι κάποια αιτήματα, τα οποία δεν γίνονται δεκτά μέχρι στιγμής. Και δεν θα γίνουν δεκτά, διότι είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και θα έχουμε την ευκαιρία, τη δυνατότητα, την υποχρέωση, όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν επ’ αυτών. Εάν η κυβέρνηση, δηλαδή, πρέπει να δεχθεί τις αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά. Εάν πρέπει να δεχθεί τις περικοπές των συντάξεων. Αυτά είναι ζητήματα πολιτικής, τα οποία κανένα περιτύλιγμα δεν μπορεί να τα καλύψει. Η κυβέρνηση αναζητά, διεκδικεί και θα πετύχει λύση. Όχι μία οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν υπάρχει το δίλημμα συμφωνία ή χάος» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας σε αυτό το σημείο ότι «έχουν υπάρξει και συμφωνίες, στο πρόσφατο παρελθόν, που επέτειναν το χάος».

«Εμείς, λοιπόν, θέλουμε λύση και αυτό λέμε και στους εταίρους. Λένε για το ασφαλιστικό ‘περικόψτε’. Λύνει κάποιο πρόβλημα; Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό. Έχουμε τσακισμένα αποθεματικά, έχουμε τεράστια ανεργία, έχουμε αρνητικό δημογραφικό προφίλ ως χώρα. Τι από αυτά τα προβλήματα θα έλυνε μία περικοπή; Κανένα. Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση θα συμβάλει να αναβαθμιστεί ο πολιτικός διάλογος και να επικεντρωθεί στα πραγματικά ζητήματα της πολιτικής. Είναι αμείλικτα τα ζητήματα. Ή το κάνεις ή δεν το κάνεις. Ή συνεχίζεις την ύφεση που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αποδοκιμάσει ή δεν συνεχίζεις. Τα προβλήματα της ρευστότητας, και εδώ έχουν την ευθύνη και οι εταίροι μας, προκύπτουν ακριβώς επειδή ορισμένοι είναι κολλημένοι στα προηγούμενα συμφωνηθέντα. Ποια είναι, λοιπόν, η τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων; Να εφαρμοστεί η πέμπτη αξιολόγηση και να τελειώνουμε;» πρόσθεσε ο κ. Παππάς και επεσήμανε πως «οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν στη νέα ιστορική φάση».

«Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πέρασαν το εκλογικό αποτέλεσμα που πέρασαν, έχουν ιστορική υποχρέωση να επανατοποθητηθούν στο νέο ιστορικό πεδίο. Υπάρχουν και οι νοσταλγοί του μνημονίου» επέμεινε ο υπουργός Επικρατείας.

Γ. Καραμέρος: Εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες

Τα χρήματα των ΟΤΑ είναι διασφαλισμένα και η 15μερη ανακύκλωση τους δεν επηρεάζει στο παραμικρό την οικονομική τους κατάσταση, υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αθήνας, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος εξαπολύει δριμεία επίθεση στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες που αρνούνται να διαθέσουν τα διαθέσιμά τους για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης την ώρα της διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη τοποθετήσει τα διαθέσιμά της στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις οι υποκριτικές αντιδράσεις εκείνων που αποσιωπούσαν συστηματικά όταν δεν στήριζαν κανονικά, την περικοπή κατά 66% των ΚΑΠ – του “οξυγόνου” των ΟΤΑ. Είναι οι ίδιοι που έρχονται σήμερα και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους καταστροφολογώντας», υπογραμμίζει ο Γ. Καραμέρος και προσθέτει: «Δυστυχώς όμως για αυτούς οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση.

Και κρίνουν ανάλογα εκείνους που αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την κοινωνία, έχουν σήμερα το θράσος να χρησιμοποιούν τις λέξεις πατρίδα, αλήθεια και ευθύνη».

«Από χθες λοιπόν, ενδυόμενοι για πολλοστή φορά τον βολικό μανδύα των “ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών” διαγκωνίζονται για το ποιος θα ποντάρει πρώτος τα τελευταία αποθέματα πολιτικής του σοβαρότητας για λίγη προβολή, στο πλαίσιο προσωπικών στρατηγικών και μικροκομματικών συμφερόντων. Είναι φανερό ότι αδυνατούν να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης και να δράσουν ανάλογα», τονίζει ο Γ. Καραμέρος κατηγορώντας Δημάρχους και Περιφερειάρχες πως:

-επιλέγουν να αγνοήσουν ότι τα κεφάλαια των ΟΤΑ είναι πλήρως διασφαλισμένα.

-αποσιωπούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος για μία προσωρινή 15νθήμερη εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας, δεν επηρεάζει στο παραμικρό την λειτουργία των ΟΤΑ και βέβαια της Περιφέρειας Αττικής.

«Καταστροφολογούν διαδίδοντας ψευδώς ότι απειλείται η καταβολή των επιδομάτων, η αποπληρωμή των έργων ή άλλες κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ γενικά και της Περιφέρειας Αττικής, ειδικότερα», αναφέρει ο Γ. Καραμέρος και καταλήγει: «είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι. Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών».