Για τα υπέρ και τα κατά της εργασιακής κινητικότητας στην Ευρώπη θα κληθούν να “επιχειρηματολογήσουν” οι νέοι από 12 χώρες της γηραιάς ηπείρου που θα συμμετάσχουν στην 5η “Ολυμπιάδα των Νέων της Ευρώπης”, τον Ιούνιο, στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας.

Οι νέοι, ηλικίας από 16 έως 22 ετών, θα παρουσιάσουν ενώπιον κοινού, στο αμφιθέατρο της πόλης Ζένφτενμπεργκ, θεατρικό έργο ή βίντεο συνδυασμένο με ζωντανή παρουσία ή ένα τραγούδι στα αγγλικά, όλα διάρκειας μέχρι 7 λεπτά. Μεταξύ αυτών και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Λαυρίου και του Καλλιτεχνικού Λυκείου Γέρακα.

Ο εμπνευστής της Ολυμπιάδας, ομογενής επιχειρηματίας από το Βραδεμβούργο, Σωκράτης Γιάπαπας δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η διοργάνωσης είναι η προώθηση της δημοκρατίας, η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της ανεκτικότητας.

Aπό σήμερα έως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Λαύριο εργαστήριο (workshop), όπου οι καθηγητές από τα σχολεία που συμμετέχουν στην “Ολυμπιάδα των Νέων της Ευρώπης” θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν στους μαθητές, οι οποίες είναι προαπαιτούμενες για την αποκατάσταση τους στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Στα 75 του χρόνια ο κ. Γιάπαπας εξακολουθεί να αναπτύσσει αξιόλογες δραστηριότητες στον τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ανάπτυξης, που ξεπερνούν ακόμη και τα σύνορα της Γερμανίας, όπου ζει πάνω από δύο δεκαετίες. Ο Δρ. Σωκράτης Γιάπαπας ζει στην πόλη Σβαρτσχάιντε (Schwarzheide) της Κάτω Λάουσιτζ του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Οι Γερμανοί συμπολίτες του τον αναγνωρίζουν ως επίλεκτο μέλος της κοινωνίας τους. Στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει ο κ. Γιάπαπας, όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε να προστεθεί ο Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας της Γερμανίας, που τού απένειμε ο πρόεδρος της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Γ.Χατζηγεωργίου

http://omogeneia.ana-mpa.gr/