Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Από το Δεκέμβριο του 2010 που εισέβαλλαν τα ΜΑΤ και μέχρι την άνοιξη του 2011,στην Κερατέα αναδύθηκε  ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα αντίστασης απέναντι σε τεράστιες δυνάμεις καταστολής, στα οδοφράγματα της Λεωφόρου Λαυρίου.
128 μέρες οι κάτοικοι της Κερατέας πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους και υπερασπίστηκαν τη γη τους, από εργολάβους και κυβέρνηση, που προόριζε το Οβριόκαστρο για χωματερή. Μια περιοχή πανέμορφη, μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, σκόπευαν να την ρημάξουν ρίχνοντας το 1/3 των σκουπιδιών της Αττικής. Έναν ΧΥΤΑ, ντροπή για μια σύγχρονη χώρα και χωρίς την παραμικρή κοινωνική συναίνεση.
Αν και προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν το κόσμο, ο λαός της Κερατέας, ενωμένος,  υπερασπιζόμενος τη γη του, την αξιοπρέπειά του και το μέλλον των παιδιών του, είπε «Όχι, δεν θα περάσουν». Με αλληλεγγύη, αυταπάρνηση, δύναμη και πείσμα, με αυτοοργάνωση,το έργο δεν προχώρησε και η Κερατέα νίκησε.
Λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των ΜΑΤ από την περιοχή, η ART RESISTANCE, μια ομάδα ανθρώπων της τέχνης, των γραμμάτων, της εργασίας, έκανε ένα ανοιχτό κάλεσμα και διοργάνωσε το 1ο Art Resistance Festival στην Κερατέα, ένα 3ήμερο non stop Φεστιβάλ Αντίστασης, που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 600 καλλιτέχνες ενώ η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τις 100.000 όλο το τριήμερο. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: http://kerateaartres1stance.blogspot.com/p/blog-page_21.html    και http://kerateaartres1stance.blogspot.com/2011/03/blog-post_4669.html

Με αφορμή την “επέτειο” του ενός χρόνου από την εισβολή των δυνάμεων καταστολής -ΜΑΤ στην Κερατέα ,
και με αιτία ότι οι άνθρωποι των τεχνών δεν πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί,
η ART RESISTANCE συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις των κατοίκων 10 και 11 Δεκεμβρίου, καλεί φωτογράφους να αναπτύξουν μια σειρά πορτραίτων στον χώρο του πρώην οδοφράγματος του ΒΙΟΠΑ πάνω στη λεωφόρο Λαυρίου, δημιουργώντας ένα installation με τίτλο “Με τα μάτια ξανά στην Κερατέα”. Οι εικόνες θα φωτοτυπηθούν σε μεγέθη από Α3 και πάνω και θα κολληθούν πάνω στο οδόστρωμα. Το κλείσιμο του δρόμου, η “αφισοκόλληση”, η προβολή από προτζέκτορα πάνω στις φωτογραφίες λέξεων που έχουν να κάνουν με την αντίσταση, προυποθέτει εκτός από το να δώσουμε ο καθένας τις εικόνες του, και φυσική παρουσία, διότι η εικαστική παρέμβαση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στάδια.


http://spyrostsakirisphoto.blogspot.com