Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο, 21/02/2015, η εκπαιδευτική έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη και γλύπτη Michelangelo Ricci, με τίτλο «Πριν την άφιξη των δεινοσαύρων».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κος Δημήτρης Δράκος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου, ο κος Τσίτουρας Δημήτρης, μέλος και υπεύθυνος θεατρικού τμήματος του Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρεωτικής, ο κος Ροδολάκης, ιατρός, αλλά και προσωπικοί φίλοι του κου Ricci, που θέλησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους, αυτή την σημαντική για τον φίλο τους ημέρα.

Το σημαντικότερο, είδαμε γονείς με τα παιδιά τους, που ήρθαν για να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της προϊστορίας και της φυσικής εξέλιξης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κυρία Σοφία Ρωκ Μελά, διευθύντρια του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου, στο οποίο και φιλοξενείται η έκθεση. Η κυρία Ρωκ Μελά, καλωσόρισε τον κο Michelangelo Ricci και δήλωσε πολύ συγκινημένη για αυτή του την προσπάθεια και τη συνεργασία μεταξύ τους. Έπειτα έδωσε τον λόγο στον κο Δράκο.

Ο κος Δημήτρης Δράκος, ως εκπρόσωπος του Δήμου, καλωσόρισε τον κο Ricci στο Λαύριο και τον ευχαρίστησε που είναι στην πόλη μας κάνοντας ένα τόσο σπουδαίο διδακτικό έργο. Όντας ο ίδιος εκπαιδευτικός, είπε πως η κοινωνία μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν βασιστούμε στην σωστή εκπαίδευση και τον πολιτισμό και δήλωσε την ενεργό στήριξή του και ως μέλος της Δημοτική Αρχής αλλά και ως εκπαιδευτικός.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κος Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργίας , ερευνητής της Φυσικής θεωρίας και της φυσικής εξέλιξης του Σύμπαντος και τέως αρχιμηχανικός της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλουργίας Λαυρίου, ο οποίος μας παρουσίασε συνοπτικά τη δομή και την εξέλιξη του Σύμπαντος, αναλύοντας με απλές και κατανοητές λέξεις τον τρόπο με τον οποίο δομείται η ύλη και ποιες ήταν οι διαδικασίες εκείνες που οδήγησαν στην δημιουργία της Γης και την εξέλιξή της στην πορεία του χρόνου, την δημιουργία, ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δημιουργία των ορυκτών μεταλλευμάτων και της σημασίας που έχουν για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Λαύριο, το οποίο βασίστηκε στην εκμετάλλευση του αργυρούχου μολύβδου επί αιώνες.

Ο κος Ricci, με καταγωγή από την Πιστόια της Τοσκάνης στην Ιταλία, έχει συνεργαστεί με επιστήμονες από διάφορα μουσεία της Ευρώπης, πάνω στον τομέα της επιστημονικής εκπαίδευσης. Μας ενημέρωσε για τη συνεργασία του με την κα Ρωκ Μελά, αλλά και για την ίδια την έκθεση, στην οποία αναμένεται να προστεθούν και άλλα εκθέματα, αυτά των πλανητών. Δείτε παρακάτω το βίντεο με την ομιλία του κου Ricci, όπου μιλά και για την έκθεση που πραγματοποιεί στην πόλη μας:

Έπειτα ανεβήκαμε στο πατάρι της αίθουσας, όπου στεγάζεται η έκθεση. Εκεί ο κος Michelangelo Ricci, μας ξενάγησε, μικρούς και μεγάλους, εξηγώντας μας με πολλή υπομονή και λεπτομέρεια, την ιστορία της ζωής. Από τα πρώτα ασπόνδυλα και σπονδυλωτά, τους δεινόσαυρους μέχρι τους πρώτους ανθρώπους και την κατασκευή εργαλείων.

Η εντύπωση που μας άφησε η έκθεση ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Τα εκθέματα είναι εντυπωσιακά, με εξαιρετική προσοχή και λεπτομέρεια, χειροτεχνήματα κατασκευασμένα ειδικά για παιδιά. Πολύχρωμα, φιλικά στην όψη, με κατανοητούς επεξηγηματικούς πίνακες. Και για να μην μένει καμία απορία άλυτη, ο κος Ricci είναι πάντα εκεί! Όπως είπε και ο ίδιος, αυτό που θέλει περισσότερο, είναι τα παιδιά να φεύγουν από την έκθεση έχοντας πάρει κάτι στην καρδιά τους από αυτή την τόσο διδακτική εμπειρία, αφού όσο πιο πολλά γνωρίζεις, τόσο πιο πολλά είσαι…
Το εισιτήριο είναι πολύ προσιτό, μόνο 2€. Και για όσους θέλουν κάποιο αναμνηστικό, υπάρχει πωλητήριο, σε πολύ προσιτές τιμές για όλους!

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 04 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, τα πρωινά 09:30-13:00 και τα απογεύματα 15:30-19:00.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, επικοινωνείστε με τη γραμματεία του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου στο τηλ. 22920-25575 ή στο email: [email protected]

Εμείς ευχόμαστε στον κο Ricci καλή αρχή και καλή επιτυχία!

Φωτογραφίες και Βίντεο:

Επιμέλεια κειμένου: Χρύσα Κουνιάδου
Φωτογραφίες-Βίντεο: Ηλίας Καλλέργης


http://hpolhmas.com/