Όπως είπε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σωφρόνης, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τον έλεγχο των δηλώσεων στο κτηματολόγιο, καταπατητές, κυρίως της Παλαιάς Φώκαιας, δήλωσαν εκτάσεις του Δήμου Σαρωνικού ως ιδιοκτησία τους. Πρόκειται για παλαιούς κατοίκους της πόλης οι οποίοι είχαν καταπατήσει εκτάσεις κοινοτικές και διεκδικούσαν να τις κατοχυρώσουν ως «καλλιεργητές».

Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι, οι εκτάσεις αυτές που διεκδικούνται από τους καταπατητές, μέσω του κτηματολογίου, αφορούν 500 στρέμματα και έχουν κατατεθεί εκατοντάδες ενστάσεις, ενώ 7.000 στρ. στην Παλαιά Φώκαια, θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτου, ενώ είναι γνωστό σε κάθε πολίτη αυτής της πόλης, ότι ανήκουν στην πρώην κοινότητα, γιατί προϋπήρχε κτηματολόγιο στην περιοχή.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Ανάβυσσο, στην οποία έχουν κατατεθεί εκατοντάδες ενστάσεις από καταπατητές. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:
1. Την εμπρόθεσμη κατάθεση ενστάσεων σχετικά µε την ανάρτηση του Κτηματολογίου αναφορικά µε τα περιουσιακά στοιχεία του ∆ήµου.
2. Να αποστείλει προς την Κτηματολόγιο Α.Ε., εξώδικη γνωστοποίηση – δήλωση µε επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος, για την εσφαλμένη αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων του ∆ήµου, που έγινε χωρίς υπαιτιότητα του ∆ήµου και της τυχόν μελλοντικής ζημίας σε περίπτωση που δεν διορθωθούν τα διαπιστωθέντα σφάλματα.
Η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }Tο 1997, με συντονισμένες προσπάθειες του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Καταφυγιού της Παλαιάς Φώκαιας, απέτρεψε την εκποίηση σε καταπατητές, με ευτελέστατο τίμημα, εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων, που είχε αποφασίσει το Κοινοτικό Συμβούλιο της Παλαιάς Φώκαιας επί προεδρίας Δημήτρη Μάγειρα, ο οποίος ήταν και ο ίδιος και η οικογένειά του εκ των διεκδικητών.
Σήμερα έχει χαθεί το δικαίωμα εκποίησης προνομιακά στους «αυθαιρέτως κατέχοντες», μια και υπάρχει σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Πηγή: http://www.attikos.gr/