forkeratea

Αξιότιμοι κύριοι,
Με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Μαρίνας Κερατέας, θεωρώ υποχρέωσή μου να αποκαταστήσω αρκετές ανακρίβειες και κατηγορίες που περιείχε το κείμενο της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) που δημοσιεύσατε στις 12/3 στην ιστοσελίδα σας (https://forkeratea.com/http://www.lavriaki.gr, και http://www.newsitamea.gr) σχετικά με τη ράμπα για ΑΜΕΑ στη Μικρή Παραλία Αγίας Μαρίνας της περιοχής μας.

Γνωρίζοντας ότι όσα αναφέρονται στο δημοσιευμένο κείμενο της ΕΣΑμεΑ είναι πληροφορίες που δόθηκαν στη Συνομοσπονδία απ’ ευθείας από τους υπαίτιους της αυθαίρετης παρέμβασης στην παραλία και συγκεκριμένα από τον κύριο Α.Π. και ότι αυτές οι πληροφορίες δεν διασταυρώθηκαν με κανέναν άλλον που γνωρίζει το θέμα, η ΕΣΑμεΑ πιθανόν έπεσε θύμα του εν λόγω κυρίου και μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί καθώς θεώρησε τις προθέσεις του Α.Π. ως αγαθές και φιλάνθρωπες.
Για να γίνουν πιο σαφή τα πράγματα, επιγραμματικά αναφέρονται τα εξής: ο Α.Π. είναι ιδιοκτήτης πολυτελών ενοικιαζόμενων κατοικιών που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τη Μικρή Παραλία Αγίας Μαρίνας Κερατέας. Το καλοκαίρι του 2012, ο Α.Π. ενοικίασε μία κατοικία του στην κυρία Μ.Λ. η οποία είναι ΑΜΕΑ και είχε ανάγκη από καθημερινή κολύμβηση στη θάλασσα. Ο Α.Π. ζήτησε τη συνδρομή του συλλόγου μας για να γίνει ράμπα που θα διευκόλυνε την κυρία Μ.Λ. να κατεβαίνει στην παραλία. Η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του συλλόγου μας ήταν άμεση και θα μπορούσε να είχε εξευρεθεί η αρτιότερη λύση εάν ο κύριος Α.Π. δεν επέμενε να γίνει η ράμπα σε συγκεκριμένο σημείο που ο ίδιος ήθελε καθώς υπήρχαν τεχνικά προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν πρώτα από πολιτικό ή τοπογράφο μηχανικό σχετικά με την κλίση λόγω του ότι η παραλία είναι απότομη.
Ειδικότερα και σχετικά με το δημοσίευμα, θα πρέπει να τονιστεί ότι αντίθετα με όσα προσυπογράφει η ΕΣΑμεΑ στις «πληροφορίες» που της κοινοποιήθηκαν από τον Α.Π.:
·         Δεν υπάρχει κανένα αρνητικό στερεότυπο και καμία ρατσιστική συμπεριφορά των κατοίκων του οικισμού μας οι οποίοι έδειξαν αμέριστη αγάπη στην κυρία Μ.Λ. καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, στάθηκαν δίπλα της, τη βοηθούσαν στην παραλία, συμφώνησαν όλοι και πρότειναν λύσεις για να γίνει ράμπα ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έθεσαν ως κυριότερο το θέμα της σκίασης των αυτοκινήτων τους έναντι της εξυπηρέτησης ενός ΑΜΕΑ. Σε καμία περίπτωση.
·         Η κατασκευή της ράμπας ξεκίνησε αυθαίρετα, μέσα στη νύχτα, ξημερώματα της Δευτέρας 19/2/2013 χωρίς να υπάρχει καμία άδεια και καταστρέφοντας υποδομές και το περιβάλλον της παραλίας. Μετά από αυτοψία της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου έγινε αυτεπάγγελτη μήνυση κατά αγνώστων για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν.
·         Η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής είναι ότι το σημείο που ξεκίνησαν οι αυθαίρετες εργασίες για να γίνει η ράμπα είναι απαράδεκτο τεχνικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά και δεν θα έπρεπε να γίνει εκεί. Δεν είπε όμως κανείς ότι δεν πρέπει να γίνει ράμπα. Όχι όμως σε αυτό το σημείο που δεν ταιριάζει από κάθε άποψη.
·         Η ράμπα που ξεκίνησε να γίνει αυθαίρετα, έχει κλίση 26% ενώ από τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές επιτρέπεται κλίση το πολύ έως 8% (και προτεινόμενη κάτω του 5%). Αυτή η κλίση είναι απαγορευτική για πρόσβαση ΑΜΕΑ.
·         Το σημείο που ξεκίνησε να γίνει η αυθαίρετη ράμπα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που από τον Ιούλιο του 2012 ο Α.Π. πρότεινε και επέμενε να γίνει και το οποίο «τυχαίνει» να είναι ακριβώς μπροστά από τις ενοικιαζόμενες κατοικίες του. Είναι σίγουρο ότι με αυτή τη ράμπα περισσότερο μπορούν να εξυπηρετηθούν τα θαλάσσια παιχνίδια, τα κανό, τα φουσκωτά και τα τζετ σκι που συνήθως χρησιμοποιούνται από τους ενοικιαστές του Α.Π. παρά να βοηθήσουν οποιοδήποτε άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο.
·         Το έργο ξεκίνησε να γίνει σε δημόσια παραλία. Με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να υπάρχει μελέτη και σχέδιο μηχανικού, έγκριση από τους αρμόδιους φορείς και κατόπιν υλοποίηση με επίβλεψη μηχανικού. Αυτή η διαδικασία μάλλον είναι άγνωστη στον Α.Π. αλλά είναι αδιανόητο να μην τη γνωρίζει και η ΕΣΑμεΑ που όσο και εάν παρασύρθηκε από τον Α.Π., όφειλε τουλάχιστον να δει σχέδια και όχι φωτογραφίες με γραμμές και κλίσεις.
·         Η ευαισθητοποίηση τόσο των περίοικων όσο και του συλλόγου μας για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα ήταν από την αρχή και παραμένει ως σήμερα πολύ μεγάλη και γι’ αυτό έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές και αναμένεται ότι θα προκριθεί πρόταση δημιουργίας ράμπας ΑΜΕΑ στη διπλανή μεγάλη παραλία του οικισμού μας, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τη Μικρή Παραλία, στην οποία υπάρχει ιδανική φυσική θέση για ράμπα με κλίση μικρότερη από 4%, χώρο στάθμευσης, απόσταση παρκινγκ-παραλίας μικρότερη από 15 μέτρα και αρκετό χώρο για υποδομές, αποδυτήρια και ντουζ.
·         Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση ενός τόσο χρήσιμου και σημαντικού έργου δεν μπορεί να κρίνεται από μη καταρτισμένα άτομα συμπεριλαμβανομένων και όλων ανεξαιρέτως των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου μας αλλά και των κατοίκων ή γειτόνων ανεξάρτητα εάν το θέλουν, αν τους αρέσει, αν συμφωνούν ή όχι. Κραυγές και επιθετικές αντιδράσεις, αστήριχτες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες, αβάσιμες φήμες και άγνοια δεν έχουν συνήθως ευτυχή κατάληξη. Ευελπιστώντας ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα, ας ευχηθούμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν ένα έργο με σωστές προδιαγραφές και τεχνική αρτιότητα, που θα μπορεί να εξυπηρετεί όχι μεμονωμένα συμφέροντα ενός και μόνον ατόμου αλλά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα όλα τα ΑΜΕΑ της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας.
Σας επισυνάπτω επίσης σημερινή επιστολή μου προς την ΕΣΑμεΑ την οποία έστειλα πριν διαβάσω τα δικά σας δημοσιεύματα. Για ευνόητους λόγους αντικατέστησα μόνο τα ονόματα των ατόμων που εμπλέκονται θέτοντας τα αρχικά τους.
Μετά τιμής,
Μανιώτης Γιώργος
Διπλ. Ηλεκτρολόγος μηχανικός
Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Μαρίνας
Κινητό: +30 694 4300281
email: [email protected]
Διαβάστε σχετικά:

Μικρή Παραλία Αγίας Μαρίνας: Αποτράπηκε αυθαίρετη κατασκευή μέσα στην παραλία

Alexa Graph Widget

Καθοριστική, άμεση και κυρίως αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση των κατοίκων, του συλλόγου Αγίας Μαρίνας και του Δήμου Λαυρεωτικής στην προσπάθεια «αγνώστων» να αλλοιώσουν τη Μικρή Παραλία Αγίας Μαρίνας του οικισμού στο Τουρκολίμανο Κερατέας. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18/2 το μεσημέρι, έγινε αντιληπτό……
 


Η συνέχιση του έργου κατασκευής ράμπας σε παραλία του Δήμου Λαυρεωτικής φραγμός σε ιδιοτελή ατομικά συμφέροντα!

Alexa Graph Widget

Έτος 2013 μ.Χ. και ακόμη στην Ελλάδα, το παραπάνω ερώτημα δεν φαίνεται να έχει εύκολη απάντηση. Καταγγελία που κατατέθηκε στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. δείχνει το βάθος και την έκταση των αρνητικών στερεοτύπων και των ρατσιστικών συμπεριφορών που διέπουν ακόμα ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας… Γυναίκα……